Az ezüstsirály hangja (Larus argentatus)

Az ezüstsirály (Larus argentatus) megjelenése, életmódja, szaporodása

 Az ezüstsirály (Larus argentatus) hangja

Az ezüstsirály, vagy közönséges sirály (Larus argentatus), hangja kifejező és könnyen felismerhető. Ezek a madarak kommunikációra használják hangjukat egymás között, és a következő hangokat használják:

 1. Kacagó nevetés: Az ezüstsirályok legjellemzőbb hangja talán a kacagó nevetés, amit gyakran hallhatunk a tengerparton vagy a part menti területeken. Ez egy fülbemászó, nevetéshez hasonló hang, amelyet a madarak társas interakciók során, vagy amikor éppen vadásznak, kiáltanak ki.
 2. Sikítás: Az ezüstsirályok sikításokat is használnak, amikor fenyegető helyzetben érezhetik magukat, vagy ha valami zavarja őket. Ezek a sikítások gyakran élesen visszhangzanak a part menti területeken.
 3. „Kirk-kirk” hívás: Az ezüstsirályok egymás közötti kommunikációra is használják a „kirk-kirk” hangot, amely egyfajta hívóhangként funkcionál. Például szülők és fiókák közötti kapcsolattartásra is alkalmazzák.
 4. Rivalizáló hívások: Amikor két vagy több ezüstsirály rivalizál egymással az étel vagy a territórium miatt, hangos, kioktató hívásokat használnak, hogy elriaszthassák a konkurenciát.

Az ezüstsirályok hangjai jól megkülönböztethetőek és hangulatosak, és gyakran hozzájárulnak a partok és tengerpartok jellegzetes hangulatához. A kacagó nevetés különösen ikonikus, és a tengerparti hangszínnel összefonódva egy kis szeletét nyújtja a természet varázsának mindenki számára, aki ezeket a madarakat megfigyelheti.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/SDPCHKOHRH

Az ezüstsirály hangja (Larus argentatus)
Az ezüstsirály hangja (Larus argentatus)

Az ezüstsirály hangja (Larus argentatus)

Az ezüstsirály hangja kifejező és változatos, ikonikus eleme a tengerparti és vízparti élőhelyeknek. Ezek a madarak a kommunikációra használják hangjukat, és lenyűgöző repertoárral rendelkeznek, melynek megértése betekintést enged társas életükbe és viselkedésükbe.

Mire hasonlít?

Az ezüstsirály hangja leginkább kacagáshoz hasonlít, de hallhatunk tőlük sikolyokat, kurrogást és éles kiáltásokat is. A hangszínük magas, názálos és fémies tónusú lehet.

Hangjának jellegzetességei:

 • Változatosság: Az ezüstsirályok széles skálán képesek hangokat produkálni, melyeket a helyzetnek és a kommunikációs célnak megfelelően alkalmaznak.
 • Hangmagasság: A hangmagasság változhat a mély morgástól a magas sikolyig.
 • Hangerő: A hangok erőssége is változatos, a halk suttogástól a hangos kiáltásig.
 • Időtartam: A hangok rövid tizenegyedek lehetnek, de összefüggő sorozatokká is összeállhatnak.

Hangkeltés mechanizmusa:

Az ezüstsirályok hangja a légcső rezgésével jön létre. A madár beszívja a levegőt, majd a légzsákok összehúzódásakor a levegő a légcsövön áthaladva rezeg. A hangszín és a hangmagasság a légzsákok méretének és alakjának, a légcső rezgési frekvenciájának és a csőr és a nyelv pozíciójának változásával befolyásolható.

Hangszínek és jelentésük:

 • Kacagás: A leggyakoribb hangtípus, melynek jelentése a kontextustól függően változhat. Lehet üdvözlőhívás, pártkereső jelzés, agresszív fenyegetés vagy izgalom kifejezése is.
 • Sikítás: Veszélyt vagy fenyegetést jelez.
 • Kurrogás: Agresszív viselkedésre utal, területi vitákban vagy táplálkozáskor hallható.
 • Éles kiáltás: Riadalmat vagy meglepetést fejez ki.

Hangok és kontextus:

Az ezüstsirályok hangjai sokféle kontextusban hallhatók, többek között:

 • Táplálkozás: Táplálékszerzés közben gyakran hallhatók zajos kiáltások és sikolyok.
 • Párkeresés: A párt kereső madarak hívogató hangokat adnak ki, hogy magukhoz vonzzák a potenciális partnereket.
 • Területvédelem: A rivális madarakat elriasztó fenyegető hangokat és kiáltásokat alkalmaznak.
 • Fiókanevelés: A szülők hívogató hangokkal tartják a kapcsolatot fiókáikkal, és figyelmeztetik őket a veszélyre.

Hangok változása:

Az ezüstsirályok hangjai egyénenként és kollektívan is változhatnak. Az egyéni hangok azonosításra használhatók, míg a kollektív hangzás a kolónia méretétől és aktivitásától függően változhat. A hangok idővel is változhatnak, új hangtípusok alakulhatnak ki, míg mások eltűnhetnek.

Az ezüstsirályok hangjainak tanulmányozása betekintést enged ezeknek a madaraknak a bonyolult kommunikációs rendszerébe és társas életébe. A hangok változatossága és kontextusfüggő használata lenyűgöző példa az állati kommunikáció kifinomultságára.Érdekességek róla

Az ezüstsirály, vagy közönséges sirály (Larus argentatus), a tengerparti és part menti területek színes lakója, amely számos érdekességet kínál a madarak iránt érdeklődők számára. Íme néhány érdekesség róla:

 1. Társas lények: Az ezüstsirályok társas lények, és gyakran csoportokban vadásznak, táplálkoznak és pihennek. A nagy csoportok látványa a parton vagy a tenger felett mindig lenyűgöző.
 2. Hosszú élettartam: Az ezüstsirályok hosszú életű madarak lehetnek, akár 20-30 évig is élhetnek a megfelelő körülmények között.
 3. Színes fészeképítés: Az ezüstsirályok kreatívak a fészkek építésében, és különböző anyagokat használnak fel, például növényi anyagokat, szemetet vagy sziklákat, hogy megépítsék fészkeiket.
 4. Szokatlan ételek: Bár fő táplálékuk a hal és a rák, az ezüstsirályok nem válogatósak, és gyakran fogyasztanak szemetet és hulladékot is, amit a partokon vagy szemetesekben találnak.
 5. Közismert hangulat: Az ezüstsirályok kacagó nevetése, amit gyakran hallhatunk a parton vagy a part menti területeken, ikonikus hangulatot teremt és azonnal az észak-tengeri tengerpartok hangulatát idézi.
 6. Szerep az ökoszisztémában: Az ezüstsirályoknak fontos szerepe van az ökoszisztémában, mivel segítik a tengeri ételek és a hulladékanyagok ellenőrzését, valamint a ragadozók populációjának szabályozását is támogatják.

Az ezüstsirályok mindig izgalmasak és tanulságosak a megfigyelés szempontjából, és a partok és tengerpartok hangulatát is gazdagítják. Ezek a madarak nemcsak a természet szépségét és változatosságát hozzák elénk, hanem emlékeztetnek bennünket arra is, hogy fontos odafigyelnünk és védenünk az élővilágot és az élőhelyeiket.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate