A búbosbanka hangja (Upupa epops)

A búbosbanka (Upupa epops) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A búbosbanka (Upupa epops) hangja

A búbosbanka, vagy ahogyan sokan ismerik, a „búbos madár,” hangja valóban különleges és azonnal felismerhető. Az énekének hallatán szinte már-már varázslatos érzéssel töltheti el az embert.

A búbosbanka éneke általában a tavaszi és nyári hónapokban hallható. Ez a madár egyfajta zümmögő, ismétlődő hangot ad ki, ami hasonlít egy szitakötő hangjához. A hangja olyan, mintha „ú-pu-pa” lenne, és ezért kapta a búbosbanka a nevét is. Az éneke harsány és gyakran hallható, különösen repülés közben vagy a fészkelési időszakban.

A búbosbanka énekének fő célja a kommunikáció és a területvédelem. A hímek énekükkel hívják a nőstényeket és jelzik más hímeknek, hogy a területük elfoglalt. A fiókák is megtanulják az éneküket, és ez segít azonosítani őket a fészkelőpár számára.

Az énekének sokszínűsége és hangzása miatt a búbosbanka sok madármegfigyelő és természetkedvelő számára kedvelt madár. Az emberek számára egyedi és gyönyörű hangja a természet hangjai között is kiemelkedő élményt nyújt, és hozzájárul a búbosbanka különlegességéhez a madárvilágban. Ha egyszer találkozol egy búbosbankával és meghallod az énekét, biztosan emlékezetes élményben lesz részed!

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/JDDHNKDHCS

A búbosbanka hangja (Upupa epops)
A búbosbanka hangja (Upupa epops)A búbosbanka hangja jellegzetes, messziről felismerhető. Leginkább a „hup-hup” kiáltásáról ismert, de ezen kívül más hangokat is ad ki, melyeknek mindegyike más-más jelentéssel bír.

Hangjának jellegzetességei:

 • Gyors, ritmikus, zümmögő hang
 • Hangsúlya a második szótagon van („hup-HUP„)
 • Hangerőssége változó, a halk csicsergéstől a hangos rikácsolásig terjedhet

Hangkeltés mechanizmusa:

A búbosbanka hangját a légcsövében lévő hangszalagok rezgése kelti. A hangokat a gégében lévő légzsákok erősítik fel.

Hangszínek és jelentésük:

 • Hup-hup: Ez a leggyakoribb hang, melyet a hím és a tojó is ad ki. Többféle jelentése lehet:
  • Területhangsúlyozás
  • Párkeresés
  • Figyelmeztetés a ragadozókra
  • Üdvözlés
 • Csipogás: A fiókák hangja, melyet a táplálékért kéregetve adnak ki.
 • Riacsolás: Veszély esetén hallható, éles hang.
 • Cirpelés: A hím udvarlási hangja.

Hangok és kontextus:

A búbosbanka hangjai a kontextustól függően más-más jelentéssel bírhatnak. Például a „hup-hup” kiáltás a fészkelési időszakban gyakrabban hallható, mint a téli hónapokban. A riacsolás hangereje és hossza a ragadozó típusától és közelségétől függően változik.

Hangok változása:

A búbosbanka hangjai az időjárástól, a napszaktól és a madár hangulatától függően is változhatnak. A hidegebb időben a hangok halkabbak és tompábbak, míg a melegben hangosabbak és élesebbek. A madár éneke a napszakokban is változik, a hajnalban és az alkonyatkor a legaktívabb.

Érdekességek róla

A búbosbanka (Upupa epops), vagyis a „búbos madár,” nem csak a megjelenésében különleges, hanem számos érdekességet is rejt. Íme néhány érdekesség a búbosbankáról:

 1. A neve forrását: A búbosbanka neve a szokatlan kinézetére utal. A „búbos” rész a fején lévő hosszú és lefelé hajló szárat jelöli, amit fel tud állítani vagy szét tud nyitni. Ez a megjelenési trükk egyben védekezési mechanizmus is, mivel a ragadozókat megtévesztheti.
 2. Világutazó madár: A búbosbankák igazi világutazók, mivel több kontinensen megtalálhatók. Elterjedési területük Európától Ázsián át Afrikáig és még a Közel-Keletre is kiterjed. Vándorlásaik során hosszú távokat képesek megtartani.
 3. Hangos szólamok: A búbosbankák nem csak az énekes képességük miatt híresek, hanem azért is, mert gyakran harsány hangokat adnak ki repülés közben. Hangja hasonlít egy szitakötőéhez, és ez különösen a hajnalokon és alkonyatkor hallható.
 4. Vakító színek: A búbosbankák tollazata igazi látványosság. A hátukon és a szárnyaikon élénk színű csíkok találhatók, amelyek szinte ragyognak a napsütésben. Amikor a szárnyakat kinyitják, megmutatják az élénk színeket.
 5. Rovarfaló mesterek: A búbosbankák fő táplálékforrása a rovarok, és kiváló zsákmányszerzők. Hosszú csőrük segítségével könnyedén hozzáférnek a talajban rejlő rovarokhoz, és gyors mozdulataikkal elkapják őket.
 6. Kultúra és mitológia: A búbosbanka számos kultúrában és mitológiában is szerepet kapott. Például az ókori egyiptomiak szent madárnak tartották, és számos európai néphit is kapcsolódik hozzá.

A búbosbanka egy valóban különleges és érdekes madár, amely számos vonzó jellemzővel rendelkezik. Az énekhangja, a színpompás megjelenése és az életmódja mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a búbosbanka a természet kedvelői és madármegfigyelők számára igazi kedvenc legyen. Ha valaha is találkozol vele a természetben, érdemes megállni és megfigyelni ezt a lenyűgöző madarat.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate