A kendermagos réce (Anas strepera) hangja

A kendermagos réce (Anas strepera) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A kendermagos réce (Anas strepera) hangja

A kendermagos réce (Anas strepera) hangja olyan, mint a természet koncertje! Nézzük, milyen hangokkal jelzik jelenlétüket és kommunikálnak egymással!

Hívó hangok: A kendermagos réce híres arról, hogy hangosan kommunikál. A hímek és tojók különböző hívó hangokat hallatnak, amikor egymást vagy a fiókáikat keresik. Ezek a hangok gyakran magas, éles sípolásokból és rángatózó, trombitáló hívásokból állnak. Az édesvizek partjain gyakran hallhatók a hajnali és alkonyati órákban, amikor a récék aktívak.

Párbeszéd és kapcsolatteremtés: A párzás idején a hímek és tojók közötti párbeszéd fontos szerepet játszik a kapcsolatukban. A hímek hosszú, mély hangú krokedli-krokedli hangokat hallatnak, amelyekkel a tojókat próbálják megnyerni maguknak. A tojók pedig puha, csendesebb hangokat adnak ki, amelyekkel válaszolnak a hímeknek.

Fiókák hangja: A kendermagos réce fiókái is rendelkeznek saját hangokkal. Amikor éhesek vagy feszültek, hangos cipp-cipp hangokat adnak ki, hogy jelezzék igényeiket az anyjuknak. Ezek a kis csipogások segítik az anyát abban, hogy megtalálja és gondoskodjon a fiókáiról.

Az édesvizek partjain gyakran találkozhatunk a kendermagos récék hangjával, ami hozzájárul az élénk és természetes hangulathoz. Ha egyszer a természetben sétálsz, figyelj oda ezekre a hangokra, és hallgasd meg a kendermagos récék édes koncertjét!

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/WBZVBDKAUE

A kendermagos réce (Anas strepera) hangja
A kendermagos réce (Anas strepera) hangja

A kendermagos réce (Anas strepera) hangja:

A kendermagos réce hangos faj, melynek hívóhangjai hajnalban és alkonyatkor hallhatók leginkább. Hangja változatos, és a kontextustól függően többféleképpen is jellemezhető.

Mire hasonlít:

 • A gácsér hangja a varjak károgására emlékeztet, de magasabb hangon és gyorsabban ismétlődő hangokból áll.
 • A tojó hangja lágyabb, kvakogó hangzású, melyet gyakran összehasonlítanak a kacsa kvakogásával.
 • A fiókák cipegni szoktak, ha éhesek vagy veszélyt éreznek.

Hangjának jellegzetességei:

 • A kendermagos réce hangja rikoltozó, éles és hangos.
 • A hímek hangja harsányabb és dallamosabb, mint a tojóké.
 • A hangok rövidtől hosszáig, magas hangszíntől mélyig terjedhetnek.

Hangkeltés mechanizmusa:

A kendermagos récék hangja a légzsákjaik rezegtetésével jön létre. A légzsákok a csőrük tövében helyezkednek el, és a levegő ki- és beszívásával különböző hangokat hoznak létre.

Hangszínek és jelentésük:

 • A magas hangszínű hangok gyakran riasztásra vagy figyelmeztetésre szolgálnak.
 • A mélyebb hangszínű hangok a párok közötti kommunikációra vagy a fiókák hívogatására használatosak.
 • A lágy kvakogás a tojók által a fiókák csalogatására használt hang.

Hangok és kontextus:

A kendermagos récék a hangjukat a legkülönfélébb helyzetekben használják, többek között:

 • Táplálékkeresés közben
 • Párkereséskor
 • Területvédelem céljából
 • Fiókáik gondozásakor
 • Riasztás és figyelmeztetés céljából

Hangok változása:

A kendermagos récék hangja az évszaktól és a helyzettől függően változhat. A párzási időszakban a hímek hangja dallamosabb és harsányabb, míg a téli hónapokban halkabb és monotonabb hangokat adnak ki. A fiókák hangja is változik a fejlődésük során, a cipegéstől a kvakogásig.

A kendermagos réce hangja egyedülálló és jellegzetes része a vizes élőhelyek hangulatának. A hangok változatossága betekintést enged ezek a madarak összetett kommunikációs rendszerébe és viselkedésébe.

Érdekességek róla

A kendermagos réce (Anas strepera) egy igazi érdekesség a madárvilágban, és rengeteg különleges vonása és viselkedése teszi még izgalmasabbá. Nézzünk meg néhány érdekes tényt róla!

1. Változatos tollazat: A kendermagos réce hímjei és tojói közötti színkülönbség szembetűnő. A hímek élénk kék fejjel és nyakkal büszkélkednek, amelyet fehér sáv választ el a fekete hasuktól. A tojók színe azonban egyszerűbb és visszafogottabb, fehér mellük és szürkésbarna háttal.

2. Képesség a merüléshez: A kendermagos réce kiváló úszó és merülő képességgel rendelkezik. Ez lehetővé teszi számukra, hogy a víz alatt kutassanak táplálék után, és gyakran láthatjuk őket úszva, fejüket a víz alá merítve.

3. Vándormadarak: A kendermagos réce vándormadár, ami azt jelenti, hogy az évszakok változásával követik a megfelelő időjárási feltételeket és táplálékot. Ősszel és télen sokan Dél-Európába vagy akár Észak-Afrikába vándorolnak, majd tavasszal visszatérnek hazánkba.

4. Fiatalok önállóan táplálkoznak: A fiókák a kikelés után viszonylag hamar önállóan képesek úszni és táplálékot keresni, de az anyjuk továbbra is gondoskodik róluk és védi őket.

5. Fészkelőhelyek: A kendermagos récék fészkelőhelyei a sekély vizű tavak, mocsarak és folyók partjain találhatók. Itt rejtegetik a fészkeiket a növényzet között, hogy elkerüljék a ragadozók figyelmét.

A kendermagos réce tehát nemcsak szép és érdekes kinézetű, hanem életmódja és viselkedése is rendkívül érdekes. Ezek a madarak fontos szerepet játszanak az édesvizek ökoszisztémáiban, és a természet sokszínűségének egyik értékes részét képezik. Ha van lehetőségetek, nézzétek meg őket a természetben, és gyönyörködjetek a látványukban!MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate