A fekete sas hangja (Clanga clanga)

A fekete sas (Clanga clanga) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A fekete sas hangja (Clanga clanga)

A fekete sas (Clanga clanga) hangja valóban különleges, és a madarak világában egyedi jellemzőkkel rendelkezik. Engedjétek meg, hogy elmeséljem, milyen hangokat bocsátanak ki ezek a gyönyörű ragadozók!

A fekete sasok hangja általában mély és torokbőgő, olyan, mintha a távolból halkan üvöltene. Ezt a hangot leggyakrabban a költési időszakban hallani, amikor a hímek és a tojók közötti kommunikáció eszközeként használják. A költési időszakban a hímek gyakran hosszú, mély „kow” vagy „kru-kow” hangokat adnak ki, amelyek hívogatóként szolgálnak a tojók számára.

A fekete sasok további hangjai közé tartozik a rövid, hegyes sikoltás, amelyet általában veszély vagy zavar esetén hallatnak. Ezek a sikítások segíthetnek figyelmeztetni a közelben tartózkodó ragadozókat vagy zavart okozó tényezőket.

Amikor a fekete sasok repülnek, a szárnyuk zúgása és szélzajuk is hozzáad a hangképhez. A madarak nagy méretüknél és lassú szárnyveréseiknél fogva látványosan repülnek, és az általuk kibocsátott hangok hozzájárulnak a légi elegancia és az erő benyomásához.

Összességében a fekete sasok hangjai hozzájárulnak az életük izgalmas és titokzatos aspektusához, és segítenek a madaraknak kommunikálni egymással és a környezetükkel. Amikor megfigyeljük ezeket a ragadozókat a vadonban, a hangjaik is részei az élménynek, és emlékezetessé teszik találkozásunkat ezzel a különleges madárfajjal.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/ZNCDXTUOFL

A fekete sas hangja (Clanga clanga)
A fekete sas hangja (Clanga clanga)

A fekete sas hangja (Clanga clanga)

A fekete sas hangja mély, torokhangú üvöltéshez hasonlít, mint egy távoli ordítás. Ezt a hangot leggyakrabban a költési időszakban hallani, amikor a hímek és tojók kommunikálnak egymással. A hangzás leírható még sipítónak, vijjogónak vagy ugatáshoz hasonlítónak is.

A hang jellegzetességei:

 • Mély hangszín: A fekete sas hangja 1 kHz alatti frekvenciájú hangokat is magában foglal, amelyeket az emberi fül nehezen hall. Ezek a mély hangok nagy távolságra is elterjednek.
 • Moduláció: A hang gyakran modulált, azaz a hangmagasság emelkedik és süllyed. Ez a moduláció hozzáadja a hang komplexitását és kifejezőkészségét.
 • Időtartam: A hang általában rövid, néhány másodpercig tart.

Hangkeltés mechanizmusa:

A fekete sasok hangja a légzsákok rezegtetésével jön létre. A légzsákok a madarak légzőrendszerének részét képező üregek. Amikor a madár kilélegzik, a levegő áthalad a légzsákokon, és rezegésbe hozza azokat. Ez a rezgés kelti a hangot.

Hangszínek és jelentésük:

A fekete sasok különböző hangszíneket használnak a kommunikációhoz. A leggyakoribb hangszínek a következők:

 • Mély üvöltés: Ezt a hangot a hímek hívogatóként használják a tojók számára, és területi igényeik jelzésére is szolgál.
 • Magas sikoly: Ezt a hangot veszély vagy zavar esetén adják ki.
 • Csipogás: Ezt a hangot a fiókák használják a szüleikkel való kommunikációra.

Hangok és kontextus:

A fekete sasok hangjai a kontextustól függően változnak. Például a hívóhangok hangosabbak és dallamosabbak lehetnek, mint a veszélyjelző hangok. A fiókák hangjai is csipogástól kezdve üvöltésig változnak, ahogy növekednek.

Hangok változása:

A fekete sasok hangjai az idő múlásával változhatnak. Ennek oka a környezeti változások, a ragadozók jelenléte és az emberi tevékenység. A kutatók figyelemmel kísérik a fekete sasok hangjait, hogy jobban megértsék e madarak viselkedését és ökológiáját.Érdekességek róla

A fekete sas (Clanga clanga) egy olyan madárfaj, amely számos érdekességet rejt magában, és a természet csodájának igazi gyöngyszeme. Ismerjük meg néhány érdekességét, hogy közelebbről megismerhessük ezt a különleges madarat!

 1. Ritka és veszélyeztetett: A fekete sasok egyike a világ legnagyobb és leginkább veszélyeztetett sasfajainak. Populációjuk rendkívül kis és szétszórt, és a faj védelme kiemelt fontosságú a túléléséhez.
 2. Hatalmas szárnyfesztávolság: A fekete sasok hosszú szárnyai és nagy testük miatt rendkívül hatékony repülők. Szárnyfesztávolságuk elérheti a 1,8 métert, amely lehetővé teszi számukra a hosszú távú repüléseket és a magasban való cirkálást.
 3. Színváltozás a fiataloknál: A fiatal fekete sasok tollazata kezdetben barnás-szürke, majd fokozatosan sötétedik, ahogy idősebbek lesznek. Teljesen feketévé válnak csak néhány év alatt.
 4. Kiváló ragadozók: A fekete sasok kitűnő vadászok, és főként halakkal táplálkoznak. Magasból figyelik a vízfelületeket, majd hirtelen lecsapnak a zsákmányra, éles karmaikkal megragadva azt.
 5. Vonuló madarak: A fekete sasok vonuló madarak, és a tavaszi és őszi időszakban hosszú utazásokat tesznek, hogy elkerüljék a hideget és megtalálják a megfelelő táplálékot.
 6. Közösségi gondozás: A fiókák gondozásában mind a hímek, mind a tojók részt vesznek. A fiókok születésüktől fogva szürkések, és csak fokozatosan válnak sötétebbé.
 7. Veszélyeztetettség: Az élőhelyvesztés, az illegális vadászat és a vízi élőhelyek szennyezése komoly fenyegetést jelent a fekete sasokra. Ezért szükség van azok védelmére és élőhelyeik megőrzésére.

A fekete sasok érdekességei és egyedi jellemzői azt mutatják, hogy ez a madárfaj különleges és fontos része a természetnek. Az emberi odafigyelés és védelem nélkül könnyen elveszhetne, ezért fontos szerepet játszik az ő megőrzésükben és a természet sokszínűségének fenntartásában.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate