A csörgő réce hangja (Anas crecca)

 A csörgő réce (Anas crecca) hangja

A csörgő réce, vagy kis réce, egyik legjellegzetesebb ismertetőjele a hangja. Azok, akik már hallották ezt a madarat, könnyen felismerik az általa kibocsátott hangokat, amelyek egyediek és igen figyelemfelkeltőek.

A csörgő réce hangja egyik legismertebb eleme a hímnél található csörgőzés, ami a párzási időszakban válik különösen hangossá és gyakorivá. Ez a hangzás olyan, mintha valaki apró érmet csörgetne, és innen származik a csörgő réce neve is. Ez a harsány hang azonban nem csak a párzási időszakban hallható, hanem a madarak számos tevékenységükhöz is társul, például etetés közben vagy az érkező veszélyekre való figyelmeztetésre.

A tojók hangja is jellegzetes, de különbözik a hímétől. Amikor a tojók kommunikálnak, általában puha és halk röpke hangokat hallatnak. Ezek a hangok segítik őket abban, hogy kapcsolatban maradjanak a fészkükben lévő fiókáikkal.

Ami a fiókákat illeti, ők is kiadnak hangokat, általában pipogás vagy csiripelés formájában, amikor éhesek vagy valamilyen szükségletük van.

A csörgő réce hangjai hozzájárulnak az állatok közötti kommunikációhoz és a párzási szezon során a hímek közötti rivalizáláshoz. Ezek a hangok szerves részét alkotják ennek a kis madárnak a természeti varázslatának, és aki már hallotta őket, az valószínűleg soha nem felejti el ezt az egyedi és jellegzetes élményt.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/DMQLDFORTG

A csörgő réce hangja (Anas crecca)
A csörgő réce hangja (Anas crecca)Érdekességek róla

A csörgő réce, vagy kis réce, olyan madár, amely tele van érdekességekkel és varázslatos tulajdonságokkal. Íme néhány érdekes tény róla:

  1. Színes tollazat: A csörgő réce hímjének rendkívül színpompás tollazata van, amely tojáshéjzöld és vörhenyes árnyalatokat kombinál. A fején lévő fekete sapka és a szárnyfedőkön található élénk színű csíkok igazi látványossá teszik ezt a madarat.
  2. Kisebbségben a hímek: Az érdekes dolog az, hogy a csörgő récetársadalomban a hímek általában kisebbségben vannak a tojókkal szemben. Ennek ellenére a hímek rendkívül harsányak és feltűnők a párzási időszakban.
  3. Hangos csörgőzés: A csörgő récék hímnői különleges hangzással rendelkeznek, amit csörgőzésnek nevezünk. Ez a hangzás olyan, mintha valaki apró érméket csörgetne egymáshoz. Ezt a hangot a hímek a párzási időszakban bocsátják ki, hogy vonzzák a tojók figyelmét.
  4. Vonzó vonulások: A csörgő récék rendkívüli vonuló madarak, és hosszú távú migrációkat tesznek meg télen és tavasszal. Ez a vonulás gyakran csoportokban történik, és lenyűgöző látványt nyújt az égbolton.
  5. Érdekes táplálkozási szokások: A csörgő récék nagy részét vízi növények, rovarok és apróbb vízi élőlények alkotják. Amikor táplálékot keresnek, a víz alá merülnek és a felső testüket lefelé irányítják, miközben a lábaikkal kalimpálnak a levegőben.

A csörgő réce tehát egy olyan madár, amely sok érdekességet rejt a természet világában. A színpompás megjelenése, a hangos csörgőzése és a vonuló madarak lenyűgöző látványa mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a kis madár különleges helyet foglaljon el a természet szerelmesei szívében.MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate