A szürke gém hangja (Ardea cinerea) 

A szürke gém (Ardea cinerea) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A szürke gém (Ardea cinerea) hangja

A szürke gém, vagy más néven Ardea cinerea, hangjai a természet zenei szimfóniájának részét képezik a vízi élőhelyeken. Ez a madár, amely a vízi madarak között is kiemelkedő, különleges hangokat produkál, amikkel kifejezi érzéseit és kommunikál társaival.

A szürke gémeink jellegzetes hangja egy hosszú, trombitához hasonlító trombitálás, amit akár többször is meghallhatunk a vízparton vagy a mocsarak környékén. Ez a hang az akár 1 méter hosszú nyakuk és az óriási csőrük segítségével jön létre, és olyan, mintha egy trombitás próbálná megelőzni a sötétedést.

A költési időszakban a szürke gémek hangjai még változatosabbak lehetnek, hiszen ilyenkor a párok kommunikálnak egymással. Hangsúlyos, mély „hunyorgó” hangokat hallhatunk, amelyek a párzásra és a fészeképítésre utalnak. A fiókák etetésekor pedig különösen halk és lágy „croak” hangokat is hallatnak.

A szürke gémeink hangja nemcsak a költési időszakban hallható, hanem az év bármely szakában. Ezek a hangok hozzájárulnak a vízi élőhelyek élettel teliségéhez és a madarak közötti kommunikációhoz, és valódi élményt nyújtanak a természet szerelmeseinek. Ha sétálni vagy kirándulni megyünk a vízparton, figyeljünk oda a szürke gémek hívó hangjaira, amelyek a természet zenéjének szerves részét képezik.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/WBZVBDKAUEA szürke gém (Ardea cinerea) megjelenése, életmódja, szaporodása
A szürke gém (Ardea cinerea) megjelenése, életmódja, szaporodása

A szürke gém hangja (Ardea cinerea)

A szürke gém hangja ikonikus eleme a vízi élőhelyeknek. Ez a nagyméretű gázlómadár jellegzetes hangokat ad ki, amelyeket kommunikációra, területvédelemre és más célokra használ.

Hangja mire hasonlít:

 • A szürke gém leggyakoribb hangja egy mély, rezonáns „kraa” kiáltás, amelyet trombitáláshoz vagy kürtöléshez hasonlítanak. Ez a hang akár 2 km távolságra is elhallatszik.
 • Ezenkívül a gémek recsegő, krákogó, morgó és csattogó hangokat is adnak ki.
 • A fiókák csipognak, hogy felhívják magukra a szülők figyelmét.

Hangjának jellegzetességei:

 • A szürke gém hangja mély és rezonáns, köszönhetően a hosszú nyakának és a nagy csőrének.
 • A hangok változatosak lehetnek, a rövid, éles kiáltásoktól a hosszabb, dallamosabb hívóhangokig.
 • A hangszín madáronként változhat.

Hangkeltés mechanizmusa:

A szürke gémek a légzsákjaik rezegtetésével adják ki a hangokat. A légzsákok a madár testének üregei, amelyek összekapcsolódnak a légzőrendszerrel. Amikor a madár kilélegzik, a levegő áthalad a légzsákokon, és rezegteti azokat, ami hangot produkál.

Hangszínek és jelentésük:

 • A „kraa” kiáltást a területvédelemre, a párosításra és a riasztásra használják.
 • A recsegő és krákogó hangokat a párok közötti kommunikációra és a fiókák gondozására használják.
 • A morgó hangokat a fenyegetésre és az agresszióra használják.
 • A csattogó hangokat a párosodási udvarlás során használják.

Hangok és kontextus:

A szürke gémek hangjai a kontextustól függően változnak. Például a párok költési időszakban változatosabb hangokat adnak ki, mint a téli hónapokban. A fiókák hangjai is eltérnek a felnőtt madarak hangjaitól.

Hangok változása:

A szürke gémek hangjai az idő múlásával változhatnak. Ennek oka lehet a környezeti változások, a ragadozók jelenléte vagy más tényezők. A madarak új hangokat is tanulhatnak más madaraktól.

Érdekességek róla

A szürke gém (Ardea cinerea) egy lenyűgöző madár, amely sok érdekességet rejt magában. Ismerkedjünk meg néhány izgalmas tényezővel, amelyek méginkább megszerettethetik velünk ezt a különleges állatot:

 1. Méret és elegancia: A szürke gémeink Európa legnagyobb gémfaja. Hosszú nyakuk és lábaik, valamint impozáns testük miatt rendkívül elegánsak és lenyűgözőek.
 2. Fiatal és öreg szürke gémek: Az öregebb szürke gémeink szürkébb színűek és hosszabb nyakúak lehetnek, míg a fiatalabbak általában világosabbak és rövidebb nyakkal rendelkeznek.
 3. Költő területek: A szürke gémeink a költési időszakban főként vizes területeken, tavakon, mocsarakban és folyók mentén élnek. Itt építik fészkeiket és nevelik fiókáikat.
 4. Halászat művészete: Ezek a madarak mesterei a halászatnak. Hosszú csőrüket a vízbe merítik, majd hirtelen leszúrják, hogy megragadják zsákmányukat. Kiválóan alkalmazkodnak a vízi életmódhoz.
 5. Migráció: A szürke gémeink gyakran migrálnak a hideg téli hónapokban, Dél-Európába vagy Afrikába vonulnak. A tavasz beköszöntével visszatérnek a szülőföldjükre.
 6. Természetvédelem: A szürke gémeinknek fontos szerepük van az élőhelyek ökoszisztémájának egyensúlyában. Ezért számos országban és nemzetközi egyezményekben védettnek nyilvánították őket.
 7. Hangjai: A szürke gémeink hosszú trombitáló hangokat adnak ki, amelyeket többször is meghallhatunk a vízi élőhelyeken. Ezek a hangok részei a természet zenei szimfóniájának.

A szürke gémeink a természet csodálatos teremtményei, és a madártani világban különleges helyet foglalnak el. Figyeljünk rájuk, ha a vízi élőhelyeken sétálunk vagy kirándulunk, és élvezzük megjelenésüket és viselkedésüket, amelyek gazdagítják a természet szépségét és változatosságát.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate