A békászó sas hangja (Clanga pomarina)

A békászó sas (Clanga pomarina) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A békászó sas (Clanga pomarina) hangja

A békászó sas (Clanga pomarina) hangja olyan izgalmas és felismerhető, mint a megjelenése. Bár a békászó sasok általában nem tartoznak a legzajosabb madarak közé, hangja azért jellemző és figyelemre méltó.

A békászó sasok jellegzetes kiáltása emlékeztet a „bé, bé, bé” hangzásra. Ez a kiáltás hasonló a sasok általánosan ismert sikolyához, de különleges hangulata van, ami könnyen megkülönböztethetővé teszi őket más ragadozómadaraktól.

Ez a kiáltás gyakran használják kommunikációra a párzás idején vagy területvédelmi célokra. A hím és a tojó közötti kapcsolatban is fontos szerepet játszik, és a hím gyakran használja, hogy hívja a tojót.

A békászó sasok hangja a természetben egyedi és megkülönböztethető, és azok számára, akik szerencsések, hogy meghallják, az egyik emlékezetes élményt nyújthatja a vadon élő madarak világában.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/LRSDURXUSJ

A békászó sas hangja (Clanga pomarina)
A békászó sas hangja (Clanga pomarina)

A békászó sas (Clanga pomarina) hangja

A békászó sas hangja jellegzetes és könnyen felismerhető, akárcsak maga a madár is.

Mire hasonlít?

A békászó sas hangja leginkább a „bé-bé-bé” hangzáshoz hasonlít, de emellett más hangokat is adhat ki, mint például a „kvi-kvi-kvi” vagy a „gyé-gyé-gyé”. A hangja magasabb hangszínű, mint a többi sasfajnak, és kissé orrhangos is lehet.

Hangjának jellegzetességei:

 • Magas hangszínű: A békászó sas hangja a többi sasfajhoz képest magasabb hangszínű. Ez megkönnyíti a felismerését más ragadozó madaraktól.
 • Ismétlődő: A békászó sas gyakran ismétli ugyanazt a hangot, akár 10-szer is egymás után. Ez a viselkedés a területvédelmet és az udvarlást is szolgálhatja.
 • Orrhangos: A békászó sas hangja kissé orrhangos lehet, ami egyedivé teszi más sasfajokhoz képest.

Hangkeltés mechanizmusa:

A békászó sas a légzsákjainak összehúzásával és elernyesztésével kelti a hangját. A légzsákok a madár testében található üregek, amelyek fontos szerepet játszanak a légzésben és a repülésben. A békászó sas ezeket a légzsákokat a hangszín és a hangerő modulálására is használja.

Hangszínek és jelentésük:

A békászó sas különböző hangszíneket használ a különböző kommunikációs célokra. Például:

 • A magas hangszínű „bé-bé-bé” hangot a területvédelemre és az udvarlásra használják.
 • A mélyebb hangszínű „kvi-kvi-kvi” hangot a riasztásra és a fenyegetésre használják.
 • A „gyé-gyé-gyé” hangot a fiókák hívására használják.

Hangok és kontextus:

A békászó sas hangja a kontextustól függően változik. Például:

 • Ha a sas egy másik sasival verseng a területért, akkor valószínűleg magas hangszínű „bé-bé-bé” hangokat fog adni.
 • Ha a sas veszélyt észlel, akkor mélyebb hangszínű „kvi-kvi-kvi” hangokat fog adni, hogy figyelmeztesse a fiókáit.
 • Ha a sas eteti a fiókáit, akkor „gyé-gyé-gyé” hangokat fog adni, hogy odacsalogassa őket az élelemhez.

Hangok változása:

A békászó sas hangja az életkorral változhat. A fiatalabb sasok hangja magasabb és élesebb, míg az idősebb sasok hangja mélyebb és rekedtebb. A hang a vedlési időszakban is változhat, mivel a madár légzsákjai megváltoznak.

Összefoglalva, a békászó sas hangja egy sokoldalú kommunikációs eszköz, amelyet a madár a területvédelemre, az udvarlásra, a riasztásra, a fenyegetésre és a fiókák hívására használ. A hangszín és a hangmagasság a kontextustól függően változik, és segít megkülönböztetni a békászó sast más ragadozó madaraktól.Érdekességek róla

A békászó sas (Clanga pomarina) egy izgalmas madárfaj, és számos érdekességet tartogat a természet és a madarak szerelmesei számára. Íme néhány érdekesség a békászó sasokkal kapcsolatban:

 1. Ragadozó vadászok: A békászó sasok kitűnő ragadozó vadászok, és gyakran hosszú lebegő repülésükkel közelítenek meg zsákmányukhoz. Hatalmas karmaik és hajlított csőrük segítségével hatékonyan zsákmányolnak emlősöket, madarakat és hüllőket.
 2. Migráció mesterei: A békászó sasok hosszú távú migrációs madarak, amelyek északon és délen élnek a különböző évszakokban. Ősszel és tavasszal hatalmas távolságokat tesznek meg, hogy elkerüljék a hideg éghajlatot.
 3. A különbség a hím és a tojó között: A békászó sasoknál a hím és a tojó között színbeli különbségek is megfigyelhetők. A hímek sötétbarna színűek fehér hasi tollal és karakteres fekete csíkokkal a testükön, míg a tojók általában világosabb barna színűek.
 4. Hangjuk: A békászó sasoknak jellegzetes kiáltása van, amely hasonlít a „bé, bé, bé” hangzásra. Ez a hang az udvarlás és a területvédelem során használt kommunikációs eszköz.
 5. Veszélyeztetett faj: A békászó sasok veszélyeztetett fajok közé tartoznak, és az élőhelyvesztés, a vadászat és az emberi tevékenység miatt súlyosan fenyegetettek. Számos országban védelem alatt állnak, és a megőrzésük érdekében különböző természetvédelmi intézkedéseket hoztak.

A békászó sasok csodálatos példái a ragadozómadarak sokféleségének, és az ő megőrzésük kulcsfontosságú az ökoszisztémák egyensúlyának fenntartásához. Ezek a madarak sok izgalmas jellemzővel rendelkeznek, és a természetben való figyelésük mindig különleges élményt nyújt.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate