A fakó keselyű hangja (Gyps fulvus)

A fakó keselyű (Gyps fulvus) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A fakó keselyű (Gyps fulvus) hangja

A fakó keselyű (Gyps fulvus) hangjai talán nem olyan ismertek és felismerhetőek, mint más madarak énekhangjai, de mégis rendelkeznek sajátos jellegzetességekkel és jelentésekkel.

A fakó keselyű hangkeltése a gégéjükben található hangszerű szervek, a szindarinx és a hívőjük segítségével történik. Bár a fakó keselyűk nem az éneklésükről híresek, hangjaik mégis számos különböző formában jelentkeznek, és számos célt szolgálhatnak.

A fakó keselyűk hangjainak spektruma viszonylag szűk, de a legjellemzőbb hangjuk a hosszú és ismétlődő „kro-há, kro-há, kro-há” hangzás, ami gyakran hallható, amikor a madarak a fészkelőhelyükhöz közel vannak vagy etetik a fiókáikat. Ezt a hangot a párzási időszakban is használhatják, hogy kommunikáljanak egymással és megmutassák potenciális párjuknak, hogy rendelkeznek megfelelő fészkelőhellyel.

A fakó keselyűk hangjai nemcsak a kommunikációban játszanak szerepet, hanem a területvédelemben is. Amikor más ragadozómadarak vagy potenciális veszélyek közelítik meg a fészkelőhelyüket, a keselyűk hangosan jelzik jelenlétüket, hogy elriaszthassák az intrudereket. Ezenkívül a fiókák is hangosan kiáltanak az élelemért, amikor az anya visszatér a hússal a fészekhez.

A fakó keselyű hangjai általában a madarak közötti kommunikáció és a területvédelem szempontjából fontosak, és segítenek a madaraknak megőrizni a fészkelőhelyüket és koordinálni a párosodási és táplálékkeresési tevékenységeiket. A hangok gyakran változhatnak a kontextustól függően, és az egyes madarak egyedi stílusban is előadhatják őket. Bár a fakó keselyűk talán nem a legkarakteresebb hangú madarak, hangjaik mégis hozzájárulnak az életük sokféleségéhez és dinamikájához a vadonban.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/SDPCHKOHRH

A fakó keselyű hangja (Gyps fulvus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A fakó keselyű hangja (Gyps fulvus) megjelenése, életmódja, szaporodása

A fakó keselyű hangja (Gyps fulvus)

A fakó keselyű hangja nem olyan dallamos és ismert, mint más madarak éneke, de mégis rendelkezik sajátos jellegzetességekkel és fontos szerepet játszik a madarak kommunikációjában és viselkedésében.

Hangja mire hasonlít:

 • A fakó keselyű leggyakoribb hangja egy mély, rekedtes „kro-há” hangzás, amit gyakran ismételget.
 • Ezen kívül hallhatók sípoló, sikoltásszerű, sőt morgó hangok is a repertoárjukban.
 • Összességében a hangjukat sokan dögevő madarakhoz illően leírják, mint „kísérteties”, „durva” vagy „farkasos”.

Hangjának jellegzetességei:

 • A fakó keselyű hangja viszonylag alacsony frekvenciájú, ami messzire elhallatszik.
 • Erős hangjukat a gégéjükben található hangszerek, a szindarinx és a hívó segítségével adják ki.
 • A hangképzésben a légzsákok is szerepet játszanak, amik rezonátorként erősítik a hangot.

Hangkeltés mechanizmusa:

 • A fakó keselyű a légzsákjait összehúzva és elernyesztve szabályozza a légáramlást a gégéjében.
 • Ezzel a légáramlattal mozgatja a hangszereket, amik rezegnek és így hozzák létre a hangokat.
 • A hang erőssége és hangszíne a légzsákok mozgásának sebességétől és mértékétől függ.

Hangszínek és jelentésük:

 • A fakó keselyűk különböző hangszíneket használnak a kommunikációhoz.
 • A mély, rekedtes „kro-há” hangzás a leggyakoribb, és a táplálékforrás jelzésére, a fészkelőhely védelmére vagy a fiókák hívogatására használják.
 • A sípoló hangok gyakran agresszív helyzetekben hallhatók, míg a sikoltásszerű hangok a riadalmat fejezik ki.
 • A morgó hangok ritkák, és általában a párzási időszakban használják őket.

Hangok és kontextus:

 • A fakó keselyűk hangjai a kontextustól függően változnak.
 • Például a táplálékforrást megtaláló madár hangosabban és izgatottabban hívja társait, mint a fészkén ülő madár.
 • A veszély esetén adott hangok élesebbek és riasztóbbak lehetnek.

Hangok változása:

 • A fakó keselyűk hangjai egyénenként is változhatnak.
 • Vannak madarak, amelyeknek hangosabb és rekedtebb a hangjuk, míg másoknak halkabb és sípolóbb.
 • A hangok változása a madár korától, nemétől és egészségi állapotától is függhet.

A fakó keselyű hangja, bár nem feltétlenül szép, fontos szerepet játszik a madarak életében. A hangok segítségével kommunikálnak egymással, megjelölik a területüket, és gondoskodnak fiókáikról. A hangok tanulmányozása betekintést enged a fakó keselyűk viselkedésébe és szociális életébe is.Érdekességek róla

A fakó keselyű (Gyps fulvus) egy csodálatos és érdekes madár, amely számos érdekességgel rendelkezik. Most megosztunk néhány érdekességet a fakó keselyűkről:

 1. Hosszú életűek: A fakó keselyűk hosszú élettartammal rendelkeznek. Általában 20-30 évig élnek szabadon a természetben, és néhány példány még ennél is hosszabb ideig élhet.
 2. Szociális ragadozók: Ezek a madarak szociálisak és gyakran csoportokban vadásznak. Amikor táplálékot keresnek, lenyűgöző látványt nyújtanak a magasból körözve.
 3. Környezetvédelmi szerep: A fakó keselyűk kulcsfontosságú szerepet játszanak az ökoszisztémákban a hullott állatok felszámolásával. Így segítenek megelőzni a betegségek terjedését és a környezetszennyezést.
 4. Rendkívüli repülők: Ezek a madarak kiváló repülők és hosszú távolságokat képesek megtartani a levegőben. Szárnyaik hosszúak és laposak, ami lehetővé teszi a hatékony repülést.
 5. Fészeképítés: A fakó keselyűk általában magas sziklákon vagy fák magas ágaiban építik fészkeiket. Ezek a fészkek masszívak és jól megerősítettek.
 6. Védelem alatt állnak: A fakó keselyűk veszélyeztetett fajnak számítanak sok területen, mivel az emberi tevékenység, például a mérgező anyagok és az élőhelyvesztés veszélyezteti őket. Ennek ellenére számos védelmi program és jogi keret létezik a populációk megőrzése érdekében.
 7. Fekete szárnyvégek: A fakó keselyűk fekete színű szárnyvégekkel rendelkeznek, ami jól elkülöníti őket más ragadozómadaraktól, például a sasoktól.

A fakó keselyűk lenyűgöző madarak, akik fontos szerepet játszanak a természetben. Érdekes viselkedési szokásaik és jellegzetes megjelenésük miatt mindig is izgalmasak és figyelemre méltóak voltak a madarászok és a természetbarátok számára.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate