A fehérhátú fakopáncs hangja (Dendrocopos leucotos)

A fehérhátú fakopáncs (Dendrocopos leucotos) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A fehérhátú fakopáncs (Dendrocopos leucotos) hangja

A fehérhátú fakopáncs (Dendrocopos leucotos) hangja a madarak világában egyedi és könnyen felismerhető. Ismerjük meg ezt a hangszínt, amely hozzáadja a természet varázsához!

A fehérhátú fakopáncsok hangja a madárászok és természetkedvelők számára ismerős és megnyugtató. Leginkább tavasszal és nyáron hallhatók, amikor aktívak a fészkelés és a párzás idején. A hívóhangjuk egy rövid, ismétlődő „cikk-cikk” vagy „tsik-tsik” hang, amit gyakran hallhatunk erdőkben, parkokban és fákkal borított területeken.

A hímek és a nőstények között is van különbség a hangzásban. A hímek hívóhangja általában magasabb és élesebb, míg a nőstények hangja kissé mélyebb lehet. Ezek a hangok segítenek a pároknak kommunikálni egymással és azonosítani egymást a sűrű erdőkben és lombos területeken.

A fehérhátú fakopáncsok nem csak hívóhangokat használnak, hanem dobpergés nevű hangot is produkálnak. Ez a dobpergés a fa törzséhez ütött szárnyakkal és csőrrel keltett ritmikus kopogó hang. A dobpergés segít a területük kijelölésében és a párzási időszakban történő csábításban is.

A fehérhátú fakopáncsok hangjai részei a természet hangulatának, és egy gyönyörű kórus részesei lehetünk, amikor erdei sétákat teszünk vagy madarakat figyelünk. Ezek a hangok hozzájárulnak a természet szépségéhez és varázsához, és segítenek az embereknek is a természet megértésében és tiszteletében.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/WKUHMYUJSN

A fehérhátú fakopáncs hangja (Dendrocopos leucotos)

A fehérhátú fakopáncs hangja az erdőben gyakran hallható, jellegzetes dobolás és hívóhangok sokaságából áll.

Mire hasonlít?

 • Dobolása: A dobolás hangja kopogásra, pergésre emlékeztet, amit gyors ütemben, akár 20 ütést is adva ki másodpercenként. Hangja kemény és éles, távolról is jól hallható.
 • Hívóhangja: Rövid, ismétlődő „cikk-cikk” vagy „tsik-tsik” hang, melyet gyakran hallatnak.

Hangjának jellegzetességei:

 • Ritmusos: A dobolás üteme egyenletes, ritmikus, gyakran dobok pergésére emlékeztet.
 • Hangmagasság: A hangmagasság változó, a dobolás magasabb hangú, míg a hívóhang mélyebb.
 • Hangerő: A hang erőssége változó, a távolságtól és a madár szándékától függően.

Hangkeltés mechanizmusa:

 • Dobolás: A fakopáncs csőrével üti a fa felületét, miközben farkával támaszkodik. A doboláshoz a hyoid csont is szerepet játszik, ami rezonanciát kölcsönöz a hangnak.
 • Hívóhang: A hangszálakat rezegtetve adják ki a hívóhangot.

Hangszínek és jelentésük:

 • Dobolás:
  • Territórium kijelölése: A dobolás a legfontosabb hangja a fehérhátú fakopáncsnak, melynek elsődleges funkciója a territórium kijelölése és más fakopáncsoktól való távoltartás.
  • Párkeresés: A dobolás a hím fakopáncsok párt kereső hívóhangja is. Erőteljesebb dobolással igyekeznek felkelteni a nőstények figyelmét.
  • Kommunikáció: A dobolás ütemének és intenzitásának változásával a fakopáncsok kommunikálni tudnak egymással, jelezve például a veszélyt vagy a táplálékforrást.
 • Hívóhang:
  • Kapcsolattartás: A hívóhangot a pár tagjai és a fiókák is használják a kapcsolattartásra.
  • Veszélyjelzés: Ritkábban riasztóhangként is használják, veszély esetén figyelmeztetve társaikat.

Hangok és kontextus:

A fehérhátú fakopáncs hangjai a kontextustól függően változnak. A dobolás erőteljesebb és gyorsabb a territórium kijelölésekor, míg lassabb és halkabb táplálékkeresés közben. A hívóhangok is változatosak lehetnek, attól függően, hogy ki adja ki a hangot és mi a célja.

Hangok változása:

A fehérhátú fakopáncs hangjai egyénenként is változhatnak, így a hang alapján azonosítani is lehet őket. Ezen kívül a hangok idővel is változhatnak, befolyásolva a környezet, az évszak és a madár életkora.Érdekességek róla

A fehérhátú fakopáncs (Dendrocopos leucotos) egy kis, de különleges madár, amely számos érdekességet rejt magában. Ismerjük meg néhány izgalmas tényt róla!

 1. Rögzített csőr: A fehérhátú fakopáncsoknak egy erős és hegyes csőrük van, amelyet az evolúció során olyanra fejlesztettek ki, hogy segítsenek a faágak közötti mozgásban és a rovarok elkapásában.
 2. Téli utazók: Bár Magyarországon az év nagy részében megtalálhatók, a fehérhátú fakopáncsok télen ismerőseink lehetnek, mivel egyes populációik a hidegebb hónapokban a délebbi területekre vándorolnak.
 3. Fészkelő helyek: A fehérhátú fakopáncsok fészkeléshez puha, rothadó fákat választanak, amelyek könnyen megmunkálhatók a fészkek elkészítéséhez. A tojásaikat általában faüregekbe vagy repedésekbe rakják.
 4. Dobpergés: A fehérhátú fakopáncsok rendkívül ügyesek a dobpergésben, amely során a fa törzsét ütik a szárnyaikkal és a csőrükkel. Ez a hang azt jelzi a területen élő más fakopáncsoknak, hogy valaki már elfoglalta ezt az élőhelyet.
 5. Természetvédelmi jelentőség: A fehérhátú fakopáncsok és más fakopáncs fajok kulcsfontosságúak az erdők ökoszisztémájában, mivel segítenek a rovarpopulációk szabályozásában. Ennek eredményeként fontos a fajok és az élőhelyeik védelme a természet megőrzése érdekében.

A fehérhátú fakopáncs egy gyönyörű és érdekes madár, amely sokat ad hozzá a természeti élményeinkhez. A természetben való figyelésük és megőrzésük segít megőrizni a biodiverzitást és a természet szépségét a jövő generációk számára.

A fehérhátú fakopáncs hangja (Dendrocopos leucotos)
A fehérhátú fakopáncs hangja (Dendrocopos leucotos)

 MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate