A süvöltő hangja (Pyrrhula pyrrhula)

A süvöltő (Pyrrhula pyrrhula) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A süvöltő (Pyrrhula pyrrhula) hangja

A süvöltő (Pyrrhula pyrrhula) hangja különleges és könnyen felismerhető, és a madarak világában fontos szerepet játszik a kommunikációban. Lássuk, milyenek a süvöltő hangjai és hogyan változnak különböző kontextusokban!

A süvöltő hangjai között számos különböző fajta és hangszín található. A legjellegzetesebb és legismertebb hangjuk a „süvöltés”, amelyről a nevüket is kapták. Ez a hang egy rövid, éles és ismétlődő sípolásból áll, amit általában a hímek hoznak létre. A „süvöltés” hasonlít a „tzit” vagy „tzit-tzit” hangzásra, és gyakran hallható a tavasz és a korai nyár során, amikor a madarak udvarolnak és szaporodnak.

Az énekes és dallamos süvöltő hangok a hímek és a tojók közötti udvarlás és párzási rituálék során is fontos szerepet játszanak. A hímek a csalogató dallamokkal próbálják meghódítani a tojókat, és a tojók is válaszolhatnak különböző hangokkal és sípolásokkal.

A süvöltők hangjai nemcsak a párzási időszakban hallhatók. Az egész év során kommunikálnak egymással és más madarakkal is. Például riasztó hangokat adhatnak ki, ha veszélyt észlelnek, és közölni próbálják a többi madárral, hogy valamilyen fenyegetés közelít.

Fontos megérteni, hogy a süvöltők hangjai és a kontextus között szoros kapcsolat van. A hangok hossza, gyakorisága és intenzitása változhat az adott helyzet és időszak függvényében. Ezek a madarak tehát kifejezőek és sokoldalúak, amikor hangokkal kommunikálnak egymással és a környezetükkel.

Összességében a süvöltők hangjai érdekesek és sokszínűek, és mindig öröm hallani őket a természetben. Ezek a hangok hozzájárulnak a madarak közötti kommunikációhoz és az élőhelyükön való túlélésükhöz. A süvöltők hangjai emlékeztetnek bennünket arra, hogy a természet hangszínesebb és izgalmasabb, mint gondolnánk!

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/DUUYLLTNQS

A süvöltő hangja (Pyrrhula pyrrhula) megjelenése, életmódja, szaporodása
A süvöltő hangja (Pyrrhula pyrrhula) megjelenése, életmódja, szaporodása

A süvöltő (Pyrrhula pyrrhula) hangja:

A süvöltő hangja rendkívül jellegzetes, melyről a madár a nevét is kapta. Sokféle hangot ad ki, melyek funkciója és hangzása is változatos.

Mire hasonlít?

 • A süvöltő legismertebb hangja a „süvöltés”, mely egy rövid, éles és ismétlődő sípolás. Ez a hang hasonlít a „tzit” vagy „tzit-tzit” hangzásra.
 • Ezen kívül a süvöltők repertoárjában megtalálhatóak még:
  • Rövid, tiszta sípoló hangok
  • Füttyentések
  • Csiripelések
  • Dallamos énekek

Hangjának jellegzetességei:

 • A süvöltő hangja magasabb hangszínű, mint sok más madáré.
 • Hangjai élesek, tiszták és messzire hallatszanak.
 • A hím süvöltők hangja általában erősebb és dallamosabb, mint a tojóké.

Hangkeltés mechanizmusa:

A süvöltők hangját a légzsákjaik rezegtetésével hozzák létre. A madár beszívja a levegőt, majd a légzsákjait összehúzza, ami rezgéseket kelt a légcsőben és a hangszálakon. Ezek a rezgések adják a hangot.

Hangszínek és jelentésük:

A süvöltő hangszíne és ismétlési mintája alapján következtethetünk a hang jelentésére:

 • A „süvöltés” (tzit-tzit) territórium jelölésre és más süvöltők távol tartására szolgál.
 • A dallamos énekeket a hímek a tojók csalogatására használják.
 • A riasztó hangok veszélyre figyelmeztetik a többi madarat.
 • A csiripelések és a kontaktus hangok a madarak közötti kommunikációt szolgálják.

Hangok és kontextus:

A süvöltők hangjai szorosan kapcsolódnak a kontextushoz, amiben hallhatók. Például:

 • A tavasz és a korai nyár folyamán, a párzási időszakban a hímek gyakrabban énekelnek, hogy vonzzák a tojókat.
 • Veszély esetén a madarak riasztó hangokat adnak ki.
 • A fiókák kérik a táplálékot a szüleiktől csiripeléssel.

Hangok változása:

A süvöltők hangjai a helyi nyelvjárásnak megfelelően változhatnak. Ezen kívül a hangok változhatnak az évszaktól, a kortól és a nemtől függően is.Érdekességek róla

A süvöltő (Pyrrhula pyrrhula) egy számos érdekességgel teli kis madár, amely sok ember szívét elrabolta a szépségével és viselkedésével. Ismerjük meg néhány izgalmas tényt a süvöltőről!

 1. Színes tollazat: A süvöltők jellegzetes tollazata a hímek esetében élénkpiros, míg a tojóké sárgás-zöldes színű. Ezen kívül mindkét nemnek fekete „sapka” díszíti a fejét, ami méginkább kiemeli szépségüket.
 2. Hűség a párhoz: A süvöltők hűségesek a párjukhoz. Gyakran éveken át ugyanazzal a partnerrel fészkelnek és szaporodnak, ami ritkaság a madarak világában.
 3. Hangos dalosok: A süvöltők híresek éneklésükről, különösen a tavaszi és nyári hónapokban. Az énekeik élénkek és dallamosak, és a hímek használják az éneklést az udvarlás és a párzási rituálék során.
 4. Télen vonulók: Sok süvöltő télen vonul, hogy elkerülje a hideget és a táplálékhiányt. Ezek a madarak gyakran megjelennek az etetőknél, ahol megfelelő táplálékot találnak.
 5. Egyéb nevek: A süvöltő más néven is ismert, például „sünike” vagy „szürke sünike” Magyarországon. Más országokban is különböző nevekkel illetik, például „bullfinch” az angol nyelvterületen.
 6. Védett faj: A süvöltők sok országban védett madarak, és számos nemzetközi egyezmény védi őket, mint például a Berni Egyezmény és a Ramsari Egyezmény.
 7. Táplálkozási szokások: A süvöltők főleg magvakat és bogyókat fogyasztanak, de nem vetik meg a kis rovarokat és hernyókat sem.

Ezek az érdekességek csak néhány példa arra, hogy mennyire különleges és érdekes madarak a süvöltők. Ezek a szép és intelligens madarak továbbra is megragadják az emberek figyelmét és a természet szerelmeseinek szívébe lopják magukat, miközben hozzájárulnak a természet sokszínűségéhez és gazdagságához.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate