A fekete harkály hangja (Dryocopus martius)

A fekete harkály (Dryocopus martius) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A fekete harkály hangja (Dryocopus martius)

A fekete harkály (Dryocopus martius) hangja változatos és jellegzetes a madarak között. Az alábbiakban ismertetem néhány jellemző hangját:

 1. Dobbantás:
  • A fekete harkályok híresek a dobolás nevű hangjukról, amelyet a faágakon vagy a fa törzsén verdesnek ki. Ez a dobolás fontos kommunikációs eszköz, és segít a hímeknek vonzani a tojókat vagy jelölni a területüket más hímek előtt. A dobolás hangja erőteljes és ritmikus koppanásból áll.
 2. Kiáltás:
  • A fekete harkályoknak éles és hangos kiáltásaik is vannak, amelyeket például területvédelemre vagy kommunikációra használnak. Ezek a kiáltások általában magasak és élesen szakadtak.
 3. Éneklés:
  • A fekete harkályok énekükkel is kommunikálnak, különösen a párzási időszakban. Az énekük mély és erőteljes, és gyakran tartalmazza a dobolás hangját is.
 4. Fiókakiáltás:
  • A fiókák rendszerint kis, hangos csipogásokkal vagy nyüszítéssel jeleznek, amikor éhesek vagy gondoskodást igényelnek.

A fekete harkály hangja hozzájárul a faj reprodukciós és kommunikációs viselkedéséhez, és fontos szerepet játszik a madarak közötti interakciókban és a területmegjelölésben. A madarak hangjai gyakran azonosítási eszközként is szolgálnak a madarászok és természetkedvelők számára, akik felismerhetik ezeket a karakteres hangokat az erdőkben és erdős területeken.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/AQWMZXSOED

A fekete harkály hangja (Dryocopus martius).
A fekete harkály hangja (Dryocopus martius).Érdekességek róla

A fekete harkály (Dryocopus martius) egy érdekes és rendkívüli madárfaj, amely számos különleges tulajdonsággal rendelkezik. Az alábbiakban néhány érdekességet mutatok be róla:

 1. Dobotányér:
  • A fekete harkályok nevüket a dobotányérról (angolul „black wood” vagy „log”) kapják, amit készítenek az élelem tárolására. Az odvas fákban és törzsekben hozzák létre, és a télre raktározzák benne a zsákmányukat, például rovarokat és magvakat.
 2. Erős csőr és hosszú nyelv:
  • A fekete harkályok erős csőrrel rendelkeznek, amelyet a fa kérgének megtörésére használnak, hogy elérjék a rejtett rovarokat.
  • Hosszú, ragadozó nyelvük segíti őket a rovarok kinyerésében, és a nyelvük végén található kampós szerkezet segít megragadni a zsákmányt.
 3. Kiváló repülők:
  • Bár a fekete harkályok inkább a fák törzseire és ágaira tapadva mozognak, remek repülők is. Gyorsan tudnak röpülni rövid távokon, ami hasznos lehet a zsákmány utoléréséhez vagy a veszély elkerüléséhez.
 4. Szívós madarak:
  • A fekete harkályok szívós és kitartó madarak, amelyek hosszú távon is képesek megőrizni életképességüket és életben tartani utódaikat.
  • Élettartamuk akár 10-15 év is lehet jó körülmények között.
 5. Madarászok számára kedvelt célpont:
  • A fekete harkályok a madarászok és természetkedvelők körében is kedvelt célpontok, mivel egyedi megjelenésük és hangjuk miatt könnyen felismerhetők.
  • A madarászok gyakran figyelik és fotózzák őket az erdőkben.

A fekete harkályok rendkívül fontos szerepet játszanak az erdeink ökoszisztémájában, mivel segítik a rovarpopulációk ellenőrzését, és így hozzájárulnak az erdők egészségének fenntartásához. Ezek a madarak példák arra, hogy mennyi csodálatos és érdekes élőlény található a természetben, amit érdemes megőrizni és védeni.MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate