A csörgő réce hangja (Anas crecca)

 A csörgő réce (Anas crecca) hangja

A csörgő réce, vagy kis réce, egyik legjellegzetesebb ismertetőjele a hangja. Azok, akik már hallották ezt a madarat, könnyen felismerik az általa kibocsátott hangokat, amelyek egyediek és igen figyelemfelkeltőek.

A csörgő réce hangja egyik legismertebb eleme a hímnél található csörgőzés, ami a párzási időszakban válik különösen hangossá és gyakorivá. Ez a hangzás olyan, mintha valaki apró érmet csörgetne, és innen származik a csörgő réce neve is. Ez a harsány hang azonban nem csak a párzási időszakban hallható, hanem a madarak számos tevékenységükhöz is társul, például etetés közben vagy az érkező veszélyekre való figyelmeztetésre.

A tojók hangja is jellegzetes, de különbözik a hímétől. Amikor a tojók kommunikálnak, általában puha és halk röpke hangokat hallatnak. Ezek a hangok segítik őket abban, hogy kapcsolatban maradjanak a fészkükben lévő fiókáikkal.

Ami a fiókákat illeti, ők is kiadnak hangokat, általában pipogás vagy csiripelés formájában, amikor éhesek vagy valamilyen szükségletük van.

A csörgő réce hangjai hozzájárulnak az állatok közötti kommunikációhoz és a párzási szezon során a hímek közötti rivalizáláshoz. Ezek a hangok szerves részét alkotják ennek a kis madárnak a természeti varázslatának, és aki már hallotta őket, az valószínűleg soha nem felejti el ezt az egyedi és jellegzetes élményt.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/DMQLDFORTG

A csörgő réce hangja (Anas crecca)
A csörgő réce hangja (Anas crecca)

A csörgő réce (Anas crecca) hangja

A csörgő réce hangja a madárvilág egyik legjellegzetesebb és könnyen felismerhető hívogatója. Ez a kis récefajta változatos hangrepertoárral rendelkezik, melynek megértése betekintést enged a madarak közötti kommunikációba és viselkedésébe.

Mire hasonlít a hangja?

 • A hím csörgő réce hangja leginkább egy csörgő érme hangjához hasonlítható, innen ered a faj neve is.
 • Ezen csörgő hang mellett a hím röfögő, brekegő hangokat is adhat ki, míg a tojó halkabb, röpke hangokkal kommunikál.
 • A fiókák csiripelő és pipegő hangokkal jelzik igényeiket.

A hang jellegzetességei:

 • A csörgő hang éles és magas frekvenciájú, melyet messzire hallani.
 • A hím hangja dallamosabb és összetettebb, mint a tojóé, gyakran ismétlődő elemeket tartalmaz.
 • A hangok időtartama és hangereje változó, a helyzettől és a madár szándékától függően.

Hangkeltés mechanizmusa:

 • A csörgő réce hangja a légcső rezgése révén jön létre.
 • A madár a légzsákjait is bevetheti a hang modulálásához és erősítéséhez.
 • A csőr alakja és a szájüregben lévő struktúrák szintén befolyásolják a hangképzést.

Hangszínek és jelentésük:

 • A csörgő hang elsődlegesen a párzásra szolgál. A hím ezzel vonzza magához a tojókat, és jelzi területét a riválisoknak.
 • A röfögő és brekegő hangok agresszív üzeneteket közvetíthetnek, vagy veszélyre figyelmeztethetik a társakat.
 • A tojó halk hangjai a fiókákkal való kapcsolattartást, a kérés és a riasztás funkcióját töltik be.
 • A fiókák hangjai jelzik éhségüket, hidegüket vagy más kényelmetlenségüket.

Hangok és kontextus:

 • A csörgő réce hangjai a napszaktól, az évszaktól és a madár aktivitásától függően változnak.
 • A párzási időszakban a hímek hangja intenzívebb és változatosabb.
 • Veszély esetén a madarak riasztóhangokat adnak ki, melyek figyelmeztetik társaikat.
 • A fiókák hangjai a fészekben és az azt követő hetekben a legintenzívebbek.

Hangok változása:

 • A csörgő réce hangja idővel változhat, befolyásolva a környezeti változások és az emberi tevékenység.
 • A madarak új hangokat tanulhatnak és alkalmazkodhatnak a változó körülményekhez.
 • A hangok elemzése értékes információkat nyújthat a csörgő réce populációinak állapotáról és tendenciáiról.Érdekességek róla

A csörgő réce, vagy kis réce, olyan madár, amely tele van érdekességekkel és varázslatos tulajdonságokkal. Íme néhány érdekes tény róla:

 1. Színes tollazat: A csörgő réce hímjének rendkívül színpompás tollazata van, amely tojáshéjzöld és vörhenyes árnyalatokat kombinál. A fején lévő fekete sapka és a szárnyfedőkön található élénk színű csíkok igazi látványossá teszik ezt a madarat.
 2. Kisebbségben a hímek: Az érdekes dolog az, hogy a csörgő récetársadalomban a hímek általában kisebbségben vannak a tojókkal szemben. Ennek ellenére a hímek rendkívül harsányak és feltűnők a párzási időszakban.
 3. Hangos csörgőzés: A csörgő récék hímnői különleges hangzással rendelkeznek, amit csörgőzésnek nevezünk. Ez a hangzás olyan, mintha valaki apró érméket csörgetne egymáshoz. Ezt a hangot a hímek a párzási időszakban bocsátják ki, hogy vonzzák a tojók figyelmét.
 4. Vonzó vonulások: A csörgő récék rendkívüli vonuló madarak, és hosszú távú migrációkat tesznek meg télen és tavasszal. Ez a vonulás gyakran csoportokban történik, és lenyűgöző látványt nyújt az égbolton.
 5. Érdekes táplálkozási szokások: A csörgő récék nagy részét vízi növények, rovarok és apróbb vízi élőlények alkotják. Amikor táplálékot keresnek, a víz alá merülnek és a felső testüket lefelé irányítják, miközben a lábaikkal kalimpálnak a levegőben.

A csörgő réce tehát egy olyan madár, amely sok érdekességet rejt a természet világában. A színpompás megjelenése, a hangos csörgőzése és a vonuló madarak lenyűgöző látványa mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a kis madár különleges helyet foglaljon el a természet szerelmesei szívében.MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate