A seregély (Sturnus vulgaris) megjelenése, életmódja, szaporodása

A seregély (Sturnus vulgaris) megjelenése, életmódja, szaporodása

A seregély (Sturnus vulgaris) megjelenése, jellemzői

A seregély, vagy más néven közönséges seregély (Sturnus vulgaris), egy olyan madár, amely gyakran megtalálható városi és vidéki környezetekben egyaránt. Ezek a madarak rendkívül érdekes megjelenéssel és viselkedéssel bírnak, amiért sokan kedvelik őket.A seregély mérete általában 20-23 centiméter között van, ami egy közepes méretű madarat jelent. Testük alapszíne fekete, de ragyogó kék-zöldes fényű tollazatuk a napfényben meglehetősen csillogóvá teszi őket. Télen a seregélyek tollazata kissé kopottabbá válhat, és elveszthetik az élénk fényüket. Fiatal seregélyek hasonlóak a felnőttekhez, de szürkébb tollazattal rendelkeznek.

A seregélyek jellegzetes vonása a sárga szemük és a fekete tollak közötti sáv. Továbbá, amikor repülnek, láthatóvá válnak a fehér foltok a szárnyaikon, amelyek szép kontrasztot alkotnak a sötét tollazattal.

Ezek a madarak általában könnyűek, a súlyuk általában 60-120 gramm között van. A seregélyek várható élettartama általában 3-4 év, de egyes példányok akár 10 évig is élhetnek, ha ideális körülmények között találják magukat.

A seregélyek társas lények, és gyakran láthatók nagy csoportokban, amint együtt röpködnek és hangoskodnak. Hangjuk is elismert, és különböző hangokat képesek utánozni, beleértve más madarak énekeit is.

Összességében a seregélyek érdekes és sokoldalú madarak, amelyek hozzájárulnak a városi és vidéki környezetek élénkítéséhez, és valódi örömet nyújtanak azoknak, akik figyelik és megfigyelik őket.

A seregély (Sturnus vulgaris) megjelenése, életmódja, szaporodása
A seregély (Sturnus vulgaris) megjelenése, életmódja, szaporodásaA seregély (Sturnus vulgaris) elterjedése, előfordulása

A seregély (Sturnus vulgaris) egy olyan madár, amely széles körben elterjedt és sokféle élőhelyen megtalálható. Ez a rugalmas kis tollas szárnyas valóban igazi városlakó, de előfordulása sokkal változatosabb annál, mint gondolnánk.

A seregélyek számos kontinensen és régióban megtalálhatók, Európától Ázsiáig és Észak-Afrikától Észak-Amerikáig. Előfordulásuk változatos, és szinte mindenféle területen megtaláljuk őket, beleértve erdőket, mezőket, parkokat, valamint városokat és falvakat.

Azonban a seregélyek igazán kiemelkednek városi környezetben. Ők azok a madarak, akik a városokban és városkákban is megtalálják a helyüket. A házak és épületek hasadékaiban, parkokban és köztereken könnyen felfedezhetők. Az emberekkel való közelség ellenére seregélyek jól alkalmazkodtak az urbanizált környezethez.

Ezek a madarak társas lények, és gyakran láthatók nagy csoportokban. A csoportjaikban való összetartásuk megkönnyíti a túlélést és a táplálék megtalálását. Élénk hangokkal és énekükkel gyakran hallatják magukat, és megszokott látványt nyújtanak a városi és vidéki lakosoknak egyaránt.

Összességében a seregélyek sokféle élőhelyen és szerte a világon előfordulnak, de városi környezetben talán a legkönnyebben észrevehetők. Ezek a kis madarak valódi példák arra, hogy a természet és az emberi tevékenység is képes harmonikusan együtt létezni.

A seregély (Sturnus vulgaris) megjelenése, életmódja, szaporodása
A seregély (Sturnus vulgaris) megjelenése, életmódja, szaporodásaRendszertani besorolása

seregély (Sturnus vulgaris) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a seregélyfélék (Sturnidae) családjába tartozó faj.

A seregély (Sturnus vulgaris) életmódja

A seregély (Sturnus vulgaris) életmódja rendkívül izgalmas és sokoldalú. Ezek a kis madarak a városokban és vidéki területeken is sikeresen alkalmazkodnak a környezethez, és érdekes viselkedéssel tűnnek ki.

Az étrendjük változatos, és különböző élelemforrásokat keresnek. A seregélyek főként rovarokkal táplálkoznak, de nem vetik meg a gyümölcsöket, bogyókat, néha magokat és néhány növényi anyagot sem. Szinte bármilyen élelmiszert képesek feldolgozni, ami segíti túlélésüket és alkalmazkodásukat a különböző környezetekhez.

Ezek a madarak szociálisak és társas lények, gyakran láthatók csoportokban, amint együtt táplálkoznak vagy repülnek. Amikor csoportban mozognak, elképesztő légijátékot mutatnak be, amely magával ragadó látványt nyújt.

Az éneklés és a hangadás is fontos szerepet játszik az életükben. A seregélyek különféle hangokat tudnak utánozni, beleértve más madarak énekeit is. Ezek a képességek sokféle kommunikációs célt szolgálnak, és segítenek a csoporttagok közötti kapcsolatban.

A seregélyek rendkívül intelligensek és kíváncsiak. Ezért gyakran láthatók, ahogyan különböző tárgyakat vagy élelmiszereket keresnek, például kukákból vagy padokról. Ezen kívül a seregélyek alkotnak és átrendezik fészkeiket, hogy azok mindig tiszta és rendezett legyen.

Az éves ciklus során a seregélyek ismertek migrációról, amikor is nagy távolságokat tesznek meg a táplálkozás és a szaporodás érdekében. Tavasszal és ősszel hosszú távú utakat tehetnek meg, és vándorlásuk során számos területet meghódítanak.

Összességében a seregélyek életmódja sokoldalú és érdekes. Ezek a madarak képesek alkalmazkodni különböző környezetekhez, és különleges viselkedésükkel, társaságukkal és intelligenciájukkal sok embernek okoznak örömet és csodát a mindennapokban.

A seregély (Sturnus vulgaris) megjelenése, életmódja, szaporodása
A seregély (Sturnus vulgaris) megjelenése, életmódja, szaporodásaA seregély (Sturnus vulgaris) táplálkozása

A seregély (Sturnus vulgaris) étrendje igazán változatos és rugalmas, amitől ezek a madarak kiválóan alkalmazkodnak a különböző környezetekhez és életmódokhoz. Az étkezés számukra komoly elfoglaltság, és a következőkben megvizsgáljuk, miből áll a seregélyek ízletes menüje.

A seregélyek főként rovarokkal táplálkoznak. Repülés közben ügyesen csapják le az éhes szemeket, és pillanatok alatt elkapják a legkisebb bogarakat és légyeket is. A rovarok mellett a pókok is a menü részét képezhetik, és ügyesen szedegetik össze őket a növények leveleiről és gallyakról.

Azonban a seregélyek nem csak rovarokkal táplálkoznak. A tavasz és a nyár során szívesen fogyasztanak gyümölcsöket, bogyókat és magokat. Ők a gyümölcsös kertekben és parkokban is gyakori vendégek, ahol a meggy, cseresznye, vagy éppen szeder szemeit kóstolgatják.

Az emberi tevékenység is befolyásolja étkezési szokásaikat. Sok seregély fellelhető a városokban, ahol az étkezési lehetőségek szinte végtelenek. Ők nem vetik meg az ételhulladékokat, kukákból táplálkoznak, és gyakran láthatók az éttermek és kávézók teraszain, ahogyan figyelik az embereket és remélhetőleg nem lopnak ételekből!

Az éhes seregélyek az égő lámpák körül is gyűlnek, mivel a rovarok vonzzák őket, akiket szívesen elfogyasztanak. Emellett a mezőkön és a síkságokon is vadásznak, ahol a talajon található rovarok és giliszták kiváló csemegének számítanak.

Összességében a seregélyek változatos étrenddel rendelkeznek, és bármilyen lehetőséget megragadnak, hogy jóllakjanak. Rugalmasságuk és alkalmazkodóképességük lehetővé teszi számukra, hogy szinte bárhol és bármikor találjanak ételt, ami hozzájárul sikeres túlélésükhöz és elterjedtségükhöz a különböző élőhelyeken.

A seregély (Sturnus vulgaris) megjelenése, életmódja, szaporodása
A seregély (Sturnus vulgaris) megjelenése, életmódja, szaporodásaFészkelőhelye, szaporodása

A seregélyek (Sturnus vulgaris) szaporodása és fészkelése is izgalmas része ennek a madárfaj életének. Az alábbiakban megvizsgáljuk, hol építik fészkeiket és hogyan zajlik a szaporodási folyamat.

A seregélyek fészkelése általában tavasszal és nyár elején kezdődik. Ezek a madarak választékosan választják ki fészkelőhelyüket, amely lehet fákban, cserjékben, épületek hasadékaiban vagy fészkes ládákban. A kreativitásukra nincs határ, és egyes seregélyek még más madarak elhagyott fészkeit is elfoglalják és átrendezik.

A seregélyfészek általában mély és kúp alakú, és a tojók felelősek annak kialakításáért. Az anyagokat, mint például száraz növényi részek, fű és szálas anyagok, gondosan rendezik el a fészek belsejében. A tojók általában 4-7 tojást raknak a fészekbe, amelyeket minden nap egyet-kettőt hordanak.

Az inkubáció a tojó felelőssége, de a hímek is segítenek etetés közben. A tojások általában 11-14 nap alatt kelnek ki, és a fiókák születésükkor vakok és mezítlábak. Az anya és az apa egyaránt gondoskodik az utódaikról, és etetik őket apró rovarokkal és hernyókkal, amelyeket összeszednek.

A fiókák fokozatosan fejlődnek és nőnek, és körülbelül három hét múlva repülni is képesek. Azonban még utána is tovább maradnak a szüleikkel, mivel tanulnak repülni és vadászni. Ez az időszak lehetőséget nyújt a szülőknek is arra, hogy átadják a szükséges túlélési és vadászati ​​képességeket az utódaiknak.

A seregélyek szaporodása és fészkelése tehát összetett és érdekes folyamat. Ezek a madarak nagyon gondoskodó szülők, és a fiókáik felnevelése során számos izgalmas tapasztalatot élnek meg. A fészkelési időszak nagy lehetőséget kínál a természet megfigyelésére és a madarak közelebbről történő megismerésére.Ismertebb betegségei lehetnek

A seregélyek (Sturnus vulgaris) is, mint más madárfajok, érintettek lehetnek különféle betegségekben és egészségügyi problémákban. Bár a természetben élő seregélyek általában jól alkalmazkodnak környezetükhöz és immunrendszerük képes megvédeni őket a betegségektől, néhány olyan probléma is előfordulhat, amelyek befolyásolhatják ezeket a madarakat.

Az egyik ismertebb betegség, amely érintheti a seregélyeket, a madárinfluenza. Ez egy vírusos fertőzés, amely más madarakkal való közvetlen érintkezés vagy szennyezett víz és táplálék fogyasztása révén terjedhet. A madárinfluenza súlyos lehet, és akár tömeges madarak pusztulását is okozhatja.

Emellett a seregélyeket érintheti a légúti fertőzések, paraziták, például tollatka és atkák, valamint egyéb kórokozók is. Az ilyen problémák gyengíthetik a madarakat, csökkenthetik az étvágyukat és mozgékonyságukat, és általános egészségi problémákat okozhatnak.

Az emberek által környezetükbe dobott szemét és szennyező anyagok, például mérgező vegyszerek is negatív hatással lehetnek a seregélyekre. A szennyezett táplálék és víz fogyasztása károsíthatja az egészségüket és az ökológiai rendszert is.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a seregélyek nagyon alkalmazkodó képességekkel rendelkeznek, és sokan képesek ellenállni a betegségeknek és az egészségügyi problémáknak. Az egészséges táplálkozás, a tiszta vízforrások és a megfelelő higiéniai intézkedések segíthetnek a seregélyek egészségének megőrzésében.

Összességében bár a seregélyeknek lehetnek egészségügyi kihívásaik, sokféle betegséget és problémát képesek leküzdeni. Az embereknek is felelősséggel kell kezelni környezetüket, hogy minimalizálják azokat a tényezőket, amelyek veszélyeztethetik ezen kis madarak egészségét és jólétét.

A seregély (Sturnus vulgaris) megjelenése, életmódja, szaporodása
A seregély (Sturnus vulgaris) megjelenése, életmódja, szaporodásaLehetséges ellenfelei, ellenségei

A seregélyek (Sturnus vulgaris) természetes környezetükben és városi élőhelyeken is számos ellenféllel és ellenséggel találkozhatnak. Az alábbiakban bemutatjuk néhányukat:

 1. Ragadozó madarak: A seregélyek számára a ragadozó madarak, például sólymok, héjazók és sasok jelentik a legnagyobb veszélyt. Ezek a ragadozók gyakran próbálják elfogni és elfogyasztani a seregélyeket, különösen a fiókákat.
 2. Denevérek: A seregélyek egyes fajai a denevérekkel versenghetnek táplálékért, mivel mindkét csoport éjszaka vadászik rovarokra. Ebben a versenyben a denevérek is lehetnek a seregélyek ellenfelei.
 3. Más madarak: Az etetőkön és a táplálékforrásokon való versengés során a seregélyek más madarakkal is összetűzhetnek. Az erősebb és nagyobb madarak, például verebek vagy szarkák, gyakran megpróbálják elűzni a seregélyeket az étkezési helyekről.
 4. Emberi tevékenység: Az emberi tevékenység is fenyegetést jelenthet a seregélyek számára. Az élőhelyek pusztulása, a szennyezés és az emberi közelség gyakran negatív hatással van ezekre a madarakra.

Azonban a seregélyek is rendelkeznek saját védekezési mechanizmusaikkal. A csoportban való mozgás, hangoskodás és az összetartás segít a ragadozók elkerülésében. Emellett az intelligenciájuknak és alkalmazkodóképességüknek köszönhetően a seregélyek képesek megtalálni a biztonságos helyeket, ahol fészkelhetnek és táplálkozhatnak.

Összességében a seregélyeknek számos ellenféllel és ellenséggel kell szembenézniük a természetben és az emberi környezetben is. Azonban alkalmazkodóképességük, intelligenciájuk és csoportos viselkedésük segíti őket abban, hogy sikeresen megőrizzék fajukat és túléljenek a különböző kihívásokkal szemben.Védettsége – Természetvédelmi helyzete

A seregélyek (Sturnus vulgaris) tekintetében a természetvédelmi helyzet változó lehet, attól függően, hogy melyik régiót vagy országot vizsgáljuk. Általánosságban elmondható, hogy a seregélyeket nem sorolják a különösebben veszélyeztetett vagy védett madárfajok közé.

Európában például a seregélyek rendkívül elterjedtek és sokszor láthatók városokban és vidéken egyaránt. Az urbanizáció és a városi környezetek kedvezően hatnak rájuk, mivel számos táplálékforrást kínálnak.

Az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős faj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft/egyed.

Azonban fontos megemlíteni, hogy a seregélyek és más madarak is szenvedhetnek a városi és vidéki területeken tapasztalható élőhelyveszteségből, a szennyezésből, az emberi tevékenység negatív hatásaiból, például a szennyezett vízből és a mérgező anyagokból, valamint a madárinfluenza és más betegségek terjedéséből.

Egyes országokban és régiókban a seregélyeket védelem alatt tartják, és törvényi szabályozások védik őket, míg más helyeken nemzetközi és helyi természetvédelmi szervezetek is figyelnek rájuk. A madarak védelmének és az élőhelyeik megőrzésének fontossága mindenképpen hangsúlyozandó, mivel a seregélyek és más madarak hozzájárulnak a környezeti egyensúlyhoz és a biodiverzitáshoz.

Összességében a seregélyek jelenleg nem tartoznak a legsúlyosabban veszélyeztetett madárfajok közé, de fontos odafigyelni rájuk és gondoskodni a környezetük megőrzéséről, hogy hosszú távon is élvezhessük a társaságukat és hozzájárulásukat a természetvédelemhez.A seregély (Sturnus vulgaris)  hangja

A seregély (Sturnus vulgaris) hangja rendkívül jellegzetes és változatos, és a madarak egyik legismertebb tulajdonsága. Az alábbiakban részletesen megvizsgáljuk a seregélyek hangjait és jellemzőiket.

 1. Hangkeltés mechanizmusa: A seregélyek hangkeltése a tüdőben és a légzési rendszerben kezdődik, majd a hangszalagok és a hangzószervek révén történik. A hímek és a tojók is énekelnek, bár a hímek énekükkel gyakran próbálják elnyerni a tojók figyelmét, különösen a szaporodási időszakban.
 2. Hangszínek és jelentésük: A seregélyek hangja változatos és tartalmas. Érdekes módon ezek a madarak képesek utánozni más madarak és hangok énekét is. Éles, sípoló és csengő hangoktól a rövid, trillázó dallamokig számos hangot használnak. A hangok sokfélesége segít nekik a kommunikációban és a csoportjukban való kapcsolattartásban. Az énekek részei lehetnek a szexuális udvarlásnak, az élelemkeresésnek, a figyelmeztetésnek és a társas kapcsolatoknak.
 3. Hangok és kontextus: A seregélyek hangjai gyakran a környezetükhöz és a helyzethez igazodnak. Például az élelemkeresés során hallható énekek segítenek a csoporttagoknak megtalálni az ételt. Amikor repülnek, gyakran hoznak létre élénk és zajos légijátékot, amelynek célja az utazás során a csoport összetartása és kommunikálás.
 4. Hangok változása: A seregélyek hangjai változhatnak évszakonként és életkoronként is. A fiatal seregélyek gyakran tanulnak az idősebb madaraktól, és az énekük folyamatosan fejlődik. A szaporodási időszakban a hímek énekükkel próbálnak elnyerni egy partner figyelmét és bizonyítani, hogy alkalmasak a párosodásra.

Összességében a seregélyek hangjai gazdagok és változatosak, és sokféle szituációban és életkörülmények között hallhatók. Ezek a madarak híresek énekkészségükről és hangszínükről, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a természetben és a városokban is szép dallamokat és hangszíneket teremtsenek.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/WBZVBDKAUEÉrdekességek róla

A seregélyek (Sturnus vulgaris) érdekességekkel teli madarak, amelyek sokakat lenyűgöznek és meglepnek a természet és a városi környezetekben is. Íme néhány érdekes tény róluk:

 1. Zenei tehetség: A seregélyek híresek énekkészségükről. Képesek utánozni más madarak énekét és más hangokat is, például mobiltelefonok csipogását vagy autók klaksonját. Ez az utánzó képesség lenyűgöző és sokszor nevetést vált ki az emberekből.
 2. Csoportos viselkedés: A seregélyek társas lények és gyakran láthatók nagy csoportokban. Amikor repülnek, különleges légijátékot mutatnak be, amely szinte művészi és hipnotikus látványt nyújt. Ezek a csoportos repülési manőverek nem csak az élelemkeresést szolgálják, hanem a csoport összetartását is erősítik.
 3. Szexuális udvarlás: A seregélyek szaporodási időszakban különleges énekeket adnak elő a tojók meghódítása érdekében. A hímek a legszebb és legbonyolultabb dallamokat énekelik, hogy felkeltse a tojók figyelmét és bizonyítsa erősségüket.
 4. Vándorlás: Néhány seregélyfaj hosszú távú vándorlást tesz meg, amikor az időjárás hideg lesz. Ez a vándorlás során több országot és kontinenst is átkelhetnek, és ezek a nagy csoportok impozáns látványt nyújtanak az égbolton.
 5. Élénk színjáték: A seregélyek tollazata szürkés-fekete alapszínű, de amikor a napfényben csillog, gyönyörű kék-zöldes fénytörést mutat. Téli tollazatuk kissé kopottabbá válhat, de a tavasz beköszöntével újra ragyognak.
 6. Érdekes fészkelési szokások: A seregélyek sokféle helyen fészkelnek, beleértve a fák ágait, épületek hasadékait, cserjéket és emberi készítésű fészkes ládákat is. Kreatív és rugalmas fészkelési szokásaik megkönnyítik számukra az alkalmazkodást különböző környezetekhez.

A seregélyek tehát nemcsak a hangjuk miatt érdekesek és szórakoztatóak, hanem viselkedésük, társaságuk és alkalmazkodóképességük is lenyűgöző. Ezek a madarak sok helyen jelen vannak körülöttünk, és ha figyelünk rájuk, rengeteg érdekes pillanatot élhetünk át velük a mindennapokban.

 A gyöngybagoly (Tyto alba) hangja

A gyöngybagoly (Tyto alba) hangja olyan érdekes és egyedi, mint az önmaga megjelenése.

A gyöngybagoly hangjai elsősorban a párzás és a kommunikáció céljára szolgálnak. Hangjukat a torkukban található szívócső segítségével hozzák létre, ami különbözik más madarak hangkeltési mechanizmusától.

A legjellemzőbb hangja talán az ismert „tyű” vagy „tyü” hang, amit gyakran hallhatunk az éjszakai órákban, amikor a gyöngybagoly aktív és kommunikál. Ez a hang általában a párzás és a területük védelmezése során jelenik meg, és a hím és a tojó együtt énekelnek.

A gyöngybagoly hangja azonban nem csupán ebből a karakteres „tyű” hangból áll. A repülés közben is hallhatók hangok, amelyek hasonlítanak a csendes suhogásra vagy a szél susogására. Ezek a hangok részben a tollazatuk mozgásából származnak, miközben szárnyakkal repülnek.

A gyöngybagoly hangjai szorosan összefüggenek a kontextussal. Például a párosodási időszakban intenzívebben hallatják a hangjaikat, hogy jelezzék egymásnak a jelenlétüket és elérhetőségüket. A hangok egyfajta kommunikációt teremtenek a gyöngybagolyközösség tagjai között.

Fontos megjegyezni, hogy a gyöngybagoly hangjai egyedi lehetnek egyes területeken és populációk között. Az egyedek hajlamosak a hangjaikat változtatni és alkalmazkodni a helyi körülményekhez és populációs sajátosságokhoz.

Összességében a gyöngybagoly hangjai gazdag és sokszínű részét alkotják ennek a különleges madárnak. Figyelemmel kísérhetjük ezeket a hangokat az éjszakai égbolton, és talán még jobban megérthetjük ennek a titokzatos madárnak az életét és kommunikációját.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/FFFADKCCIIÉrdekességek róla

A gyöngybagoly (Tyto alba) egy igazi természeti érdekesség, és rengeteg érdekes tény kapcsolódik hozzá. Hadd osszak meg néhány érdekességet erről a különleges madárról!

 1. Hang nélkül repül: A gyöngybagoly egyike azon kevés madaraknak, amelyek képesek csendesen repülni. Tollazata és repüléstechnikája olyan kifinomult, hogy a levegőben alig hallatszik hangja, ami ideális a vadászathoz.
 2. Különleges látás: A gyöngybagoly rendkívül kiváló éjszakai látással rendelkezik. Szemei hihetetlenül érzékenyek a gyenge fényviszonyokra, ami segíti a vadászatban és a zsákmány megtalálásában.
 3. Hangos párzás: A gyöngybagolyok párzáskor jellegzetes „tyű” hangokat hallatnak. Ez a hangos párzási kiáltás segít az egyedeknek megtalálni egymást és megerősíteni a párosodási kapcsolatot.
 4. Ragadozó életmód: A gyöngybagoly kifejezetten ragadozó madár, és leginkább kisemlősökre, mint például egerekre vadászik. A gyöngybagoly segíthet a kártevők elleni harcban, mivel sok káros rágcsálót elfog.
 5. Hosszú élettartam: A gyöngybagolyok hosszú élettartammal rendelkeznek, akár 5-10 évig is élhetnek vadon, és fogságban még hosszabb ideig is.
 6. Legendák és mítoszok: A gyöngybagoly sok kultúrában és néphagyományban fontos szerepet játszik. Például a görög és a római mitológiában a bölcsesség szimbólumaként említik, és sok nép hitt abban, hogy a gyöngybagoly riasztó ereje van.
 7. Kedvelt madárfigura: A gyöngybagoly gyakran szerepel könyvekben, filmekben és képregényekben is. A Harry Potter sorozatban például egy gyöngybagoly, Hedwig, Harry Potter hűséges hírnöke.

A gyöngybagoly tehát sokkal több, mint egy egyszerű madár. Különleges tulajdonságai és érdekes jellemzői miatt mindig is vonzotta az emberek figyelmét, és az évszázadok során számos legendát és történetet inspirált. Ezen kívül a természetben is kiemelkedő szerepet játszik a kártevők elleni harcban, amiért érdemes méltányolnunk és megvédenünk ezt a csodálatos madarat.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate

A seregély (Sturnus vulgaris) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.