A kontyos kígyászsas hangja (Spilornis cheela) 

A kontyos kígyászsas (Spilornis cheela) 

A kontyos kígyászsas (Spilornis cheela) hangja

A kontyos kígyászsas (Spilornis cheela) hangja jellegzetes és könnyen felismerhető. Leggyakoribb hangja egy magas, átható, sípoló „kli-uu” vagy „ki-vííí” kiáltás, amelyet gyakran ismételget. Ez a hang a párkeresés, a territórium védelme és a kommunikáció során használ.

Hangjának jellegzetességei:

  • Magas hangfekvés: A kontyos kígyászsas hangja a magasabb frekvenciatartományba esik, ami lehetővé teszi, hogy messzire elhallatszódjon a sűrű erdőkben.
  • Átható hangzás: A hang éles és átható, így könnyen áthatol a növényzeten és más környezeti zajokon.
  • Ismétlődő minta: A kiáltást gyakran ismételgetik, ami segít a kommunikációban és a figyelem felkeltésében.

Hangkeltés mechanizmusa: A kontyos kígyászsas hangját a légcső alsó részében található hangképző szerv, a syrinx segítségével kelti. A syrinx két különálló hangképző résszel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a madár számára, hogy egyszerre két különböző hangot adjon ki, vagy gyorsan váltogasson a hangmagasság között.

Hangszínek és jelentésük:

  • Magas, éles kiáltás: A leggyakoribb hang, amelyet a párkeresés, a territórium védelme, a riasztás és az általános kommunikáció során használnak.
  • Mélyebb, rekedtesebb hangok: Ezeket a hangokat ritkábban hallatják, és általában agresszió vagy izgatottság jelzésére szolgálnak.

Hangok és kontextus: A kontyos kígyászsasok különböző helyzetekben más-más hangokat használnak. Például a párzási időszakban a hímek gyakrabban hallatják a magas, éles kiáltást, hogy vonzzák a nőstényeket. A territórium védelme során a hímek és a nőstények is agresszívabb hangokat adhatnak ki, hogy elriasszák a betolakodókat.

Hangok változása: A kontyos kígyászsasok hangja változhat az életkor, a nem és az egyéni különbségek függvényében. A fiatal madarak hangja általában magasabb és kevésbé erőteljes, mint a felnőtteké.

A kontyos kígyászsas hangjának tanulmányozása segíthet a faj viselkedésének és ökológiájának jobb megértésében. A hangfelvételek elemzése például információt nyújthat a madarak kommunikációjáról, a territóriumhasználatról és a szaporodási szokásokról.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/EHGWCIGILC

A kontyos kígyászsas hangja (Spilornis cheela) 
A kontyos kígyászsas hangja (Spilornis cheela)

Érdekességek róla, tények röviden

Jellemző Leírás
Nevének eredete:
A fején található jellegzetes tollbóbita miatt kapta a „kontyos” nevet, míg a „kígyászsas” elnevezés a fő táplálékára, a kígyókra utal.
Különleges alkalmazkodás:
Szemük felett csontos kiemelkedés található, ami védi a szemüket a kígyók támadásától vadászat közben.
Mérges kígyók zsákmányolása:
Erős csőrük és karmaik, valamint gyors reflexeik lehetővé teszik számukra, hogy akár mérges kígyókat is elejtsenek.
Alfajok sokfélesége:
A kontyos kígyászsasnak több mint 15 alfaja létezik, amelyek tollazatukban és elterjedési területükben mutatnak eltéréseket.
Kulturális jelentőség:
Egyes ázsiai kultúrákban a kontyos kígyászsast a bátorság és az erő szimbólumának tekintik.
Természetvédelmi kihívások:
Bár globálisan nem veszélyeztetett, az élőhelyek elvesztése és a vadászat egyes populációit fenyegeti.

 



MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

Kedvenceink



Fotók: Pixabay, Vistacreate