A böjti réce hangja (Anas querquedula)

A böjti réce (Anas querquedula) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A böjti réce (Anas querquedula) hangja

A böjti réce (Anas querquedula) hangja olyan, mint a tavaszi zenekar melegítése. Ez a cseperedő madár nemcsak a látványával kápráztat el, hanem hangjával is magára vonja a figyelmet.

A hím böjti réce hangja igazi tavaszi dallam, amely gyakran hasonlít egy mély, tompa „grog-grog-grog” hangzásra. Ez az erőteljes krognak tűnő hívogatás azt a célt szolgálja, hogy a hímek figyelmet szerezzenek a potenciális párok körül.

A nőstény böjti récék hangja viszont lágyabb és gyengédebb. Gyakran hallhatóak tompa, reszelő hangzású „quack-quack” hívogatások, amelyek segítenek a hímek és nőstények közötti kommunikációban.

A fiókák hangja sem hagyható figyelmen kívül. Amikor a kicsinyek éhesek vagy félnek, gyengéd, síró hangokat adnak ki, amelyek segítenek a szülőknek megtalálni és etetni őket.

A böjti réce hangjai tehát részei annak a természetes zenei kavalkádnak, amely tavasszal és nyáron a tavak és mocsarak közelében csendül fel. Ezek a hangok hozzátartoznak a madarak életéhez és a természet szépségéhez, és valódi élményt nyújtanak a madármegfigyelőknek és természetkedvelőknek.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/SDPCHKOHRH

A böjti réce hangja (Anas querquedula)
A böjti réce hangja (Anas querquedula)

A böjti réce (Anas querquedula) hangja:

A böjti réce hangja kellemes tavaszi dallam, amely színesíti a tavak és mocsarak hangulatát. A hím és a tojó hangja eltérő, és mindegyiknek megvan a maga sajátos szerepe a kommunikációban és a párosításban.

Mire hasonlít?

 • A hím böjti réce hangja mély, tompa „krog-krog-krog” hangzásra emlékeztet. Ezt a hangot gyakran hasonlítják egy fűrészeléshez vagy egy pohárkockázáshoz.
 • A tojó böjti réce hangja lágyabb és gyengédebb „kvak-kvak” hangzású.

Hangjának jellegzetességei:

 • A hím böjti réce hívogató hangja erőteljes és hangos, akár 100 méter távolságra is hallható.
 • A tojó böjti réce hangja halkabb és finomabb, de még mindig hatékonyan kommunikál a hímmel és a fiókákkal.
 • Mindkét nem hangja rövid és ismétlődő, ritmikus mintázatot követ.

Hangkeltés mechanizmusa:

 • A böjti récák a légcsövükben lévő egyedülálló membránnal hoznak létre hangokat.
 • Amikor kilélegeznek, a levegő ezen a membránon rezeg, és ez kelti a jellegzetes hangot.
 • A hím böjti récéknek egy nagyobb rezonátorüregük is van a csőrükben, ami mélyebb hangot kölcsönöz nekik.

Hangszínek és jelentésük:

 • A hím böjti réce hívogató hangja a terület jelzésére és a nőstények vonzására szolgál.
 • A tojó böjti réce hangja a fiókák hívogatására, a további hímekkel való kapcsolattartásra és a ragadozók figyelmeztetésére szolgál.
 • A fiókák síró hangokat adnak ki, hogy éhségüket vagy félelmüket jelezzék a szülőknek.

Hangok és kontextus:

 • A böjti récák különböző hangokat használnak különböző helyzetekben.
 • A hím hívogató hangja a leggyakoribb, és tavasszal a legaktívabb.
 • A tojók és a fiókák hangjait gyakrabban hallani táplálkozás közben vagy veszély esetén.
 • A böjti récák hangjai fontos szerepet játszanak a szociális kötelékek fenntartásában és a ragadozóktól való védelemben.

Hangok változása:

 • A böjti récák hangjai idővel változhatnak, a helyi nyelvjárás és a környezeti tényezők hatására.
 • A klímaváltozás és az emberi tevékenység hatással lehet a madarak hangképzési viselkedésére.
 • A böjti récák hangjainak tanulmányozása betekintést nyújthat a madárpopulációk egészségébe és a változó környezethez való alkalmazkodásukba.Érdekességek róla

A böjti réce (Anas querquedula) egy kis madár, amelyet nem csak a megjelenése, hanem érdekes tulajdonságai is különlegessé tesznek. Íme néhány érdekesség róla:

 1. Szivárványszínű tollazat: A böjti réce hímje tavasszal igazi szivárványszínű szépség. A tojáskék fejfedője és élénk színekben pompázó tollazata különleges látványt nyújt, amikor a nőstények felé próbálja felkelteni a figyelmüket.
 2. Táplálkozási trükkök: A böjti réce ügyes és gyors táplálkozó. Elsősorban vízi növényeket, rovarokat és egyéb vízi élőlényeket fogyaszt, amelyeket a víz felszínén vagy a víz alatt gyűjt be. Ahhoz, hogy elkapja a zsákmányát, gyakran alámerül a víz alá, majd hirtelen merül fel a felszínre.
 3. Vonulás: A böjti réce híres tavaszi és őszi vonulásáról. Tavasszal ezek a madarak több ezer kilométert is megtesznek, hogy elérjék a költőterületeiket. Ősszel pedig ugyanezen úton vonulnak vissza.
 4. Védett faj: A böjti réce az Európai Unióban és számos más országban védett madárfajnak számít. A védelem célja a populáció megőrzése és a fenyegető veszélyek, például a túlzott vadászat és az élőhelyvesztés elleni küzdelem.
 5. Családi élet: A böjti réce a családjára is nagyon odafigyel. A fiókák kikelése után a szülők gondoskodnak róluk, etetik és védelmezik őket.

A böjti réce tehát egy kis, ám annál érdekesebb madár, amely a tavak és mocsarak partjainál él és alkalmazkodik a vízi életmódhoz. A színpompás tollazata, a vonulása és a családi kötelékei mind azok az elemek, amelyek miatt érdemes figyelni és megfigyelni ezt a különleges madárfajt a természetben.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate