A barátréce hangja (Aythya ferina) 

A barátréce (Aythya ferina) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A barátréce (Aythya ferina) hangja

A barátréce (Aythya ferina) egy olyan madár, amely nem csak a látványával, hanem hangjával is megigézhet minket. Nézzük meg közelebbről, hogy milyen hangokat hallathat ez a gyönyörű madár!

A barátrécék hangrepertoárja viszonylag egyszerű, de mégis jellegzetes. A hímek és a tojók hangjai kicsit eltérhetnek egymástól. A hímek hangja általában mélyebb és erősebb. A legjellemzőbb hangjuk a „kree-kree” hang, amit gyakran hallhatunk a hímek párosodás közben, amikor is bemutatkoznak és hívják a tojókat.

A tojók hangja általában finomabb és magasabb hangon szólal meg. Amikor a tojók válaszolnak a hímek hívásaira, általában egy rövidebb „kruk” vagy „kreep” hangot hallatnak.

A barátréce hangjai gyakran a fészkelési időszakban és a párosodási szezonban válnak kiemelkedővé. Ezek a hangok segítik a hímeket és tojókat a partner megtalálásában és kommunikációjukban.

Azok számára, akik a természetben madarásznak vagy csak élvezik a madarak hangjait, a barátrécék hívása hozzájárulhat a környezetükben zajló természeti élet megismeréséhez és élvezetéhez. Ha tehát a közelben tartózkodunk olyan vízi területeken, ahol barátrécék élnek, érdemes figyelni a jellegzetes hangjaikra, hogy közelebbről is megismerjük ezt a csodálatos madarat.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/BBJSEFYVPV

A barátréce hangja (Aythya ferina) 
A barátréce hangja (Aythya ferina)

A barátréce (Aythya ferina) hangja

A barátréce hangja nem csak szép, de sokrétű is, különböző mechanizmusokkal és kontextusokban alkalmazott hangokkal bír.

Mire hasonlít?

 • A hím jellegzetes hangja a „kree-kree”, melyet gyakran hallat párosodáskor, hívogatva a tojókat.
 • Ezen kívül „kvek-kvek” hangot is adhat ki, riasztásként vagy izgalom kifejezésére.
 • A tojók hangja lágyabb „kvak-kvak” hang, melyet hívogatásra és riasztásra egyaránt használnak.

Hangjának jellegzetességei:

 • A hím hangja mélyebb és erősebb, mint a tojóké.
 • Mindkét nem hangja orrhangú és rekedtes lehet.
 • A hangok rövidek és ismétlődőek.

Hangkeltés mechanizmusa:

A hangokat a légzsákok rezegtetésével hozza létre a madár. A levegő a légzsákokon áthaladva rezeg a légcsőben és a hangszálakon, így keltve a jellegzetes hangokat.

Hangszínek és jelentésük:

 • A magasabb hangszínek általában izgalmat vagy riadalmat jeleznek.
 • A mélyebb hangszínek agressziót vagy dominanciát fejeznek ki.
 • A lágy hangok hívogatásra vagy udvarlásra szolgálnak.

Hangok és kontextus:

A barátrécék különböző hangokat használnak a különböző helyzetekben:

 • Párosodáskor a hímek „kree-kree” hanggal hívogatják a tojókat, és udvarló táncot is bemutatnak.
 • Veszély esetén riasztó hangokat adnak ki, hogy figyelmeztessék társaikat.
 • A fiókák „kví-kví” hanggal hívják a szüleiket táplálékért.
 • A táplálkozás során a madarak lágy „kvak-kvak” hangokat hallatnak.

Hangok változása:

A barátrécék hangjai az évszaktól és a helyzettől függően változhatnak.

 • A párzási időszakban a hímek hangja hangosabb és harsányabb.
 • A fiókák hangjai eleinte gyengék és piskosak, de ahogy növekednek, egyre erősebbé válnak.
 • A veszély esetén hallatott riasztó hangok sürgetőbbek és izgatottabbak lehetnek.

A barátrécék hangjai fontos szerepet játszanak a kommunikációban, a párosításban, a fiókanevelésben és a ragadozóktól való védelemben. A hangok változatossága és összetettsége betekintést enged ebbe a lenyűgöző madárfaj társas életébe.Érdekességek róla

A barátréce (Aythya ferina) egy izgalmas madár, amely számos érdekességgel szolgál a természet és a madarak iránt érdeklődők számára. Nézzük meg néhány érdekes tényt erről a csodálatos madárról!

 1. Színpompás tollazat: A barátrécék rendkívül feltűnőek a vízi madarak között, különösen a hímek. A hím barátréceket élénk vörös színű fejfedő jellemzi, amely igazán szemet gyönyörködtető látványt nyújt.
 2. Különleges táplálkozási szokások: A barátrécék táplálékforrásokat gyakran a víz alatt keresik. A fejüket lemerítve úsznak, hogy elérjék a növényi leveleket és az állati ételeket a vízfelszín alatt. A vízitök, amelyet gyakran esznek, különösen kedvelt csemege számukra.
 3. Migráció: A barátrécék migráló madarak, és a hideg hónapokban gyakran délebbre repülnek, hogy melegebb területeken teleljenek. Ez a migrációs viselkedés segít nekik elkerülni a hideg és fagyos időjárást.
 4. Zajos hangok: A barátrécéknek jellegzetes hangjuk van, amit a hímek és a tojók is egyaránt használnak a kommunikációban és a partnerkeresés során. A hímek „kree-kree” hangjukkal hívják a tojókat, ami egy tipikus tavaszi zene a tavak partján.
 5. Védett faj: A barátrécék védett madárfajnak számítanak az Európai Unióban és Magyarországon is, és fontos szerepet játszanak a természetes ökoszisztémákban. A megfelelő védelem és a természetvédelmi intézkedések segítik megőrizni ezt a gyönyörű madarat és az élőhelyét.

A barátréce tehát nemcsak szép és érdekes madár, hanem érdekes viselkedése és tulajdonságai miatt is érdemes megfigyelni és megismerni. A természet iránt érdeklődők számára a barátrécek megfigyelése mindig izgalmas és tanulságos élmény lehet.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate