A búbos cinege hangja (Lophophanes cristatus)

A búbos cinege (Lophophanes cristatus) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A búbos cinege (Lophophanes cristatus) hangja

A búbos cinege, vagy ahogy népszerűen ismerik, a „búbos tojásfejű cinege”, nemcsak a megjelenésében, hanem a hangjában is rendkívül különleges.

A búbos cinege hívó hangja egy szép, tiszta és fülbemászó éneklés, ami gyakran az erdők és parkok hangulatát díszíti. A legjellegzetesebb és talán leghíresebb hangjuk egy rövid, villogó füttyentés, ami olyan, mintha azt mondaná: „tsü-tsü-tsü”, vagy „ti-ti-ti”. Ez a dallam a tojók és hímek közötti kommunikációban is szerepet játszik, például párzás és területfoglalás során.

A búbos cinege nemcsak ezzel a füttyentéssel örvendezteti meg minket, hanem más hangokat is hallat. Például egy halk, visszafogott „zri-zri-zri” vagy „csí-csí-csí” hangot is kiadhatnak, amikor éppen a környezetüket figyelik vagy egy másik cinegével társalognak.

A tavaszi hónapokban, különösen a párzási időszakban, a búbos cinege hangjai még érdekesebbek és élénkebbek lehetnek, amikor a hímek a tojók felkeltésére próbálnak hatni a dallamukkal.

Az egész évben hallható éneklésük az erdők és kertek élő színházához ad hozzá, és sokan örömmel hallgatják meg a búbos cinege dallamait. Ezek a hangok hozzájárulnak a természet sokszínűségéhez és szépségéhez, és segítenek nekünk is még közelebb kerülni a természet varázsához.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/JDDHNKDHCS

A búbos cinege hangja (Lophophanes cristatus)
A búbos cinege hangja (Lophophanes cristatus)

A búbos cinege (Lophophanes cristatus) hangja:

A búbos cinege hangja egy gyönyörű, tiszta és fülbemászó éneklés, ami gyakran az erdők és parkok hangulatát díszíti. Hangjukat nehéz összetéveszteni más madarakéval, jellegzetes trillájuk messziről felismerhető.

Mire hasonlít:

 • Trilla: A búbos cinege legismertebb hangja egy gyors, pergő trilla, ami „csí-csí-csí” hangzású. Ezt a hangot gyakran használja területének kijelölésére és más egyedek hívogatására.
 • Csipogás: Ezen kívül rövidebb, éles „csipogásokat” is hallathat, amik riasztásra vagy fiókák hívogatására szolgálnak.
 • Ének: A hím búbos cinegék tavasszal bonyolultabb éneket is hallatnak, amikben a trillák mellett más hangok is előfordulnak, mint például csipogások, dünnyögések és utánzások.

Hangjának jellegzetességei:

 • Magas hangszín: A búbos cinege hangja magas frekvenciájú, ami jól terjed a fák között.
 • Tiszta hang: Hangjuk tiszta és dallamos, csilingelő hangzással.
 • Változatos: Különböző típusú hangokat adnak ki, a rövid csipogásoktól a bonyolult trillákig.

Hangkeltés mechanizmusa:

A búbos cinegék hangját a légzsákjaik rezegtetésével hozzák létre. A légzsákok a madár testében található üregek, amik a légzéshez kapcsolódnak. Amikor a madár énekel, a levegőt a légzsákjai között mozgatja, ami rezgést kelt. Ezt a rezgést halljuk madárhangként.

Hangszínek és jelentésük:

 • Magas hangszínű trilla: Terület kijelölése, más egyedek hívogatása
 • Alacsonyabb hangszínű trilla: Udvarlás, párkeresés
 • Rövid csipogás: Riasztás, fiókák hívogatása
 • Dünnyögés: Agresszió kifejezése

Hangok és kontextus:

A búbos cinegék hangjai a kontextustól függően változnak. Például, ha veszélyt éreznek, éles riasztó hangokat adnak ki. Ha fiókáikat etetik, csipogással hívják őket. A hím cinegék tavasszal bonyolultabb éneket is hallatnak, hogy vonzzák a nőstényeket.

Hangok változása:

A búbos cinegék hangjai az évszaktól és a helyszíntől függően is változhatnak. Tavasszal, a párzási időszakban a madarak aktívabban énekelnek, és változatosabb hangokat adnak ki. Télen kevesebbet énekelnek, és hangjaik is egyszerűbbek. A városokban élő búbos cinegék hangjai is eltérhetnek az erdőkben élő társaikétól, valószínűleg a zajszennyezés miatt.

A búbos cinege hangja egy fontos része az erdei ökoszisztémának. Hangjukkal kommunikálnak egymással, területüket védik, és fiókáikat nevelik. A búbos cinege éneke egy gyönyörű hang, ami örömet okoz az embereknek is, akik szerencsések, hogy meghallják.Érdekességek róla

A búbos cinege, vagy ahogy sokan ismerik, a „búbos tojásfejű cinege”, egy igazán különleges madár, és számos érdekességgel rendelkezik. Hadd osszunk meg néhányat ezek közül!

 1. A búbos fej: Talán az egyik legjellegzetesebb vonása a búbos cinegének az a búb, amely a fejük tetején található. Ez a búb fekete és tollas, és amikor a madár izgatott vagy figyelmes, felállítja. Ez a különleges kiegészítő teszi őket könnyen azonosíthatóvá.
 2. Hűség a fészkelőhelyhez: A búbos cinegek hűségesek a fészkelőhelyükhöz. Gyakran visszatérnek ugyanarra a fára vagy odúba, ahol korábban már fészkelték a fiókáikat. Ez az állomány stabilizálásában és a következő generációk felnevelésében segít.
 3. Érdekes táplálkozási szokások: A búbos cinegek változatos étrendet követnek. Nyáron főként rovarokkal és hernyókkal táplálkoznak, télen pedig magvakat és bogyókat esznek. Gyakran láthatók a madáretetőknél, ahol a madárbarátok gondoskodnak róluk.
 4. Kis méret, nagy személyiség: A búbos cinegék kicsik, átlagosan csak 11-12 centiméter hosszúak, de a természetben és a kertekben meglehetősen harsányak és aktívak. Mozgékonyak és társaságkedvelők, és szívesen köröznek más cinegefajokkal is.
 5. Ökológiai szerep: Ezek a madarak fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, mivel segítenek a rovarok számának csökkentésében és a növények magterjedésében. Emellett a ragadozók és az emberi tevékenység miatt is a környezetükben zajló változásokat jelzik.
 6. Népszerű madárfigura: A búbos cinege a madármegfigyelők és a természet szerelmeseinek egyik kedvenc madara. Gyakran szerepel rajzokon, festményeken és természetvédelmi kampányokban is.

Ezek az érdekességek csak néhányat mutatnak be a búbos cinege varázslatos világából. Ezek a kis madarak valóban különlegesek, és hozzájárulnak a természet szépségéhez és gazdagságához. Ha közelebbről megfigyeljük őket és figyelünk a kertjeinkben, még több érdekességet fedezhetünk fel róluk!

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate