A függőcinege (Remiz pendulinus) hangja

A függőcinege (Remiz pendulinus) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A függőcinege (Remiz pendulinus) hangja

A függőcinege, vagy csüngőcinege (Remiz pendulinus), hangjával is lenyűgözi a természet szerelmeseit. Az éneke egyedi és könnyen felismerhető, és hozzájárul a madarak egyik legfőbb vonzerejéhez.

A függőcinege énekét általában a tavasz hajnalain és a párosodási időszakban lehet hallani. Az ének hasonlít a „diz-diz” hangzásra, és gyakran ismétlődik, majd hirtelen megszakad. Az ének a hímek által előadott szerepjáték része, és segít a tojóknak megtalálni a potenciális párt.

Ez a hangulatos ének hozzájárul a tavaszi reggelek és esték hangulatához, és sok természetkedvelőnek okoz örömet. A függőcinege éneke egyike azoknak a hangoknak, amelyek a természetben jelzik a tavasz és az élet újjászületését. Ha valaha is hallotta ezt a kis madár énekét, akkor valószínűleg örömmel és csodálattal gondol vissza rá, mint a természet egyik kis ékszerdobozára.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/ELKLWUHTED

A függőcinege (Remiz pendulinus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A függőcinege (Remiz pendulinus) megjelenése, életmódja, szaporodása

Foto: Remiz pendulinus, Olomoucko, CZ

A függőcinege (Remiz pendulinus) hangja

A függőcinege hangja egyedi és változatos, melyet gyakran zenei hangzásúnak írnak le. Hangja alapján könnyen felismerhető a madárfaj.

Mire hasonlít a hangja?

 • A hím függőcinege éneke a „diz-diz” hangzáshoz hasonlít, melyet gyakran ismétlel, majd hirtelen megszakít.
 • Gyakran ad ki rövid csipogó hangokat, amelyek hasonlóak a kis csirkék csipogásához.
 • Ezen kívül zenei hangokat is produkál, melyekben dudorításokat és sípoló hangokat is hallhatunk.

Hangjának jellegzetességei:

 • A hím éneke tavasszal és a párosodási időszakban a legintenzívebb.
 • A hangok jellege és intenzitása a környezeti körülményektől, az egyedek közötti kommunikációtól és más tényezőktől függően változhat.
 • A függőcinegék hangja fontos szerepet játszik a territórium kijelölésében, a tojók csalogatásában és a fiókák gondozásában.

Hangkeltés mechanizmusa:

A függőcinegék hangját a légzsákok rezegtetésével hozzák létre. A légzsákok a madár tüdejéhez kapcsolódnak, és a hangszálak felett helyezkednek el. A madár az izmait használja a légzsákok összenyomására és kiterjesztésére, ami rezgéseket kelt, és így jön létre a hang.

Hangszínek és jelentésük:

A függőcinegék különböző hangszíneket használnak a kommunikációhoz.

 • A magas hangszínű hangok gyakran riasztásra vagy izgalomra utalnak.
 • A mélyebb hangszínű hangok agresszivitást vagy félelmet jelezhetnek.
 • A csicsergő hangok a tojók és a fiókák közötti kommunikációt szolgálják.

Hangok és kontextus:

A függőcinegék hangjai a kontextustól függően változnak.

 • Például a hím éneke erősebb és változatosabb, ha más hímekkel versenyez a tojók figyelméért.
 • Amikor a fiókákat eteti, a madár halkabb és lágyabb hangokat ad ki.
 • Veszély esetén a függőcinegék riasztó hangokat adnak ki, hogy figyelmeztessék társaikat.

Hangok változása:

A függőcinegék hangjai az idő múlásával változhatnak.

 • Ez a változás részben a madár egyedi fejlődésének, részben pedig a környezeti tényezőknek köszönhető.
 • Például a városokban élő függőcinegék hangjai gyakran magasabb frekvenciájúak, mint a vidéken élő társaiké, valószínűleg a megnövekedett zajszennyezés miatt.

A függőcinege hangja egy összetett és lenyűgöző kommunikációs eszköz, amely betekintést enged a madár viselkedésébe és életmódjába. A hangok tanulmányozása segít megérteni a függőcinegék közötti kommunikációt, és jobban megismerni ezt a különleges madárfajt.

Érdekességek róla

A függőcinege, vagy csüngőcinege, valóban egy különleges és érdekes madár, amely számos érdekességet tartogat. Íme néhány érdekesség róla:

 1. Fészkelési mester: A függőcinege hímjei valódi építészmesterek, amikor fészket készítenek a tojók számára. Fészkeik olyan mesterművek, amelyek nádszálakból, növényi rostokból és pókhálókból készülnek, és a víz felett lógnak a nád vagy cserje ágain. A fészkek puhasága és biztonsága nagyon fontos a fiókák számára.
 2. Tollakon alvás: A függőcinegek gyakran tollakon alusznak. Amikor hidegebb idő van, összebújnak, és tollaik közé húzódnak, hogy melegen tartsák egymást.
 3. Fiókaházasság: A függőcinege fiókák általában házasodnak, miután kikeltek, és ezek a fiókaházasságok általában egy évig tartanak. A fiatal cinegepárok közösen gondoskodnak fiókaikról, és tanulják meg a szülői feladatokat.
 4. Zsongó repülés: A függőcinegeknek széles szárnyuk van, ami lehetővé teszi számukra, hogy zsongó repülést végezzenek. Ez azt jelenti, hogy hirtelen le- és felfelé mozognak a levegőben, amikor vadásznak rovarokra.
 5. Éneklő művészek: A függőcinegek nemcsak lenyűgöző megjelenéssel rendelkeznek, hanem csodálatos énekükkel is kitűnnek. Az énekeik hasonlítanak a „diz-diz” hangzásra, és gyakran hallhatók a tavasz korai hajnalán vagy a párosodási időszakban.
 6. Védett faj: A függőcinege védett madárfaj Magyarországon és más országokban is. Az élőhelyek elvesztése és az emberi beavatkozások veszélyeztetik populációját, így fontos, hogy megóvjuk és megőrizzük élőhelyüket.

Ezek az érdekességek csak néhányat képeznek a függőcinege világában rejlő sokféle izgalmas tulajdonságból. Ezek a kis madarak a természet sokszínűségének és gazdagságának fontos részei, és megfigyelésük és védelmük hozzájárul a természet megőrzéséhez és a biológiai sokféleség fenntartásához.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate