A fehértorkú feketerigó (Turdus albocinctus) megjelenése, életmódja, szaporodása

A fehértorkú feketerigó (Turdus albocinctus) megjelenése, életmódja, szaporodása

A fehértorkú feketerigó (Turdus albocinctus) megjelenése, jellemzői

Mérete és testfelépítése: A fehértorkú feketerigó közepes méretű rigóféle, hossza körülbelül 24-25 cm. Testfelépítése zömök, erős lábakkal és viszonylag hosszú farokkal rendelkezik.

Súlya: A fehértorkú feketerigók súlya általában 63-94 gramm között mozog.

Tollazat színezete: A madár tollazata jellegzetes. A hímek feje, háta és szárnya fényes fekete, míg a torkuk és a mellkasuk felső része kontrasztos fehér. A hasuk alsó része és az alsó farkfedők fehérek. A tojók tollazata hasonló, de a fekete részek helyett sötétbarnák.

Csőr és lábak: A fehértorkú feketerigó csőre sárga, erős és enyhén lefelé görbülő. A lábai szintén sárga színűek.

Szárnyak és repülés: A szárnyak viszonylag rövidek és lekerekítettek, ami a rigófélékre jellemző gyors, közvetlen repülést tesz lehetővé.

Várható élettartam: A vadon élő fehértorkú feketerigók várható élettartama nem pontosan ismert, de valószínűleg néhány év.

Magyarországi helyzete: A fehértorkú feketerigó nem őshonos Magyarországon. Eredeti élőhelye a Himalája és Közép-Ázsia magashegységei. Előfordulása Magyarországon rendkívül ritka, és valószínűleg csak alkalmi kóborlásnak köszönhető.

További információk:

 • Élőhely: A fehértorkú feketerigó magashegyi erdőkben és cserjésekben él.
 • Táplálkozás: Tápláléka főleg rovarokból, férgekből és bogyókból áll.
 • Szaporodás: Fészkét fákra vagy bokrokra építi, általában 3-5 tojást rak.
A fehértorkú feketerigó (Turdus albocinctus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A fehértorkú feketerigó (Turdus albocinctus) megjelenése, életmódja, szaporodása

A fehértorkú feketerigó (Turdus albocinctus) elterjedése, előfordulása

A fehértorkú feketerigó (Turdus albocinctus) elsősorban Ázsia magashegységeiben honos. Elterjedési területe a következő országokra és régiókra terjed ki:

 • Afganisztán: Az ország északkeleti részén.
 • Bhután: Az ország északi és középső részén.
 • Kína: A Himalája déli lejtőin, valamint Szecsuán és Jünnan tartományokban.
 • India: A Himalája északi részén, különösen Dzsammu és Kasmír, Himachal Prades és Uttarakhand államokban.
 • Mianmar: Az ország északi részén.
 • Nepál: Az ország északi és középső részén.
 • Pakisztán: Az ország északi részén.
 • Tádzsikisztán: Az ország keleti részén.

Földrajzi határok:

 • Északi határ: A Tien-san hegység déli lejtői.
 • Déli határ: A Himalája déli lejtői, nagyjából a 27. szélességi fokig.
 • Nyugati határ: Afganisztán északkeleti része.
 • Keleti határ: Kína Jünnan tartománya.

Fontos megjegyezni, hogy a fehértorkú feketerigó elsősorban magashegyi madár, és általában 2000 méter feletti tengerszint feletti magasságban található meg. Élőhelye jellemzően a hegyvidéki erdők és cserjések, ahol a tűlevelű és lombhullató fák keverednek.

Rendszertani besorolása

fehértorkú feketerigó (Turdus albocinctus) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a rigófélék (Turdidae) családjába tartozó faj.

Rendszertani besorolás:

 • Domén: Eukaryota (Eukarióták)
 • Ország: Animalia (Állatok)
 • Törzs: Chordata (Gerinchúrosok)
 • Altörzs: Vertebrata (Gerincesek)
 • Osztály: Aves (Madarak)
 • Rend: Passeriformes (Verébalakúak)
 • Család: Turdidae (Rigófélék)
 • Nem: Turdus (Rigók)
 • Faj: Turdus albocinctus (Fehértorkú feketerigó)

Evolúciós háttér:

A rigófélék (Turdidae) családja rendkívül változatos, több mint 170 fajt foglal magában. A fehértorkú feketerigó evolúciós története szorosan összefonódik a Turdus nem többi tagjával. A rigók ősei valószínűleg az Óvilágban jelentek meg, és később világszerte elterjedtek.

A fehértorkú feketerigó Ázsia magashegységeiben alakult ki, ahol alkalmazkodott a hidegebb éghajlathoz és a magashegyi környezethez. A faj jellegzetes fekete-fehér tollazata valószínűleg a környezetéhez való alkalmazkodás eredménye, segítve a rejtőzködést és a hőszabályozást.

A fehértorkú feketerigó evolúciós kapcsolatai a Turdus nem más tagjaival, például a közeli rokon feketrigóval (Turdus merula) és a szürke rigóval (Turdus pilaris), még mindig kutatás tárgyát képezik. A genetikai vizsgálatok segítenek jobban megérteni a rigófélék családfáján belüli kapcsolatokat és az egyes fajok kialakulását.

Fontos megjegyezni, hogy az evolúció folyamatos folyamat, és a fehértorkú feketerigó, mint minden más élőlény, továbbra is változik és alkalmazkodik a környezetéhez.

A fehértorkú feketerigó (Turdus albocinctus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A fehértorkú feketerigó (Turdus albocinctus) megjelenése, életmódja, szaporodása

Életmódja

Társas élet és szociális viselkedés: A fehértorkú feketerigó alapvetően magányos madár, különösen a költési időszakon kívül. A költési időszakban azonban párokat alkotnak, és a szülők együttműködnek a fiókák felnevelésében. A territórium védelme során agresszívan viselkedhetnek más feketerigókkal szemben.

Mozgás: A fehértorkú feketerigó főleg a talajon mozog, ahol erős lábaival keresgéli táplálékát. Rövid távolságokra repül, gyors, közvetlen röptekkel. A költési időszakon kívül kóborolhat, de általában nem tesz meg nagy távolságokat.

Territórium: A hímek territóriumot tartanak fenn a költési időszakban, amelyet énekléssel és agresszív viselkedéssel védelmeznek más hímektől. A territórium mérete változó, de általában elég nagy ahhoz, hogy elegendő táplálékot biztosítson a párnak és a fiókáknak.

Alkalmazkodóképesség: A fehértorkú feketerigó jól alkalmazkodott a magashegyi környezethez. Sűrű tollazata védelmet nyújt a hideg ellen, erős lábai és karmai pedig segítik a mozgást a sziklás terepen. Táplálékszerzési stratégiája is alkalmazkodott a környezetéhez, mivel a talajon keresgéli a rovarokat, férgeket és bogyókat.

Kihívások és túlélési stratégiák: A fehértorkú feketerigó fő kihívásai közé tartozik a zord időjárás, a táplálékhiány és a ragadozók. A hideg teleket vastag tollazatuk és a megfelelő táplálékfelvétel segíti átvészelni. A táplálékhiányt a kóborlással és a különböző táplálékforrások kihasználásával kezelik. A ragadozók elleni védekezésben a rejtőzködés és a gyors menekülés játszik szerepet.

Összefoglalva: A fehértorkú feketerigó magányos életmódot folytat, de a költési időszakban párokat alkot. Jól alkalmazkodott a magashegyi környezethez, és különböző stratégiákat alkalmaz a túlélés érdekében.

A fehértorkú feketerigó (Turdus albocinctus) táplálkozása

Jellemzői: A fehértorkú feketerigó opportunista mindenevő, ami azt jelenti, hogy tápláléka változatos és az évszaktól, az élőhelytől és a rendelkezésre álló táplálékforrásoktól függően változik.

Táplálékforrások:

 • Rovarok: A fehértorkú feketerigó étrendjének jelentős részét rovarok teszik ki, különösen a költési időszakban, amikor a fiókák növekedéséhez sok fehérjére van szükség. Gyakran fogyaszt bogarakat, hangyákat, hernyókat, legyeket és más gerincteleneket.
 • Férgek: A talajon keresgélve gyakran talál földigilisztákat és más férgeket, amelyek fontos fehérjeforrást jelentenek.
 • Bogyók és gyümölcsök: Különösen ősszel és télen, amikor a rovarok száma csökken, a fehértorkú feketerigó bogyókat és gyümölcsöket fogyaszt. Kedveli a vadon termő bogyókat, például a borókabogyót, a galagonyát és a berkenyét.
 • Magvak: Alkalmanként magvakat is fogyaszt, különösen télen, amikor más táplálékforrások szűkösek.

Táplálkozási szokások: A fehértorkú feketerigó elsősorban a talajon keresgéli táplálékát. Erős lábaival és karmaival kaparja fel a talajt, hogy hozzájusson a rovarokhoz és férgekhez. A bogyókat és gyümölcsöket a bokrokról és fákról csipegeti le.

Ökológiai szerep: A fehértorkú feketerigó fontos szerepet játszik az ökoszisztémában. A rovarok és más gerinctelenek fogyasztásával segít szabályozni azok populációját. A bogyók és gyümölcsök fogyasztásával pedig hozzájárul a növények magvainak terjesztéséhez.

Megjegyzés: A fehértorkú feketerigó táplálkozási szokásai még nem teljesen ismertek, mivel a faj viszonylag kevéssé kutatott. A további kutatások segíthetnek jobban megérteni a faj ökológiai szerepét és a táplálkozási szokásainak változását a különböző évszakokban és élőhelyeken.

A fehértorkú feketerigó (Turdus albocinctus) fészkelőhelye

Elhelyezkedés: A fehértorkú feketerigó fészkelőhelye elsősorban a Himalája és Közép-Ázsia magashegységeiben található. A fészkeket általában 2000-4000 méter tengerszint feletti magasságban építi.

Fészek jellemzői: A fészek általában csésze alakú, és gallyakból, fűszálakból, levelekből és mohából épül. A fészek belsejét gyakran puhább anyagokkal, például állati szőrrel vagy tollakkal bélelik ki. A fészket általában jól elrejtik a sűrű növényzetben, gyakran bokrok vagy fák ágain.

Környezet: A fehértorkú feketerigó fészkelőhelye jellemzően hegyvidéki erdők és cserjések, ahol a tűlevelű és lombhullató fák keverednek. A fészkelőhely közelében gyakran találhatók vízforrások, például patakok vagy tavak.

Fészeképítés: A fészeképítés általában a tojó feladata, de a hím is segíthet az anyagok összegyűjtésében. A fészek építése néhány napot vesz igénybe.

Tojásrakás: A tojó általában 3-5 tojást rak, amelyeket körülbelül két hétig költ. A fiókák kikelése után mindkét szülő részt vesz a táplálásukban.

Veszélyeztető tényezők: A fehértorkú feketerigó fészkelőhelyeit számos tényező veszélyezteti, beleértve:

 • Élőhelyvesztés: Az erdőirtás és a mezőgazdasági terjeszkedés csökkenti a rendelkezésre álló fészkelőhelyek számát.
 • Klímaváltozás: A változó éghajlati viszonyok befolyásolhatják a táplálékforrások elérhetőségét és a fészkelési sikert.
 • Zavarás: Az emberi tevékenység, például a túrázás és a hegymászás, megzavarhatja a fészkelő madarakat.

Mit tehetünk a fészkelőhelyek védelméért?

 • Élőhelyvédelem: Támogassuk a hegyvidéki erdők és cserjések védelmét, ahol a fehértorkú feketerigó fészkel.
 • Tudatosság növelése: Tájékoztassuk az embereket a faj fontosságáról és a fészkelőhelyek védelmének szükségességéről.
 • Kutatás: Támogassuk a fehértorkú feketerigó kutatását, hogy jobban megértsük a faj igényeit és a veszélyeztető tényezőket.
 • Felelős turizmus: Ha magashegyi területeken túrázunk vagy hegyet mászunk, tartsuk tiszteletben a vadon élő állatokat és kerüljük a fészkelőhelyek zavarását.

A fehértorkú feketerigó fészkelőhelyeinek védelme kulcsfontosságú a faj hosszú távú fennmaradása szempontjából.

Szaporodása

Párzási időszak: A fehértorkú feketerigók párzási időszaka általában májusban és júniusban kezdődik, amikor a hegyvidéki területeken a hó elolvad, és a rovarok aktivitása megnő.

Fészkelés:

 • Fészeképítés: Ahogy korábban említettem, a fészek csésze alakú, és a tojó építi gallyakból, fűszálakból, levelekből és mohából. A fészek belsejét gyakran puhább anyagokkal bélelik.
 • Elhelyezkedés: A fészket általában jól elrejtett helyen, bokrok vagy fák ágain helyezik el, 2-4 méter magasságban a talajtól.

Szaporodási szokások:

 • Párválasztás: A hímek énekléssel és territóriumuk védelmezésével vonzzák a tojókat. A párok monogámok, azaz egy költési időszakban egy partnerrel maradnak együtt.
 • Tojásrakás: A tojó általában 3-5 tojást rak, amelyek halványkékek vagy zöldeskékek, apró barna foltokkal.
 • Kotlás: A kotlás elsősorban a tojó feladata, és körülbelül 13-14 napig tart.
 • Fiókanevelés: A fiókák fészeklakók, azaz csupaszon és vakon kelnek ki. Mindkét szülő részt vesz a fiókák etetésében, főként rovarokkal és lárvákkal.
 • Kirepülés: A fiókák körülbelül 14-16 nap után repülnek ki, de még néhány hétig a szülők közelében maradnak, amíg önállóvá válnak.

Megjegyzés: A fehértorkú feketerigó szaporodási szokásairól még mindig viszonylag kevés információ áll rendelkezésre, mivel a faj elsősorban nehezen megközelíthető magashegyi területeken él. A további kutatások segíthetnek jobban megérteni a faj szaporodási biológiáját és a szaporodási sikerét befolyásoló tényezőket.

A fehértorkú feketerigó (Turdus albocinctus) fiókái

Jellemzői: A fehértorkú feketerigó fiókái fészeklakók, azaz csupaszon, vakon és tehetetlenül kelnek ki a tojásból. Bőrük kezdetben rózsaszínes, és néhány nap alatt kezd kialakulni a pihés tollazatuk.

Kikelés és kezdeti fejlődés: A fiókák a tojásrakást követő 13-14 napos kotlás után kelnek ki. Az első napokban nagyon érzékenyek a hidegre és a ragadozókra, ezért a szülők folyamatosan melengetik és védelmezik őket.

Etetés és gondozás: Mindkét szülő aktívan részt vesz a fiókák etetésében. Az első napokban főként puha, könnyen emészthető rovarokat és lárvákat hoznak nekik. Ahogy a fiókák nőnek, úgy változik a táplálékuk is, és egyre több bogarat, hernyót és más gerinctelent kapnak. A szülők a fészek tisztántartásáról is gondoskodnak, eltávolítva a fiókák ürülékét.

Kirepülés és elhagyás: A fiókák körülbelül 14-16 napos korukban repülnek ki a fészekből. Ekkor még nem teljesen önállóak, és néhány hétig a szülők közelében maradnak, akik továbbra is etetik és védelmezik őket. Fokozatosan tanulják meg a táplálékkeresést és a túléléshez szükséges egyéb készségeket.

Gondoskodás és túlélési arány: A fehértorkú feketerigó szülők intenzív gondoskodást nyújtanak fiókáiknak, ami hozzájárul a viszonylag magas túlélési arányhoz. Azonban a zord hegyi környezet, a ragadozók és a táplálékhiány miatt a túlélési arány változó lehet.

Ökológiai jelentőség: A fehértorkú feketerigó fiókái fontos szerepet játszanak a faj populációjának fenntartásában. A sikeres szaporodás és a fiókák túlélése biztosítja a faj fennmaradását a magashegyi ökoszisztémákban.

Ismertebb betegségei lehetnek

A fehértorkú feketerigó (Turdus albocinctus) esetében, mint sok más vadon élő madárfaj esetében, kevés konkrét információ áll rendelkezésre az ismertebb betegségekről. Azonban általánosságban elmondható, hogy a madarakat érintő leggyakoribb betegségek a következők lehetnek:

 • Parazitafertőzések: Külső paraziták (pl. atkák, tetvek) és belső paraziták (pl. bélférgek) egyaránt megfertőzhetik a fehértorkú feketerigót. Ezek a paraziták gyengíthetik az immunrendszert, vérszegénységet okozhatnak, és akár halálhoz is vezethetnek.
 • Vírusos és bakteriális fertőzések: A madárvilágban számos vírus és baktérium okozhat betegségeket. Ezek a fertőzések légzőszervi problémákat, emésztési zavarokat és neurológiai tüneteket okozhatnak.
 • Gombás fertőzések: A gombás fertőzések gyakran a légzőrendszert vagy a bőrt érintik. Ezek a fertőzések különösen veszélyesek lehetnek a fiatal vagy legyengült madarak számára.
 • Mérgezés: A fehértorkú feketerigók ki lehetnek téve a környezetben található mérgező anyagoknak, például peszticideknek vagy nehézfémeknek. Ezek a mérgező anyagok súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, beleértve a szaporodási zavarokat és a halált.

Fontos megjegyezni, hogy a vadon élő madarak betegségeinek diagnosztizálása és kezelése nehézkes lehet. A legtöbb esetben a beteg madarak észrevétlenek maradnak, és csak a súlyosabb esetek kerülnek emberi figyelembe.

A fehértorkú feketerigó esetében a betegségek kutatása még gyerekcipőben jár. A jövőbeni kutatások segíthetnek jobban megérteni a fajt érintő betegségeket és azok hatását a populációra.

Lehetséges ellenfelei, ellenségei

A fehértorkú feketerigó (Turdus albocinctus), mint sok más madárfaj, számos természetes ellenséggel és ellenféllel rendelkezik, különösen a fészkelési időszakban.

Lehetséges ellenségek:

 • Ragadozó madarak: A nagyobb testű ragadozó madarak, mint például a héják, sasok és sólymok, veszélyt jelenthetnek a felnőtt fehértorkú feketerigókra, különösen repülés közben.
 • Emlős ragadozók: A kisebb emlős ragadozók, mint például a menyétfélék, rókák, és egyes macskafélék, a tojásokra és a fiókákra vadászhatnak a fészekben.
 • Kígyók: Egyes kígyófajok szintén veszélyt jelenthetnek a fészkelő madarakra és tojásaikra.
 • Más madárfajok: Más, nagyobb testű madárfajok, mint például a varjak és szarkák, szintén elrabolhatják a tojásokat vagy a fiókákat.

Védelmi stratégiák:

A fehértorkú feketerigók számos stratégiát fejlesztettek ki az ellenségek elleni védekezésre:

 • Rejtőzködés: A fészkeket általában jól elrejtve építik a sűrű növényzetben, hogy megnehezítsék a ragadozók számára a megtalálásukat.
 • Álcázás: A tojások színe és mintázata gyakran hasonlít a környezetükhöz, hogy nehezebben vegyék észre őket a ragadozók.
 • Riasztás: Ha veszélyt észlelnek, a fehértorkú feketerigók riasztó hangokat adnak ki, hogy figyelmeztessék a többi madarat, és elriasztják a ragadozókat.
 • Támadás: Egyes esetekben a szülőmadarak agresszívan védelmezik a fészküket és a fiókáikat, akár a nagyobb ragadozókkal szemben is.
 • Elterelő manőverek: Ha egy ragadozó a közelben van, a szülőmadarak elterelő manővereket végezhetnek, hogy elvonják a figyelmét a fészekről vagy a fiókákról.

Ezek a védelmi stratégiák segítenek a fehértorkú feketerigóknak növelni a túlélési esélyeiket és biztosítani a faj fennmaradását.

Védettsége – Természetvédelmi helyzete

A fehértorkú feketerigó (Turdus albocinctus) természetvédelmi helyzete jelenleg stabilnak tekinthető. Nem szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, ami azt jelenti, hogy nem minősül veszélyeztetett fajnak.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a faj elterjedési területe korlátozott, és élőhelyét számos tényező veszélyezteti, mint például az erdőirtás, a klímaváltozás és az emberi zavarás. Ezek a tényezők a jövőben negatívan befolyásolhatják a faj populációját.

Magyarországon a fehértorkú feketerigó nem őshonos, és csak nagyon ritkán fordul elő. Ezért nincs külön magyarországi védettségi státusza.

Javasolt intézkedések a faj védelméért:

 • Élőhelyvédelem: A fehértorkú feketerigó élőhelyéül szolgáló magashegyi erdők és cserjések védelme kulcsfontosságú a faj fennmaradása szempontjából.
 • Monitoring: A populációk rendszeres monitorozása segíthet nyomon követni a faj állapotát és az esetleges veszélyeztető tényezőket.
 • Kutatás: A faj biológiájának és ökológiájának további kutatása segíthet megérteni a faj igényeit és a védelméhez szükséges intézkedéseket.
 • Nemzetközi együttműködés: Mivel a faj több országban is előfordul, a hatékony védelem érdekében fontos a nemzetközi együttműködés.

Összességében a fehértorkú feketerigó jelenleg nem tekinthető veszélyeztetett fajnak, de a jövőbeni védelme érdekében fontos odafigyelni az élőhelyét fenyegető veszélyekre és megtenni a szükséges intézkedéseket.

A fehértorkú feketerigó (Turdus albocinctus) hangja

A fehértorkú feketerigó (Turdus albocinctus) hangja jellegzetes és változatos, a rigófélékre jellemző dallamos énekkel és különböző hívóhangokkal.

Hangjának jellegzetességei:

 • Ének: Az ének általában dallamos, fuvolázó hangokból áll, amelyeket a hím ad elő a territórium védelme és a pár vonzása érdekében. Az ének változatos lehet, különböző trillákat, füttyöket és dallamokat tartalmazhat.
 • Hívóhangok: A fehértorkú feketerigó különböző hívóhangokat is használ a kommunikációra. Ezek lehetnek éles riasztóhangok, lágyabb kontaktushangok vagy agresszívabb hangok a territórium védelme során.

Hangkeltés mechanizmusa:

A madarak hangját a syrinx nevű hangképző szervük hozza létre, amely a légcső alsó végén található. A syrinx két oldalán található membránok rezgése hozza létre a hangokat. A fehértorkú feketerigó a syrinx izmainak finom összehangolásával képes különböző hangokat és dallamokat létrehozni.

Hangszínek és jelentésük:

 • Éles, riasztó hangok: Veszély jelzésére szolgálnak, figyelmeztetve a többi madarat a ragadozók jelenlétére.
 • Lágy, dallamos hangok: Kontaktushangokként szolgálnak a pár vagy a fiókák között.
 • Agresszívabb hangok: A territórium védelme során használják, hogy elriasszák a rivális hímeket.

Hangok és kontextus: A fehértorkú feketerigó hangjának jelentése a kontextustól függően változhat. Ugyanaz a hang különböző helyzetekben más-más jelentést hordozhat.

Hangok változása: A fehértorkú feketerigó hangja változhat az évszaktól, a napszaktól és a madár életkorától függően. A hímek éneke a párzási időszakban a legintenzívebb és legváltozatosabb.

Megjegyzés: A fehértorkú feketerigó hangjának részletes tanulmányozása még folyamatban van. A további kutatások segíthetnek jobban megérteni a faj kommunikációját és a hangok jelentését.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/EHGWCIGILC

Érdekességek róla, tények röviden

Jellemző Érdekesség
Elnevezés eredete
A „fehértorkú” elnevezés a madár jellegzetes fehér torkára és mellkasára utal.
Magashegyi specialista
A fehértorkú feketerigó elsősorban magashegyi környezetben él, ahol jól alkalmazkodott a zord körülményekhez.
Rejtett életmód
A sűrű növényzetben való fészkelés és a rejtőzködő életmód miatt nehéz megfigyelni.
Változatos ének
A hímek változatos és dallamos énekkel rendelkeznek, amelyet a territórium védelmére és a pár vonzására használnak.
Ritka kóborló Magyarországon
Magyarországon rendkívül ritka vendég, alkalmi kóborlásai során kerülhet szem elé.
Rokonság a közismert feketerigóval
Közeli rokonságban áll a Magyarországon is gyakori feketrigóval (Turdus merula).
Jelentősége az ökoszisztémában
Fontos szerepet játszik a magashegyi ökoszisztémákban a rovarok és más gerinctelenek populációjának szabályozásában.
Korlátozott kutatottság
A faj biológiájának és ökológiájának számos aspektusa még további kutatást igényel.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate

A fehértorkú feketerigó (Turdus albocinctus) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.