A díszes kitta (Urocissa ornata) megjelenése, életmódja, szaporodása

A díszes kitta (Urocissa ornata) megjelenése, életmódja, szaporodása

A díszes kitta (Urocissa ornata) megjelenése, jellemzői

Mérete és testfelépítése: A díszes kitta egy közepes méretű madár, testhossza körülbelül 66 cm, ebből a farok 38-53 cm-t tesz ki. Testalkata karcsú, hosszú farktollakkal.

Súlya: A díszes kitta súlya általában 200-250 gramm között mozog.

Tollazat színezete: Tollazata rendkívül feltűnő és színes. Feje, nyaka és mellkasa sötétkék vagy fekete, háta gesztenyebarna, hasa és farok alja fehér. A legjellegzetesebb bélyege a hosszú, kékes színű, lépcsőzetes farok, amelynek vége fehér.

Csőr és lábak: Csőre erős, enyhén lefelé ívelő, élénk narancssárga színű. Lába szintén narancssárga és meglehetősen erős.

Szárnyak és repülés: Szárnyai rövidek és lekerekítettek, repülése hullámzó és nem túl gyors. A díszes kitta inkább a fák lombkoronájában mozog, ugrálva az ágak között.

Várható élettartama: A díszes kitta várható élettartama a vadonban körülbelül 10-15 év.

Magyarországi helyzete: A díszes kitta Srí Lanka szigetének endemikus madara, azaz csak ott él természetes környezetében. Magyarországon nem őshonos, és nem is fordul elő a természetben. Ritkán látható állatkertekben vagy madárparkokban.

Megjegyzés: A díszes kitta a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján a sebezhető kategóriába tartozik, mivel az élőhelyének elvesztése és a befogás veszélyezteti.

A díszes kitta (Urocissa ornata) megjelenése, életmódja, szaporodása
A díszes kitta (Urocissa ornata) megjelenése, életmódja, szaporodása

A díszes kitta (Urocissa ornata) elterjedése, előfordulása

A díszes kitta kizárólag Srí Lanka szigetén honos, amely Dél-Ázsiában található.

Élőhelye elsősorban a sziget nedves zóna és hegyvidéki esőerdői, de megtalálható a szárazabb erdőkben és a kultúrtájakon is.

Rendszertani besorolása

A díszes kitta rendszertani besorolása a következő:

 • Ország: Állatok (Animalia)
 • Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
 • Osztály: Madarak (Aves)
 • Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
 • Család: Varjúfélék (Corvidae)
 • Nem: Urocissa
 • Faj: Díszes kitta (Urocissa ornata)
Kategória
Tudományos név
Ország Animalia
Törzs Chordata
Osztály Aves
Rend Passeriformes
Család Corvidae
Nem Urocissa
Faj Urocissa ornata
A díszes kitta (Urocissa ornata) megjelenése, életmódja, szaporodása
A díszes kitta (Urocissa ornata) megjelenése, életmódja, szaporodása

Életmódja

 • Társas élet: A díszes kitta általában párokban vagy kis családi csoportokban él. Időnként nagyobb csapatokba is verődhetnek, különösen táplálékkereséskor.
 • Szociális viselkedés: Meglehetősen szociális madár, gyakran kommunikálnak egymással hangjelzésekkel, amelyek változatosak és dallamosak lehetnek. A költési időszakban a párok együttműködnek a fészeképítésben és a fiókák nevelésében.
 • Mozgás: A díszes kitta elsősorban a fák lombkoronájában mozog, ügyesen ugrál az ágak között, hosszú farktolla segíti az egyensúlyozásban. A talajon ritkán tartózkodik.
 • Territórium: A párok territóriumot tartanak fenn, amelyet aktívan védelmeznek más díszes kittáktól és más madárfajoktól.
 • Alkalmazkodó képesség: A díszes kitta jól alkalmazkodott a sűrű erdőkhöz, de képes megélni a szárazabb erdőkben és a kultúrtájakon is. Táplálékszerzésben is rugalmas, változatos étrenddel rendelkezik.

Megjegyzés: A díszes kitta viselkedése még mindig kutatás tárgya, és további információk derülhetnek ki a faj szociális életéről és alkalmazkodóképességéről.

A díszes kitta (Urocissa ornata) megjelenése, életmódja, szaporodása
A díszes kitta (Urocissa ornata) megjelenése, életmódja, szaporodása

A díszes kitta (Urocissa ornata) táplálkozása

Jellemzői: A díszes kitta mindenevő, ami azt jelenti, hogy tápláléka igen változatos. Opportunista módon táplálkozik, azaz azt eszi, ami a legkönnyebben elérhető számára az adott időszakban és helyen.

Táplálékforrások:

 • Állati eredetű táplálék:
  • Rovarok (bogarak, szöcskék, hangyák, lárvák)
  • Pókfélék
  • Csigák
  • Giliszták
  • Apró gerincesek (békák, gyíkok, kisemlősök, madárfiókák, tojások)
 • Növényi eredetű táplálék:
  • Gyümölcsök (bogyók, vadon termő gyümölcsök)
  • Magvak
  • Nehéz időkben akár döggel is táplálkozhat.

Táplálkozási szokások:

 • Táplálékkeresés: Elsősorban a fák lombkoronájában és ágain keresgéli táplálékát, de időnként a talajra is leszáll, hogy rovarokat, csigákat vagy lehullott gyümölcsöket keressen.
 • Csapatban táplálkozás: Gyakran kisebb csapatokban indul táplálékkeresésre, különösen akkor, ha bőséges táplálékforrást találnak.
 • Tárolás: Időnként elraktározza a felesleges táplálékot, például a gyümölcsöket, hogy később fogyassza el.

Megjegyzés: A díszes kitta táplálkozási szokásai hozzájárulnak a környezet egyensúlyához, mivel segít kordában tartani a rovarpopulációkat és részt vesz a magok terjesztésében.

A díszes kitta (Urocissa ornata) megjelenése, életmódja, szaporodása
A díszes kitta (Urocissa ornata) megjelenése, életmódja, szaporodása

Fészkelőhelye

Fészkelőhelye:

Elhelyezkedés: A díszes kitta fészkelőhelye Srí Lanka szigetének nedves és hegyvidéki esőerdőiben található, de előfordul szárazabb erdőkben és kultúrtájakon is. A fészkeket általában magas fákra, a lombkorona sűrűjébe építi, hogy védve legyenek a ragadozóktól és az időjárás viszontagságaitól.

Fészek jellemzői: A fészek általában egy laza szerkezetű, gallyakból, levelekből és más növényi anyagokból álló platform. A fészek belsejét gyakran puhább anyagokkal, például mohával vagy állati szőrrel bélelik ki.

Környezet: A díszes kitta fészkelőhelyének környezete változatos lehet, de általában a sűrű növényzet jellemzi, amely védelmet és rejtőzködési lehetőséget biztosít a madarak számára.

Fészeképítés: Mindkét szülő részt vesz a fészeképítésben. A hím általában az építőanyagokat gyűjti, míg a tojó a fészek kialakításáért felelős.

Tojásrakás: A tojó általában 3-5 tojást rak, amelyeket körülbelül 16-18 napig költ. A fiókák a kikelés után még néhány hétig a fészekben maradnak, ahol mindkét szülő eteti őket.

Veszélyeztető tényezők:

 • Élőhelyvesztés: Az erdőirtás és a mezőgazdasági területek terjeszkedése miatt a díszes kitta fészkelőhelyei egyre inkább csökkennek.
 • Orvvadászat: A díszes kitta gyönyörű tollazata miatt a feketepiacon keresett célpont, ami az orvvadászatot ösztönzi.
 • Begyűjtés: A díszes kitta népszerű kalitkamadár, ezért gyakran befogják és illegálisan kereskednek vele.

Mit tehetünk fészkelőhelyeinek védelméért?:

 • Élőhelyvédelem: Támogassuk az erdővédelmi projekteket és a fenntartható erdőgazdálkodást Srí Lankán.
 • Oktatás: Fontos, hogy az emberek megismerjék a díszes kitta fontosságát az ökoszisztémában és a faj megőrzésének fontosságát.
 • Törvények betartatása: Támogassuk a hatóságokat az orvvadászat és az illegális kereskedelem elleni fellépésben.

Fontos megjegyezni, hogy mivel a díszes kitta Srí Lankán honos, a leghatékonyabb védelmi intézkedések ott valósíthatók meg. Azonban a nemzetközi összefogás és támogatás is kulcsfontosságú a faj hosszú távú fennmaradása szempontjából.

A díszes kitta (Urocissa ornata) megjelenése, életmódja, szaporodása
A díszes kitta (Urocissa ornata) megjelenése, életmódja, szaporodása

Szaporodása

A díszes kitta szaporodása:

Párzási időszak: A díszes kitta szaporodási időszaka általában januártól áprilisig tart, de az időjárás és a táplálék elérhetősége befolyásolhatja az időzítést.

Fészkelés: A párok monogámok, azaz egyetlen partnerrel alkotnak párt a szaporodási időszakban. Mindkét szülő részt vesz a fészeképítésben, a tojások költésében és a fiókák nevelésében.

Szaporodási szokások:

 • Udvarlás: A hímek látványos udvarlási rituálékkal hódítják meg a tojókat, amelyek magukban foglalják a tollazat mutogatását, a farktollak felmeresztését és a hangos éneklést.
 • Fészeképítés: A fészket általában magas fákra építik, hogy védelmet nyújtson a ragadozók ellen. A fészek laza szerkezetű, gallyakból, levelekből és más növényi anyagokból áll.
 • Tojásrakás: A tojó általában 3-5 tojást rak, amelyeket mindkét szülő felváltva költ.
 • Fiókanevelés: A fiókák kikelése után mindkét szülő eteti őket rovarokkal, pókokkal és más apró állatokkal. A fiókák néhány hét után elhagyják a fészket, de még egy ideig a szülők gondoskodnak róluk.

Megjegyzés: A díszes kitta szaporodási szokásai a faj fennmaradása szempontjából kulcsfontosságúak. A szaporodási sikeresség azonban számos tényezőtől függ, beleértve az élőhely minőségét, a táplálék elérhetőségét és a ragadozók jelenlétét.

A díszes kitta fiókái

Jellemzői: A díszes kitta fiókái fészeklakók, azaz csupaszon és tehetetlenül kelnek ki a tojásból. Szemük csukott, tollazatuk nincs. Az első napokban teljesen a szüleiktől függenek a túlélésért.

Kikelés és kezdeti fejlődés: A fiókák a tojásrakást követő 16-18 nap múlva kelnek ki. Az első napokban nagyon gyorsan fejlődnek, testük gyorsan növekszik és tollazatuk elkezd kialakulni.

Etetés és gondozás: Mindkét szülő részt vesz a fiókák etetésében és gondozásában. Az első időszakban a szülők főként rovarokkal és más apró állatokkal etetik a fiókákat, amelyeket a fészek közelében gyűjtenek. Ahogy a fiókák nőnek, a szülők fokozatosan áttérnek a gyümölcsökre és más növényi táplálékra.

Kirepülés és elhagyás: A fiókák körülbelül 4-5 hetes korukban válnak röpképessé és hagyják el a fészket. Azonban még hetekig a szüleikkel maradnak, akik továbbra is etetik és védelmezik őket. A fiatal madarak fokozatosan válnak önállóvá, és végül elhagyják a szülői territóriumot, hogy saját párt és fészkelőhelyet találjanak.

Megjegyzés: A díszes kitta fiókái viszonylag hosszú ideig függenek a szüleiktől, ami fontos a túlélésükhöz és a sikeres felnőtté válásukhoz. A szülői gondoskodásnak köszönhetően a fiókák nagy eséllyel érik el a felnőttkort és járulnak hozzá a faj fennmaradásához.

Ismertebb betegségei lehetnek

A díszes kitta, mint minden madárfaj, ki van téve bizonyos betegségeknek. Mivel vadon élő madárról van szó, kevés konkrét adat áll rendelkezésre az egészségügyi problémáikról. Azonban, általánosságban elmondható, hogy a madarakat érintő leggyakoribb betegségek a következők lehetnek:

 • Paraziták: Külső paraziták (pl. atkák, tetvek) és belső paraziták (pl. férgek) is megfertőzhetik a díszes kittákat. Ezek a paraziták gyengíthetik az immunrendszert, vérszegénységet okozhatnak, és akár halálhoz is vezethetnek.
 • Vírusos és bakteriális fertőzések: A madarak számos vírusos és bakteriális fertőzésre fogékonyak lehetnek, amelyek légzőszervi, emésztőrendszeri vagy idegrendszeri problémákat okozhatnak.
 • Gombás fertőzések: A gombás fertőzések elsősorban a légzőrendszert és a bőrt érinthetik.
 • Mérgezés: A díszes kitta mérgezés áldozata lehet, ha szennyezett táplálékot vagy vizet fogyaszt.

Fontos megjegyezni: Mivel a díszes kitta Srí Lanka endemikus madara, a konkrét betegségekről és azok előfordulásáról korlátozott információ áll rendelkezésre. A fentiek általános madárbetegségek, amelyek a díszes kittát is érinthetik.

Lehetséges ellenfelei, ellenségei

A díszes kitta, mint minden vadon élő állat, számos természetes ellenséggel és veszélyforrással szembesülhet Srí Lanka-i élőhelyén:

Ragadozók:

 • Madarak: Nagyobb ragadozó madarak, mint például héják, sasok, baglyok, zsákmányul ejthetik a díszes kitta felnőtt példányait, fiókáit vagy tojásait.
 • Emlősök: Egyes emlősök, mint például cibetmacskák, leopárdok vagy kígyók, szintén veszélyt jelenthetnek, különösen a talajon vagy a fészek közelében tartózkodó madarakra.

Versengő fajok:

 • Más madárfajok: A díszes kitta versenyezhet más madárfajokkal a táplálékért és a fészkelőhelyekért, különösen azokkal a fajokkal, amelyek hasonló étrenddel és élőhely-igényekkel rendelkeznek.

Egyéb veszélyek:

 • Élősködők: A díszes kitta, mint minden madár, ki van téve a külső és belső élősködőknek, amelyek gyengíthetik az egészségét és csökkenthetik a túlélési esélyeit.
 • Betegségek: A madarakat érintő különböző betegségek, például vírusos vagy bakteriális fertőzések, szintén veszélyeztethetik a díszes kitta populációját.

Emberi tevékenység:

 • Élőhelyvesztés: Az erdőirtás és a mezőgazdasági területek terjeszkedése miatt a díszes kitta élőhelye folyamatosan csökken, ami a populáció méretének csökkenéséhez vezethet.
 • Orvvadászat és illegális kereskedelem: A díszes kitta gyönyörű tollazata miatt a feketepiacon keresett célpont, ami az orvvadászatot ösztönzi és a populációt veszélyezteti.

Fontos megjegyezni, hogy a díszes kitta egy sebezhető faj, és a fent említett veszélyek mindegyike hozzájárulhat a populáció csökkenéséhez. A faj védelme érdekében elengedhetetlen az élőhelyek megőrzése, az orvvadászat elleni küzdelem és az illegális kereskedelem visszaszorítása.

Védettsége – Természetvédelmi helyzete

A díszes kitta természetvédelmi helyzete jelenleg sebezhetőnek minősül a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Ez azt jelenti, hogy a faj a kihalás veszélyének fokozottan kitett, ha a jelenlegi negatív hatások nem változnak.

Veszélyeztető tényezők:

 • Élőhelyvesztés: Az erdőirtás és a mezőgazdasági területek terjeszkedése miatt a díszes kitta élőhelye folyamatosan zsugorodik.
 • Illegális kereskedelem: A madár gyönyörű tollazata miatt a feketepiacon keresett árucikk, ami az orvvadászatot ösztönzi.

Védelmi intézkedések:

Srí Lanka kormánya és a természetvédelmi szervezetek számos intézkedést hoztak a díszes kitta védelme érdekében:

 • Védett területek létrehozása: A díszes kitta élőhelyének egy részét védett területté nyilvánították, ahol az erdőirtás és a vadászat tilos.
 • Oktatás és szemléletformálás: A helyi lakosság körében folytatott oktatási programok célja, hogy felhívják a figyelmet a díszes kitta fontosságára és a faj védelmének szükségességére.
 • Illegális kereskedelem elleni fellépés: A hatóságok fokozzák az erőfeszítéseiket az illegális madárkereskedelem visszaszorítása érdekében.
 • Természetvédelmi programok: Számos természetvédelmi program indult a díszes kitta populációjának nyomon követésére és a faj védelmének elősegítésére.

Mit tehetünk mi?

Bár a díszes kitta Srí Lankán honos, mi is hozzájárulhatunk a faj védelméhez:

 • Támogassuk a természetvédelmi szervezeteket: Adományokkal vagy önkéntes munkával segíthetjük a díszes kitta védelmére irányuló projekteket.
 • Osszunk meg információkat: A díszes kitta és a természetvédelem fontosságáról szóló információk megosztása másokkal segíthet felhívni a figyelmet a problémára.
 • Utazzunk felelősségteljesen: Ha Srí Lankára utazunk, kerüljük az olyan helyeket és tevékenységeket, amelyek károsíthatják a díszes kitta élőhelyét.

A díszes kitta védelme mindannyiunk közös felelőssége. Ha összefogunk, segíthetünk megőrizni ezt a gyönyörű madarat a jövő generációi számára.

A díszes kitta (Urocissa ornata) hangja

A díszes kitta (Urocissa ornata) hangja:

Hangja mire hasonlít: A díszes kitta hangja változatos és dallamos, gyakran hasonlít más madarak, például a héják vagy a rigók hangjára. Azonban egyedi, jellegzetes elemekkel is rendelkezik, amelyek megkülönböztetik más fajoktól.

Hangjának jellegzetességei:

 • Változatosság: A díszes kitta hangrepertoárja igen széles, beleértve éles kiáltásokat, dallamos trillákat, füttyöket és gurgulázó hangokat.
 • Hangerő: Hangja meglehetősen hangos és messzire elhallatszik, különösen a párzási időszakban, amikor a hímek aktívan hívják a tojókat.
 • Ritmus: A díszes kitta hangja gyakran ritmikus, ismétlődő mintázatokat követ.

Hangkeltés mechanizmusa: A díszes kitta, mint minden madár, a hangját a hangképző szervével, a syrinx-szel kelti. A syrinx a légcső alsó részén található, és két különálló hangképző résszel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a madár számára, hogy egyszerre két különböző hangot adjon ki.

Hangszínek és jelentésük:

 • Éles kiáltások: Veszélyjelzésre vagy a terület védelmére szolgálnak.
 • Dallamos trillák: A párzási időszakban a hímek a tojók vonzására használják.
 • Füttyök: Kapcsolattartásra szolgálnak a csoport tagjai között.
 • Gurgulázó hangok: A fiókák etetésekor hallhatók.

Hangok és kontextus: A díszes kitta hangja a kontextustól függően változik. Például a veszélyt jelző kiáltások élesebbek és sürgetőbbek, míg a párzási énekek dallamosabbak és összetettebbek.

Hangok változása: A díszes kitta hangja a madár életkorától és nemétől függően is változhat. A fiatal madarak hangja általában magasabb és kevésbé dallamos, mint a felnőtteké. A hímek és a tojók hangja között is lehetnek különbségek.

Megjegyzés: A díszes kitta hangjának részletes tanulmányozása még folyamatban van, és további kutatások szükségesek a faj kommunikációjának teljes megértéséhez.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/KDTMIWOGNC

Érdekességek róla, tények röviden

Tény Leírás
Endemikus faj
Kizárólag Srí Lanka szigetén él.
Nemzeti madár
Srí Lanka nemzeti madara, amely az ország kulturális örökségének fontos része.
Színes tollazat
A természet egyik legszínesebb madara, tollazata élénk kék, narancssárga, gesztenyebarna és fehér színeket ötvöz.
Hosszú, lépcsőzetes farok
Farka a testhosszánál is hosszabb lehet, és jellegzetes lépcsőzetes mintázatot mutat.
Intelligens madár
Kiváló problémamegoldó képességgel rendelkezik, és képes eszközöket használni a táplálékszerzéshez.
Szociális viselkedés
Párban vagy kis családi csoportokban él, és összetett kommunikációt folytat fajtársaival.
Veszélyeztetett faj
Az élőhelyvesztés és az illegális kereskedelem miatt a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján szerepel.
Szerepe az ökoszisztémában
Fontos szerepet játszik a magvak terjesztésében és a rovarpopulációk szabályozásában.
Kulturális jelentőség
A srí lankai kultúrában a szépséget, az intelligenciát és a szabadságot szimbolizálja.
Állatkertekben ritkán látható
Fogságban való tartása nehéz, ezért ritkán látható állatkertekben.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate

A díszes kitta (Urocissa ornata) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.