A bajszos sármány hangja (Emberiza cia) 

A bajszos sármány (Emberiza cia) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A bajszos sármány (Emberiza cia) hangja

A bajszos sármány (Emberiza cia) hangja egyedülálló és különleges, és sok madarász és természetkedvelő számára igazi öröm hallgatni ezeket a dallamos madarakat. A sármányok énekükkel próbálják meg elbűvölni a nőstényeket, és közben az ég felé emelkedve szép hangversenyt adnak a természetben.

Az éneke a hímek fő „fegyvere” a párválasztás során. A bajszos sármányok a tavaszi hónapokban, áprilistól júliusig éneklik énekeiket a leggyakrabban, amikor is a párosodás és a fészkelés a legfontosabb tevékenység. Az énekük ritmikus és dallamos, és többféle hangból áll. A fülbemászó dallamok, sípolások és trillák elegye alkotja az éneküket.

A sármányok éneke a hímek versengésének része is lehet, amikor is a legjobb énekes próbálja meggyőzni a nőstényeket, hogy vele párosodjanak. Az ének a nőstények figyelmét is vonzza, és segít megtalálni a megfelelő párt.

Az éneklő sármányokat hallgatni egy igazi természeti koncert élménye, és gyakran a tavaszi és nyári hajnalok és alkonyok hangjainak részét képezik. Ezek a kis madarak a hangjukkal nemcsak a párválasztásban, hanem a területük védelmében is kommunikálnak más sármányokkal.

Összességében a bajszos sármányok hangja egy gyönyörű és jellegzetes része a természet hangzásvilágának, és mindig öröm hallgatni az erdőkben és mezőkön járkálva. Ezen énekes madarak hangjai hozzájárulnak a természet szépségéhez és gazdagságához, és inspirálhatják az embereket a madarak megfigyelésére és a természet szeretetére.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/JDDHNKDHCS

A bajszos sármány (Emberiza cia) megjelenése, életmódja, szaporodása
A bajszos sármány (Emberiza cia) megjelenése, életmódja, szaporodása

A bajszos sármány (Emberiza cia) hangja:

A bajszos sármány hangja dallamos és változatos, melyet gyakran összehasonlítanak más énekesmadarak, mint a kenderike vagy a tengelic hangjával. Hangjának jellemezői a következők:

Hangja mire hasonlít:

 • Éneke: A hím éneke élénk, dallamos trillákkal és csicsergésekkel tarkított, melyeket gyakran „csi-csi-csi-csi-csi-csi-csi-csi” vagy „csi-csi-csi-csi-csi-csi-csi-csi-csi-csi-csi-csi” hangsorral lehet leírni.
 • Hívóhangja: Rövid, éles „csi” vagy „csitt” hang, melyet riasztáskor is használ.
 • Kapcsolattartó hangja: Lágyabb „csi-csi” hang, melyet a párok egymással való kommunikációra használnak.

Hangjának jellegzetességei:

 • Gyors ritmusú: A bajszos sármány éneke gyors ritmusú, gyakran több hangot is hallat egymás után.
 • Változatos: Hangkészlete változatos, trillákkal, csicsergésekkel és koppanásokkal tarkított.
 • Hangos: Hangja meglehetősen hangos, akár 10 méter távolságból is hallható lehet.

Hangkeltés mechanizmusa:

A bajszos sármány, mint más madarak is, a légzsákjait használja a hangképzéshez. A levegő a tüdőből a légzsákokba áramlik, majd onnan a légcsőbe és a hangszálakon át távozik. A hangszálak rezgése hozza létre a hangot.

Hangszínek és jelentésük:

A bajszos sármány hangszínei változatosak lehetnek, és a madár aktuális állapotától és szándékától függően változnak. Például:

 • Magas hangszínek: Izgalmat, fenyegetést vagy agressziót jelezhetnek.
 • Mély hangszínek: Nyugodt, békés hangulatot jelezhetnek.
 • Gyors trillák: Udvarlást vagy területvédelmet jelezhetnek.

Hangok és kontextus:

A bajszos sármány hangjai különböző kontextusokban is hallhatók, például:

 • Territóriumvédelem: A hímek hangos énekkel jelölik ki területüket a tollas riválisok számára.
 • Udvarlás: A hímek énekkel és hívóhangokkal csalogatják a tojókat.
 • Kapcsolattartás: A párok lágy hangokkal tartják a kapcsolatot egymással.
 • Riasztás: A madarak éles hangokkal figyelmeztetik társaikat a veszélyre.

Hangok változása:

A bajszos sármány hangjai az évszaktól és a helytől függően is változhatnak. Például:

 • Tavaszi éneklés: A hímek tavaszi éneke a legerősebb és legdallamosabb, ekkor csalogatják a tojókat és jelölik ki területüket.
 • Őszi hangok: Ősszel a madarak hangjai halkabbak és kevésbé változatosak.
 • Városi területek: A városi területeken élő madarak hangjai gyakran magasabb frekvenciájúak, hogy jobban áthalljanak a zajon.

A bajszos sármány hangja fontos szerepet játszik a madár életében. Segít a területvédelemben, a tojók csalogatásában, a párok közötti kommunikációban és a veszélyek jelzésében. A madár hangjának megismerése segíthet jobban megérteni viselkedését és élőhelyét.Érdekességek róla

A bajszos sármány (Emberiza cia) egy izgalmas és különleges madár, amely számos érdekességet rejt magában. Ismerjük meg néhány érdekes tényt róla, amelyek még közelebb hozzák hozzánk ezt a szép madarat!

 1. Bajusz vagy nem bajusz? A bajszos sármány neve valószínűleg a hímek jellegzetes fekete bajuszáról származik, amely szemet gyönyörködtető látványt nyújt az arcukon. Az arcuk piros, narancssárga és fehér foltozatokkal díszített, ami még különlegesebbé teszi megjelenésüket.
 2. Zeneszerzők inspirációja: A bajszos sármányok énekükkel és trilláikkal inspirálták már több zeneszerzőt is. Néhány klasszikus zeneszerző, például Ludwig van Beethoven és Johann Sebastian Bach, úgy tartotta, hogy a sármányok éneke ihletet adott nekik műveik komponálásához.
 3. Táplálékválasztéka: A sármányok változatos táplálékválasztékukról híresek. Magvakból és rovarokból álló étrendjük széleskörű, és a hozzáférhető táplálékforrásokhoz alkalmazkodnak az évszakok és az élőhelyek változásaival.
 4. Védettség: A bajszos sármányok számos országban védett fajok, köztük Magyarországon is. Ez a védettség a populációik és élőhelyeik megőrzésére irányul, hogy hosszú távon is élvezhessük a táj szépségét és a természeti csodákat.
 5. Migráció: A bajszos sármányok kis része migráló madarak, akik télen délebbi területekre, például Afrikába vagy a Földközi-tenger vidékére repülnek. Ez a hosszú távú vándorlás segít a túlélésben és a különböző élőhelyek kihasználásában.

Összességében a bajszos sármány egy szép és érdekes madár, amely a természet szépségének és sokszínűségének fontos része. Észlelni őket a természetben mindig izgalmas élmény, és ezek az érdekes tények segítenek még jobban megérteni és értékelni a bajszos sármányokat, és az élővilág gazdagságát.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate