A csíz (Spinus spinus) megjelenése, életmódja, szaporodása

A csíz (Spinus spinus) megjelenése, életmódja, szaporodása

A csíz (Spinus spinus) megjelenése, jellemzői

A csíz (Spinus spinus) egy kis, kisméretű énekesmadár, a pintyfélék családjába tartozik. Ez egy kis madár, mindössze 11-12 cm hosszú és 10-18 gramm súlyú. A hím csíz élénksárga tollazatú fekete sapkával és szárnyfolttal, míg a tojó sárgás-zöld színű, sötétebb csíkokkal. A csízek jellegzetes csicsergő hangjukról is ismertek.A csízek Észak-Európa és Ázsia erdeiben élnek. Fészküket fák ágaira építik, és 4-6 tojást raknak. A tojók körülbelül 13 napig kotlanak, a fiókák pedig körülbelül 14 napig maradnak a fészekben.

A csízek magvakkal, bogyókkal és rovarokkal táplálkoznak. Fontos részét képezik az ökoszisztémának, mivel segítenek szabályozni a rovarpopulációkat. A csízek népszerű kalitkamadarak is, vidám énekük és szép tollazatuk miatt.

A csízek várható élettartama a vadonban körülbelül 3 év, de fogságban akár 10 évig is élhetnek.

A csíz (Spinus spinus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A csíz (Spinus spinus) megjelenése, életmódja, szaporodásaA csíz (Spinus spinus) elterjedése, előfordulása

A csíz (Spinus spinus) Európa északi és mérsékelt égövi területein, valamint Észak-Ázsiában honos. Elterjedési területük magába foglalja Skandináviát, Oroszországot, Lengyelországot, Németországot, Franciaországot, Spanyolországot, Olaszországot, Görögországot, Törökországot, Ukrajnát, a Kaukázust, Közép-Ázsiát, Mongóliát, Kínát és Japánt.

A csízek erdei madarak, lombhullató és fenyőerdőkben egyaránt előfordulnak. Kedvelik a nyíltabb erdőket, erdei tisztásokat, parkokat és kerteket is. Fészküket fák ágaira építik, és 4-6 tojást raknak. A tojók körülbelül 13 napig kotlanak, a fiókák pedig körülbelül 14 napig maradnak a fészekben.

A csízek magvakkal, bogyókkal és rovarokkal táplálkoznak. Fontos részét képezik az ökoszisztémának, mivel segítenek szabályozni a rovarpopulációkat. A csízek népszerű kalitkamadarak is, vidám énekük és szép tollazatuk miatt.

A csízek vándorló madarak, a téli hónapokat Dél-Európában és Észak-Afrikában töltik. A tavasz beköszöntével visszatérnek északi fészkelőhelyeikre.

A csízek populációja az utóbbi években csökkenőben van, ami az élőhelyek elvesztésének és a klímaváltozásnak köszönhető. Fontos, hogy védjük az erdőket és a csízek élőhelyeit, hogy ez a gyönyörű madárfaj fennmaradjon.

Íme néhány további információ a csízek elterjedéséről és előfordulásáról:

 • A csízek Európa legelterjedtebb pintyféléi közé tartoznak.
 • A csízek populációja az utóbbi években csökkenőben van, de még mindig nem veszélyeztetett fajnak számítanak.
 • A csízek fontos szerepet játszanak az erdei ökoszisztémában, mivel segítenek szabályozni a rovarpopulációkat.
 • A csízek védelme érdekében fontos megőrizni az erdőket és a csízek élőhelyeit.
A csíz (Spinus spinus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A csíz (Spinus spinus) megjelenése, életmódja, szaporodásaRendszertani besorolása

Osztály: Madarak (Aves) Rend: Verébalakúak (Passeriformes) Család: Pintyfélék (Fringillidae) Alcsalád: Csízek (Carduelinae) Nemzetség: Csízek (Spinus) Faj: Csíz (Spinus spinus)

A csíz a csízek (Carduelinae) alcsaládjába tartozó 20 faj egyike. A csíz nemzetségbe tartozó más fajok közé tartozik a tengelic (Carduelis carduelis), a citromsárga csibe (Carduelis citrinella) és a zöldike (Carduelis chloris).

A csíz tudományos neve „Spinus spinus”. A „Spinus” a csíz nemzetség latin neve, a „spinus” pedig a csíz latin neve. A „spinus” név a latin „spina” szóból származik, ami tövist jelent, és valószínűleg a csíz tollazatának csíkos mintázatára utal.

A csíznek számos alfaja van, amelyek elterjedési területükönként és tollazatuk alapján különböznek egymástól. A csíz alfajai közé tartozik a következő:

 • Spinus spinus spinus: Ez a csíz nominális alfaja, és Európában és Nyugat-Ázsiában honos.
 • Spinus spinus canariensis: Ez a csíz alfaja a Kanári-szigeteken honos.
 • Spinus spinus yarrellii: Ez a csíz alfaja az Azori-szigeteken honos.
 • Spinus spinus couesii: Ez a csíz alfaja Észak-Amerikában honos.

A csíz rendszertani besorolása az idők során változott. Korábban a csízt a Carduelis nemzetségbe sorolták, de a DNS-vizsgálatok alapján kiderült, hogy a csíz közelebb áll a Spinus nemzetségbe tartozó más fajokhoz.

A csíz (Spinus spinus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A csíz (Spinus spinus) megjelenése, életmódja, szaporodásaA csíz (Spinus spinus) életmódja

Táplálkozás: A csízek magvakkal, bogyókkal és rovarokkal táplálkoznak. Kedvenc magvaik közé tartoznak a fenyőmagok, a nyírfamagok és a gyommagvak. A csízek a téli hónapokban gyakran látogatnak madáretetőre, ahol napraforgómagot, dióféléket és mazsolát is fogyaszthatnak.

Szaporodás: A csízek monogám madarak, és egy életre szóló párkapcsolatot alkotnak. A fészküket fák ágaira építik, gallyakból, fűszálakból és mohából. A tojó 4-6 tojást rak, melyeken 13-14 napig kotlik. A fiókák 14-16 napos korukban repülnek ki a fészekből.

Viselkedés: A csízek társas madarak, és gyakran csoportokban élnek. Vidám énekükről és csicsergésükről ismertek. A csízek nagyon mozgékonyak, és gyorsan repülnek.

Élőhely: A csízek erdei madarak, lombhullató és fenyőerdőkben egyaránt előfordulnak. Kedvelik a nyíltabb erdőket, erdei tisztásokat, parkokat és kerteket is.

Vándorlás: A csízek vándorló madarak, a téli hónapokat Dél-Európában és Észak-Afrikában töltik. A tavasz beköszöntével visszatérnek északi fészkelőhelyeikre.

Természetes ellenségek: A csízek természetes ellenségei közé tartoznak a ragadozó madarak, mint a sólymok és a baglyok, valamint a mókusok és a kígyók.

Védelem: A csízek populációja az utóbbi években csökkenőben van, ami az élőhelyek elvesztésének és a klímaváltozásnak köszönhető. Fontos, hogy védjük az erdőket és a csízek élőhelyeit, hogy ez a gyönyörű madárfaj fennmaradjon.

A csíz (Spinus spinus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A csíz (Spinus spinus) megjelenése, életmódja, szaporodásaA csíz (Spinus spinus) táplálkozása

A csízek változatos étrenddel rendelkező madarak, melynek főbb összetevői a következők:

Magvak:

 • Fenyőmagok (lucfenyő, erdei fenyő, vörösfenyő)
 • Nyírfamagok
 • Gyommagvak (pl. pipacs, útifű)
 • Napraforgómag (télen madáretetőn)

Bogyók:

 • Galagonya
 • Csipkebogyó
 • Bodza

Rovarok:

 • Hernyók
 • Legyek
 • Szúnyogok
 • Hangyák

A csízek táplálkozása szezonálisan változik. A nyári hónapokban főként rovarokkal táplálkoznak, hogy fiókáikat fehérjével dús élelemmel láthassák el. Ősszel és télen a magvak és bogyók képezik táplálékuk zömét. A csízek gyakran látogatnak madáretetőre is, ahol napraforgómagot, dióféléket és mazsolát is fogyaszthatnak.

A csízeknek erős csőrük van, amellyel könnyedén fel tudják törni a magokat. A csőr hegye kúpos, ami segít nekik a bogyók és rovarok megragadásában.

A csízek fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, mivel segítenek szabályozni a rovarpopulációkat. A csízek táplálkozása hozzájárul a fák és növények terjedéséhez is, mivel a magokat szétszórják a környéken.

Érdekességek:

 • A csízek naponta akár 1000 magot is elfogyaszthatnak.
 • A csízek a téli hónapokban gyakran csoportokba verődnek, hogy együtt keresgéljenek táplálékot.
 • A csízek a madáretetőkön is szívesen fogyasztanak magokat, dióféléket és mazsolát.

Tippek a csízek vonzásához a kertbe:

 • Helyezzen ki madáretetőt napraforgómaggal, diófélékkel és mazsolával.
 • Ültessen olyan fákat és cserjéket a kertbe, amelyek bogyókat és magokat hoznak.
 • Hagyjon meg némi gyomnövényt a kertben, hogy a csízek rovarokat is találhassanak.

A csízek gyönyörű és hasznos madarak, amelyeket érdemes megvédeni. A csízek vonzása a kertbe nemcsak örömet okoz, de hozzájárul az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásához is.Fészkelőhelye, szaporodása

Fészkelőhely:

A csízek lombhullató és fenyőerdőkben egyaránt fészkelnek. Kedvelik a nyíltabb erdőket, erdei tisztásokat, parkokat és kerteket is. Fészküket fák ágaira építik, gallyakból, fűszálakból és mohából. A fészek csésze alakú, és belül puha anyagokkal, tollal és szőrrel bélelik.

Szaporodás:

A csízek monogám madarak, és egy életre szóló párkapcsolatot alkotnak. A párok tavasszal térnek vissza fészkelőhelyeikre, és a hím énekével jelöli ki a territóriumot. A tojó 4-6 tojást rak, melyeken 13-14 napig kotlik. A fiókák 14-16 napos korukban repülnek ki a fészekből.

A csízek évente kétszer is költhetnek, de a második költés nem mindig sikeres. A fiókákat mindkét szülő eteti, rovarokkal és magokkal.

Érdekességek:

 • A csízek fészkét gyakran más madárfajok, mint a verebek és a cinkék is elfoglalják.
 • A csízek fiókái nagyon gyorsan fejlődnek, és 10-12 napos korukban már elkezdenek röpködni.
 • A csízek szaporodási sikerét nagymértékben befolyásolja az időjárás és a táplálékkínálat.

Tippek a csízek szaporodásának elősegítéséhez:

 • Helyezzen ki madárodúkat a kertbe.
 • Ültessen olyan fákat és cserjéket a kertbe, amelyek bogyókat és magokat hoznak.
 • Hagyjon meg némi gyomnövényt a kertben, hogy a csízek rovarokat is találhassanak.
 • Kerülje a peszticidek használatát, amelyek károsíthatják a csízek táplálékát.

A csízek gyönyörű és hasznos madarak, amelyeket érdemes megvédeni. A csízek szaporodásának elősegítése hozzájárul a madárpopulációk növekedéséhez és az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásához.Ismertebb betegségei lehetnek

A csízek (Spinus spinus) számos betegségre fogékonyak, amelyek közül a leggyakoribbak a következők:

Paraziták:

 • Kullancsok: A kullancsok vért szívnak a csízből, és betegségeket terjeszthetnek, mint a Lyme-kór és a kullancsencephalitis.
 • Atka: Az atkák a csíz tollazatában élnek, és irritációt és viszketést okozhatnak.
 • Bélféreg: A bélféreg a csíz bélrendszerében él, és tápanyagokat szív el a madártól.

Baktériumok:

 • Szalmonella: A szalmonella bakteriális fertőzés, amely súlyos hasmenést okozhat a csíznél.
 • Mycoplasma: A Mycoplasma baktérium légúti fertőzéseket okozhat a csíznél.

Vírusok:

 • Madárinfluenza: A madárinfluenza súlyos légúti fertőzés, amely a csíz pusztulásához vezethet.
 • Newcastle-kór: A Newcastle-kór vírusos fertőzés, amely a csíz idegrendszerét támadja meg.

Egyéb betegségek:

 • Trichomoniasis: A Trichomoniasis egy parazita protozoon által okozott fertőzés, amely a csíz emésztőrendszerét támadja meg.
 • Poxvirus: A Poxvirus vírusos fertőzés, amely a csíz bőrén és tollazatán okoz elváltozásokat.

A csízeknél a betegségek tünetei változatosak lehetnek, de a leggyakoribbak a következők:

 • Letargia
 • Csökkent étvágy
 • Tollasodási problémák
 • Légúti tünetek, mint a köhögés és tüsszögés
 • Hasmenés
 • Idegrendszeri tünetek, mint a remegés és a koordinációs zavarok

Ha a csíznél bármilyen betegségre utaló tünetet észlel, fontos, hogy mielőbb vigye el állatorvoshoz. A korai diagnózis és kezelés nagyban javíthatja a csíz gyógyulási esélyeit.

Tippek a csízek betegségeinek megelőzéséhez:

 • Tartsa tisztán a madáretetőket és a madárfürdőket.
 • Ne etessen a csízeket nyers hússal vagy tojással.
 • Figyelje a csízek viselkedését, és ha bármilyen rendellenességet észlel, forduljon állatorvoshoz.
 • Támogassa a csízek természetes élőhelyeit, hogy egészséges táplálékhoz és vízhez jussanak.Lehetséges ellenfelei, ellenségei

Ragadozó madarak:

 • Sólymok
 • Baglyok
 • Héják
 • Karvalyok

Ragadozó emlősök:

 • Mókusok
 • Menyétek
 • Görények
 • Róka

Kígyók:

 • Vipera
 • Siklók

Egyéb madarak:

 • Verebek
 • Cinkék
 • Szarkák
 • Varjak

Rovarok:

 • Szarkalábak
 • Ragadozó bogarak

A csízek számos ragadozóval és ellenféllel küzdenek a fennmaradásért. A ragadozó madarak és emlősök a csízek fő ellenségei, és a fészekben lévő fiókákra és tojásokra is veszélyt jelentenek. A kígyók szintén vadásznak a csízekre, főleg a talajon táplálkozó madarakra. A verebek, cinkék, szarkák és varjak versenyeznek a csízekkel a táplálékért és a fészkelőhelyekért. A rovarok, mint a szarkalábak és a ragadozó bogarak, a csízek fiókáinak parazitái lehetnek.

A csízek számos stratégiát alkalmaznak a ragadozók elkerülésére:

 • Rejtőzködés: A csízek tollazata barna és zöld színű, ami segít nekik elrejtőzni a fák ágain és levelei között.
 • Csoportban tartózkodás: A csízek gyakran csoportokban élnek, ami megnehezíti a ragadozók számára a vadászatot.
 • Figyelmeztető riasztás: A csízek riasztó hangokat adnak ki, ha ragadozót észlelnek, így figyelmeztetve a többi csízt a veszélyre.
 • Gyors repülés: A csízek gyorsan és ügyesen repülnek, ami segít nekik elmenekülni a ragadozók elől.

A csízek fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, és a ragadozók és ellenfelek jelenléte segít egyensúlyban tartani a populációjukat.

Tippek a csízek védelmére:

 • Támogassa a csízek természetes élőhelyeit: Ültessen fákat és cserjéket, amelyek bogyókat és magokat hoznak, és hagyjon meg némi gyomnövényt a kertben, hogy a csízek rovarokat is találhassanak.
 • Helyezzen ki madáretetőket és madárfürdőket: A csízek számára fontos a víz és a táplálék, és a madáretetők és madárfürdők kihelyezése segíthet a túlélésükben.
 • Kerülje a peszticidek használatát: A peszticidek károsíthatják a csízek táplálékát és élőhelyét.
 • Figyelje a csízek viselkedését: Ha bármilyen rendellenességet észlel, forduljon állatorvoshoz.Védettsége – Természetvédelmi helyzete

A csíz Magyarországon védett madárfaj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft. Ez azt jelenti, hogy tilos a csízt befogni, tartani, gyilkolni, fészkét elpusztítani. A csíz védelmét a 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet szabályozza.

A csíz nemzetközi szinten is védett madárfaj, szerepel a Berni Egyezmény II. mellékletén, a Bonni Egyezmény II. mellékletén és a CITES Egyezmény III. mellékletén.

A csíz populációja az utóbbi években csökkenőben van, de még mindig nem veszélyeztetett fajnak számít. A csíz populációjának csökkenésének fő okai a következők:

 • Élőhelyvesztés: Az erdők kivágása és az erdőgazdálkodási gyakorlatok megváltozása csökkenti a csízek fészkelőhelyeinek és táplálékforrásainak számát.
 • Klímaváltozás: A klímaváltozás hatással van a csízek vonulási mintáira és telelőhelyeire.
 • Peszticidek használata: A peszticidek károsíthatják a csízek táplálékát és élőhelyét.

A csíz populációjának megőrzése érdekében fontos:

 • Megőrizni az erdőket: Az erdők kivágásának megállítása és az erdőgazdálkodási gyakorlatok fenntarthatóbbá tétele segíthet megőrizni a csízek élőhelyeit.
 • Védeni a csízek fészkelőhelyeit: A madárodúk kihelyezése és a fészkelőhelyek zavarásának megelőzése segíthet a csízek szaporodásában.
 • Csökkenteni a peszticidek használatát: A peszticidek használatának csökkentése segíthet megvédeni a csízek táplálékát és élőhelyét.

A csízek gyönyörű és hasznos madarak, amelyek fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában. A csíz populációjának megőrzése érdekében mindannyiunknak tennünk kell.

Tippek a csízek védelmére:

 • Ültessen fákat és cserjéket a kertbe: A csízek számára fontos a víz és a táplálék, és a fák és cserjék ültetésével segíthet nekik táplálékot és fészkelőhelyet találni.
 • Helyezzen ki madáretetőket és madárfürdőket: A csízek számára fontos a víz és a táplálék, és a madáretetők és madárfürdők kihelyezése segíthet a túlélésükben.
 • Kerülje a peszticidek használatát: A peszticidek károsíthatják a csízek táplálékát és élőhelyét.
 • Figyelje a csízek viselkedését: Ha bármilyen rendellenességet észlel, forduljon a Magyar Madártani Egyesülethez.A csíz (Spinus spinus) hangja

A csíz vidám és változatos énekű madár, melynek hangja fontos szerepet játszik a kommunikációban, a territórium kijelölésében és a pár vonzásában.

Hangja:

A csíz éneke dallamos, csengő hangokból áll, melyeket gyors trillák, csiripelések és csicsergések tarkítanak. Hangjuk finom és tiszta, magas frekvenciájú, és messziről is hallható.

Hangjának jellegzetességei:

 • Rövid, gyors hangok
 • Magas frekvenciájú
 • Dallamos és csengő
 • Változatos trillák és csiripelések
 • Finom és tiszta hang

Hangkeltés mechanizmusa:

A csíz hangját a syrinx nevű hangszerv hozza létre, amely a légcső alsó végén található. A syrinxben lévő izmok rezgése hozza létre a hangokat.

Hangszínek és jelentésük:

A csíz éneke különböző hangszíneket tartalmaz, melyeknek eltérő jelentése lehet:

 • Magas hangok: riasztás, veszély jelzése
 • Alacsony hangok: udvarlás, pár vonzása
 • Trillák: territórium kijelölése
 • Csiripelések: kommunikáció a fiókákkal

Hangok és kontextus:

A csíz hangjai a kontextustól függően változnak. A hím csíz éneke a legváltozatosabb, és a párzási időszakban a legaktívabb. A tojók is énekelnek, de énekük kevésbé dallamos és változatos. A fiókák csipognak, hogy táplálékot kérjenek a szülőktől.

Hangok változása:

A csíz hangjai a térségtől és az élőhelytől függően változhatnak. A csízek éneke adaptálódik a környezeti zajokhoz, így a városi területeken élő csízek hangjai magasabb frekvenciájúak, mint a vidéki területeken élő csízek hangjai.

A csíz hangja örömteli hangulatot kölcsönöz az erdőnek, és fontos szerepet játszik az ökoszisztémában. A csíz éneke jelzi a madár jólétét és egészségét, és fontos szerepet játszik a madárpopulációk egyensúlyának fenntartásában.

Tippek a csíz hangjának megfigyeléséhez:

 • Keresse fel a csízek élőhelyeit, mint a lombhullató és fenyőerdők, parkok és kertek.
 • Legyen türelmes és figyeljen a finom hangokra.
 • Használjon madárhatározó könyvet vagy online forrást a csíz hangjának azonosításához.
 • Figyelje meg a csíz viselkedését, hogy jobban megértse a hangok jelentését.

A csíz hangjának megfigyelése egy pihentető és örömteli tevékenység, amely segít jobban megismerni a madarak csodálatos világát.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/WNLIDKJKXTÉrdekességek róla

Táplálkozás:

 • A csízek naponta akár 1000 magot is elfogyaszthatnak.
 • A csízek télen gyakran csoportokba verődnek, hogy együtt keresgéljenek táplálékot.
 • A csízek a madáretetőkön is szívesen fogyasztanak magokat, dióféléket és mazsolát.

Szaporodás:

 • A csízek monogám madarak, és egy életre szóló párkapcsolatot alkotnak.
 • A csízek fészküket fák ágaira építik, gallyakból, fűszálakból és mohából.
 • A csízek évente kétszer is költhetnek.
 • A fiókák 10-12 napos korukban már elkezdenek röpködni.

Vándorlás:

 • A csízek vonuló madarak, és a téli hónapokat délebbre, melegebb éghajlaton töltik.
 • A csízek ősszel szeptember-októberben, tavasszal pedig március-áprilisban vonulnak.
 • A csízek akár 2000 km-t is megtehetnek a vonulás során.

Egyéb érdekességek:

 • A csízek a legkisebb európai pintyfajok közé tartoznak.
 • A csízek átlagos testhossza 11-12 cm, súlyuk pedig 10-12 gramm.
 • A csízek tollazata élénksárga, fekete szárnyfolttal és kalappal.
 • A csízek fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, mivel segítenek szabályozni a rovarpopulációkat.

A csízek gyönyörű és hasznos madarak, amelyeket érdemes megvédeni. A csízek vonzása a kertbe nemcsak örömet okoz, de hozzájárul az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásához is.

Tippek a csízek vonzásához a kertbe:

 • Helyezzen ki madáretetőt napraforgómaggal, diófélékkel és mazsolával.
 • Ültessen olyan fákat és cserjéket a kertbe, amelyek bogyókat és magokat hoznak.
 • Hagyjon meg némi gyomnövényt a kertben, hogy a csízek rovarokat is találhassanak.
 • Kerülje a peszticidek használatát, amelyek károsíthatják a csízek táplálékát.

A csízek gyönyörű és hasznos madarak, amelyeket érdemes megvédeni. A csízek vonzása a kertbe nemcsak örömet okoz, de hozzájárul az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásához is.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate

A csíz (Spinus spinus) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.