A cigányréce hangja (Aythya nyroca)

A cigányréce (Aythya nyroca) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A cigányréce (Aythya nyroca) hangja

A cigányréce (Aythya nyroca) hangjai egyedi és könnyen felismerhetőek a vízi madarak között. Lássuk, milyen hangokkal kommunikálnak ezek a szép madarak!

A cigányréce hangrepertoárja változatos, és tartalmazza a különféle hangokat, amelyek segítik őket a kommunikációban és az udvarlásban. A hímek és tojók hangjai kicsit eltérőek lehetnek, és a költési időszakban válnak különösen aktívvá.

A hím cigányréce hangjai általában mély, tompa dübörgő hangok, amelyeket gyakran „borborygásnak” neveznek. Ezek a hangok segítenek a hímeknek bemutatni magukat és elnyerni a tojók figyelmét a párválasztás során.

A tojók hangjai általában halkabbak és magasabbak, például rövidebb, reszelős „kwick-kwick” hangok. Ezeket a hangokat gyakran használják a hímekkel való kommunikációban és a fészek körüli tevékenység során.

Amikor egy csoport cigányréce együtt tartózkodik a vízen, hallhatjuk a kollektív „kre-ek” vagy „kruk” hangokat, amelyekkel a csoport kommunikál és együtt mozog.

Összességében a cigányréce hangjai fontos szerepet játszanak az udvarlásban, a kommunikációban és a társasági életben. A madarászok és természetbarátok gyakran figyelhetik meg ezeket a karakteres hangokat, amikor megfigyelik ezeket a gyönyörű madarakat a tavak és tavacskák környékén.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/VOLIKRBSEA

A cigányréce (Aythya nyroca) hangja
A cigányréce (Aythya nyroca) hangja

A cigányréce hangja (Aythya nyroca)

A cigányréce hangja egyedi és könnyen felismerhető a vízi madarak között. Hangrepertoárjuk változatos, és a kommunikációt, az udvarlást és a társasági életet is szolgálja.

Mire hasonlít a hangja?

 • A hím cigányréce hangja mély, tompa dübörgésre emlékeztet, amit gyakran „borborygásnak” hívnak. Ez a hang a búgócsiga hangjához is hasonlítható.
 • A tojók hangja magasabb és rövidebb, „kwick-kwick” hangzású. Ezt a hangot gyakran hasonlítják a kacsa hangjához.
 • Amikor a cigányrécék csoportosan tartózkodnak a vízen, hallhatjuk a kollektív „kre-ek” vagy „kruk” hangokat, amelyekkel kommunikálnak egymással.

Hangjának jellegzetességei:

 • A hímek hangja erősebb és hangosabb, mint a tojóké.
 • A hangok változatosak lehetnek, és a madár hangulatától és a helyzettől függően változnak.
 • A cigányrécék hangja akár 1 km-es távolságból is hallható lehet.

Hangkeltés mechanizmusa:

A cigányrécék a légzsákjaik rezegtetésével keltik a hangjukat. A légzsákok a madár testének üreges részei, amelyek a légzéshez is használhatók. A madár a légzsákjait izmokkal vezérli, és ezáltal különböző hangokat hozhat létre.

Hangszínek és jelentésük:

 • A mély, tompa dübörgés a hím udvarló hívogató hangja. Ezzel a hanggal a hím jelzi a tojóknak, hogy erős és egészséges, és alkalmas a párosodásra.
 • A magasabb „kwick-kwick” hang a tojók hívogató hangja. Ezzel a hanggal a tojók jelzik a hímeknek, hogy készen állnak a párosodásra.
 • A kollektív „kre-ek” vagy „kruk” hangok a madarak közötti kommunikációt szolgálják. Ezzel a hanggal a madarak figyelmeztetik egymást a veszélyre, vagy egyszerűen csak tartják a kapcsolatot egymással.

Hangok és kontextus:

A cigányrécék hangjait számos különböző kontextusban hallhatjuk. A leggyakoribb helyzetek a következők:

 • Udvarlás: A hímek mély, tompa dübörgést használnak a tojók csalogatására. A tojók magasabb „kwick-kwick” hanggal válaszolnak.
 • Fészekalás: A tojók halk hangokkal hívogatják a fiókáikat, és figyelmeztetik őket a veszélyre.
 • Táplálkozás: A cigányrécék csoportosan táplálkoznak, és „kre-ek” vagy „kruk” hangokkal tartják a kapcsolatot egymással.
 • Veszélyhelyzet: A cigányrécék riasztó hangokat adnak ki, ha veszélyt éreznek.

Hangok változása:

A cigányrécék hangjai az évszaktól és a helyzettől függően változhatnak. A költési időszakban a madarak aktívabbak és hangosabbak. Télen a hangjaik halkabbak és kevésbé változatosak.

A cigányrécék hangjai fontos szerepet játszanak a kommunikációban és a társasági életben. Ezek a hangok segítenek a madaraknak megtalálni a párukat, felnevelni a fiókáikat és elkerülni a ragadozókat.Érdekességek róla

A cigányréce (Aythya nyroca) egy különleges és izgalmas madárfaj, amely rengeteg érdekességet kínál a természet és a madarak iránt érdeklődőknek. Lássunk néhány érdekes tényt róla!

 1. Szépség a vízen: A cigányréce tojója és hímje is gyönyörű színes tollazattal rendelkezik. A hímek élénk kék arcfelülettel büszkélkednek, amely szépen kontrasztál a többi sötétbarna színű részükkel.
 2. Mesteri merülő: Ezek a madarak kiválóan alkalmazkodnak a vízi környezethez. Képesek hosszú percekig és méterekre mélyen merülni a táplálékért, és a vízfenék közelében vadásznak.
 3. Vándorlás mesterei: A cigányréce hosszú távú vándorlásra indul a hidegebb hónapokban. Ősszel és tavasszal Európából Közel-Keletre és Afrikába repül, hogy melegebb éghajlaton találjon élőhelyet.
 4. Védelmi státusz: A cigányréce védett madárfaj, amelynek védelme kiemelt fontosságú. Az EU Madárdirektívája és más jogszabályok védelmet nyújtanak számukra, hogy megőrizzék populációikat.
 5. Különleges tojások: A cigányréce tojásai rendkívül változatos mintázatúak lehetnek, és gyakran sötét színűek, ami segít elrejtőzni a tojók fészkeiben.
 6. Élőhelyhasználat: Az élőhelyhasználatuk változatos, és a tavak, tavacskák, mocsarak és más édesvízi területek közelében található. Ezek az élőhelyek létfontosságúak a túlélésük szempontjából.

A cigányréce tehát nem csupán szép és érdekes madár, hanem különleges viselkedési és biológiai tulajdonságokkal is rendelkezik. A megfelelő természetvédelem és odafigyelés segíthet megőrizni ezt a csodálatos madárfajt a jövő generációk számára.MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate