A havasi csóka hangja (Pyrrhocorax graculus)

A havasi csóka (Pyrrhocorax graculus) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A havasi csóka (Pyrrhocorax graculus) hangja

A havasi csóka (Pyrrhocorax graculus) hangja különlegesen érdekes és könnyen felismerhető a madárvilágban. Ezek a madarak a hangjaikkal kommunikálnak egymás között, és különböző hangokat használnak különböző helyzetekben.

A legjellemzőbb hangjuk a „kri-kri” vagy „kri-kri-kri” hívóhang, amit gyakran repülés közben vagy a csoport többi tagjának figyelmeztetésére használnak. Ez a hang elég halk, de jól hallható, és a madarak társas viselkedése során gyakran hallani.

Amikor a havasi csóka örömteli vagy izgatott, akkor egyfajta „éneklésbe” kezdhet, amely egy hosszabb és változatosabb hangokból álló sorozatból áll. Ezek a hangok lehetnek szaggatott és gyors „kri-kri” hangok, amelyek mellett más különféle sípolások és csattanások is szerepelhetnek.

A fiókák is kommunikálnak a hangjukkal, különösen a szülőkkel, amikor éhesek vagy figyelmet igényelnek. A fiókák hangjai általában magasabb és fájdalmasabbak lehetnek, és segítenek a szülőknek megtalálni és etetni a fiókákat.

Összességében a havasi csóka hangjai izgalmas és sokszínű részei ennek a madárfajnak, és hozzájárulnak azokhoz a szociális interakciókhoz és kommunikációhoz, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy együttműködjenek és sikeresen éljenek a hegyvidéki környezetükben. Hallgatni ezeket a hangokat a természetben való barangolás során igazi élvezet és élmény lehet.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/EDRTTPSCEN

A havasi csóka hangja (Pyrrhocorax graculus)
A havasi csóka hangja (Pyrrhocorax graculus)

A havasi csóka hangja (Pyrrhocorax graculus)

A havasi csóka hangja különleges és sokrétű, fontos szerepet játszik a madarak kommunikációjában és viselkedésében. Hangjukat megkülönbözteti a többi varjúfélétől, és könnyen felismerhető a hegyvidéki tájakon.

Mire hasonlít a hangja?

 • A leggyakoribb hangjuk a „kri-kri” vagy „kri-kri-kri” hívóhang, ami halk csilingeléshez vagy kecsegtetéshez hasonlít.
 • Ezen kívül hallhatók tőlük hosszabb, dallamosabb énekek, melyekben szaggatott „kri-kri” hangok, sípolások és csattanások keverednek.
 • Veszély esetén riasztó hangokat is adnak ki, melyek élesebb „kje-kje” kiáltásokból állnak.
 • A fiókák magasabb, nyávogó hangokkal kommunikálnak a szüleikkel, jelezve éhségüket vagy igényüket a törődésre.

Hangjának jellegzetességei:

 • A havasi csóka hangja általában magasabb frekvenciájú, mint a hollóké.
 • Hangjuk élesebb és kevésbé rekedtes, mint a varjúké.
 • Gyakran ismétlik ugyanazokat a hangokat sorozatokban.
 • Képesek utánozni más madarak és állatok hangjait is.

Hangkeltés mechanizmusa:

A havasi csókák hangját a légzsákjaik rezegtetésével hozzák létre, melyek a légcsövükhöz kapcsolódnak. A hangszínt és a hangerőt a légzsákok mérete, alakja és a madár által alkalmazott izomfeszültség határozza meg.

Hangszínek és jelentésük:

A havasi csókák hangszínei sokféle információt közvetíthetnek, többek között:

 • Helyzet: A hívóhangok jelzik a madár tartózkodási helyét a csoport többi tagjának.
 • Szándék: A dallamos énekek udvarlási célokat szolgálnak, míg a riasztó hangok veszélyt jeleznek.
 • Érzelmi állapot: A fiókák magas hangjai éhséget vagy kényelmetlenséget jeleznek, míg a felnőtt madarak izgalmi állapotát a hangok ismétlése és intenzitása tükrözi.

Hangok és kontextus:

A havasi csókák hangjai szorosan kapcsolódnak a kontextushoz, amiben hallhatók. A hívóhangokat leggyakrabban repülés közben vagy táplálkozáskor adják ki, míg a dallamos énekeket a költési időszakban hallhatjuk. A riasztó hangok veszély esetén hallhatók, míg a fiókák nyávogása a fészekben zajlik.

Hangok változása:

A havasi csókák hangjai egyénenként és régiónként is változhatnak. Bizonyos hangminták idővel változhatnak is, ami a kulturális átadás jele lehet.

A havasi csóka hangjainak tanulmányozása betekintést enged a madarak összetett kommunikációs rendszerébe és viselkedésébe. Ezek a hangok nem csak a madarak közötti kapcsolattartást segítik elő, de fontos szerepet játszanak a ragadozóktól való védekezésben és a táplálékforrások felderítésében is.Érdekességek róla

A havasi csóka (Pyrrhocorax graculus) egy rendkívül érdekes madárfaj, amely számos különleges jellegzetességgel rendelkezik. Itt van néhány érdekesség róla:

 1. Szín és megjelenés: A havasi csóka a fekete testét és a piros arcvonalaival és torkával lenyűgözően szép madár. A fekete színét gyakran kiegészíti egy zöldes és lila csillogás, ami a napfényben gyönyörűen ragyog.
 2. Élőhely: Ezek a madarak a magas hegyvidéki és sziklás területek kedvelt lakói. Magasan fekvő hegyek, gleccserek és sziklás szirtek adják nekik otthonukat.
 3. Repülés: A havasi csóka kiváló repülők és manőverezők. Szárnyalva a szélben repülnek, és lenyűgöző bemutatókat tudnak tartani a levegőben.
 4. Társas lények: Ezek a madarak társasak és gyakran csoportokban élnek. Röpködnek, játszanak és kommunikálnak egymással, ami szorosabb közösséget alkot közöttük.
 5. Táplálkozás: A havasi csókák főként rovarokkal táplálkoznak, amelyeket a repülés közben vadásznak le a levegőből. Nagy ügyességüknek és repülési képességüknek köszönhetően kitűnő ragadozók.
 6. Környezeti alkalmazkodás: Ezek a madarak kiválóan alkalmazkodtak a magas hegyvidéki élethez és a hideghez. Testük hőszigetelő tollazattal rendelkezik, és képesek a szélsőséges időjárási viszonyok között is túlélni.
 7. Fiókanevelés: A fiókáikat gondosan nevelik és tanítják meg a vadászatra és a repülésre. A fiókák hosszú ideig a szüleikkel maradnak, amíg teljesen önállóvá nem válnak.
 8. Nem védett faj: Bár nincsenek különleges védettségi státusszal rendelkezők, a havasi csókák élőhelyeik megőrzésére és a természetvédelemre nagy szükség van az ő és más hegyvidéki fajok érdekében.

A havasi csóka egy izgalmas és különleges madárfaj, amely lenyűgöző megjelenésével és kiváló alkalmazkodóképességével sokakat lenyűgöz. A hegyek magas csúcsain és a sziklás vidékeken való megjelenése és viselkedése egyedülálló, és hozzájárul a természetünk gazdagságához és szépségéhez.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate