A fácánfarkú levéljáró (Hydrophasianus chirurgus) megjelenése, életmódja, szaporodása

A fácánfarkú levéljáró (Hydrophasianus chirurgus) megjelenése, életmódja, szaporodása

A fácánfarkú levéljáró (Hydrophasianus chirurgus) megjelenése, jellemzői

A fácánfarkú levéljáró (Hydrophasianus chirurgus) egy különleges vízimadár, amely Ázsia trópusi vidékein honos.

Mérete és testfelépítése:

 • Testhossz: A hímek átlagos testhossza 55 centiméter, míg a tojók kisebbek, körülbelül 31 centiméter hosszúak. A hímek jellegzetessége a hosszú, fácánszerű faroktollazatuk, amely a költési időszakban akár 1 méter hosszúra is megnőhet.
 • Testalkat: Karcsú, kecses testalkatú madár, hosszú nyakkal és lábakkal. A lábujjak rendkívül hosszúak és vékonyak, ami lehetővé teszi számukra a vízi növényzeten való járást.

Súlya: A fácánfarkú levéljárók súlya általában 120-150 gramm között mozog.

Tollazat színezete:

 • Hímek: A hímek tollazata a költési időszakban igen feltűnő. Fejük és nyakuk fekete, míg testük többi része fehér. A hátukon és szárnyukon aranybarna mintázat látható. A hosszú faroktollak feketék, fehér véggel.
 • Tojók: A tojók tollazata kevésbé feltűnő, barna és fehér színek dominálnak, ami segíti őket a rejtőzködésben.

Csőr és lábak:

 • Csőr: A csőrük egyenes és hegyes, amely ideális a rovarok és más apró vízi élőlények fogyasztásához.
 • Lábak: A lábak szürkék vagy olívzöldek, a hosszú, vékony lábujjak pedig sárga színűek.

Szárnyak és repülés:

A fácánfarkú levéljárók jó repülők, de elsősorban a vízi növényzetben mozognak. Repülés közben a hosszú faroktollak kormánylapátként funkcionálnak.

Várható élettartam:

A vadon élő fácánfarkú levéljárók várható élettartama körülbelül 5-8 év.

Magyarországi helyzete:

A fácánfarkú levéljáró nem őshonos Magyarországon, így természetes körülmények között nem fordul elő hazánkban. Ritkán előfordulhat, hogy eltévedt példányok felbukkannak, de ezek általában nem maradnak meg tartósan.

A fácánfarkú levéljáró (Hydrophasianus chirurgus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A fácánfarkú levéljáró (Hydrophasianus chirurgus) megjelenése, életmódja, szaporodása

A fácánfarkú levéljáró (Hydrophasianus chirurgus) elterjedése, előfordulása

A fácánfarkú levéljáró Ázsia déli és délkeleti részén honos. Elterjedési területe magába foglalja India keleti részét, Banglades déli részét, Mianmart, Thaiföldet, Kambodzsát, Laoszt, Vietnámot, Malajziát, Indonéziát, valamint Kína déli és keleti részeit.

Élőhelyét tekintve elsősorban édesvízi tavak, mocsarak, lassú folyású folyók és árterek jelentik számára az ideális környezetet. Kifejezetten kedveli a sűrű növényzettel, különösen lebegő vízinövényekkel borított területeket, ahol táplálékot talál és fészket tud építeni.

Rendszertani besorolása

fácánfarkú levéljáró vagy vízifácán (Hydrophasianus chirurgus) a madarak osztályának lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe, ezen belül a levéljárófélék (Jacanidae) családjába tartozó Hydrophasianus nem egyetlen faja.

Rendszertani besorolás Elnevezés
Ország
Animalia (Állatok)
Törzs
Chordata (Gerinchúrosok)
Osztály Aves (Madarak)
Rend
Charadriiformes (Lilealakúak)
Család
Jacanidae (Levéljárófélék)
Nem Hydrophasianus
Faj
Hydrophasianus chirurgus (Fácánfarkú levéljáró)
A fácánfarkú levéljáró (Hydrophasianus chirurgus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A fácánfarkú levéljáró (Hydrophasianus chirurgus) megjelenése, életmódja, szaporodása

Életmódja

A fácánfarkú levéljárók elsősorban magányosan vagy párosával élnek, de a költési időszakban laza telepeket alkothatnak. Nappal aktívak, idejük nagy részét a vízen töltik, ahol táplálékot keresnek és pihennek. Éjszaka a vízi növényzet sűrűjében húzódnak meg.

Szociális viselkedés:

Általában nem mutatnak agresszív viselkedést fajtársaikkal szemben, de a költési időszakban a hímek között előfordulhatnak territoriális viták. A párok között szoros kötelék alakul ki, és együttműködnek a fiókák felnevelésében.

Mozgás:

A fácánfarkú levéljárók hosszú lábujjaiknak köszönhetően ügyesen mozognak a vízi növényzeten. Lépteik lassúak és óvatosak, miközben folyamatosan keresik a táplálékot. Jól úsznak és bukni is képesek, de ritkán merülnek a víz alá.

Territórium:

A költési időszakban a párok territóriumot tartanak fenn, amelyet más madarakkal szemben védelmeznek. A territórium mérete változó, de általában a fészek körüli néhány méteres területet foglalja magába.

Alkalmazkodóképesség:

A fácánfarkú levéljárók jól alkalmazkodtak a vízi életmódhoz. Hosszú lábujjaik, éles csőrük és rejtőszínű tollazatuk mind segítik őket a túlélésben. Ugyanakkor érzékenyek az élőhelyük változásaira, különösen a vizes élőhelyek pusztulására.

A fácánfarkú levéljáró (Hydrophasianus chirurgus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A fácánfarkú levéljáró (Hydrophasianus chirurgus) megjelenése, életmódja, szaporodása

A fácánfarkú levéljáró (Hydrophasianus chirurgus) táplálkozása

Jellemzői:

A fácánfarkú levéljáró mindenevő, de táplálékának nagy részét rovarok és más gerinctelenek teszik ki. Táplálkozása szorosan összefügg a vízi élőhelyével, ahol hosszú lábaival és éles csőrével könnyedén mozog és zsákmányol.

Táplálékforrások:

 • Rovarok: Elsősorban vízi rovarokat és azok lárváit fogyasztják, mint például szúnyogokat, tegzeseket, vízi poloskákat.
 • Más gerinctelenek: Gyakran esznek csigákat, kagylókat, férgeket, rákokat és pókokat is.
 • Kisebb gerincesek: Alkalmanként elfogyasztanak ebihalakat, kis halakat és békákat is.
 • Növényi táplálék: Magvak, levelek és vízinövények hajtásai is szerepelnek az étrendjükben, de ezek aránya kisebb a rovarokhoz képest.

Táplálkozási szokások:

A fácánfarkú levéljárók általában a vízfelszínen lebegő növények levelein járkálva keresik táplálékukat. Hosszú lábujjaik segítségével könnyedén lépkednek a növényekről növényre, miközben éles szemükkel figyelik a mozgást. Ha meglátnak egy rovart vagy más ehető falatot, gyorsan lecsapnak rájuk csőrükkel.

Ritkán merülnek a víz alá, de ha mégis, akkor is csak rövid időre, hogy elkapjanak egy-egy ízletesebb falatot.

A fácánfarkú levéljárók táplálkozási szokásai hozzájárulnak a vizes élőhelyek ökológiai egyensúlyának fenntartásához, mivel segítenek kordában tartani a rovarpopulációkat.

A fácánfarkú levéljáró (Hydrophasianus chirurgus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A fácánfarkú levéljáró (Hydrophasianus chirurgus) megjelenése, életmódja, szaporodása

Fészkelőhelye

Elhelyezkedés:

A fácánfarkú levéljárók fészkeiket a sekély vizekben, közvetlenül a vízfelszínen lebegő növényekre építik. Gyakran választanak olyan helyeket, ahol a növényzet sűrűbb, így jobban el tudják rejteni a fészküket a ragadozók elől.

Fészek jellemzői:

A fészek egyszerű szerkezetű, általában vízinövényekből, levelekből és szárakból épül. A madarak a növényzetet összetaposva és összefonva alakítják ki a fészket, amelynek mérete éppen akkora, hogy a tojások elférjenek benne.

Környezet:

A fészkelőhelyek környezete általában gazdag vízinövényzetben, ami biztosítja a táplálékot és a búvóhelyet a madarak számára. A fácánfarkú levéljárók gyakran választanak olyan helyeket, ahol a víz mélysége nem haladja meg a 30-50 cm-t.

Fészeképítés:

A fészeképítésben mindkét szülő részt vesz. A hím és a tojó együtt gyűjtik az építőanyagot, és közösen alakítják ki a fészket. A fészeképítés általában néhány napig tart.

Tojásrakás:

A tojó általában 4-6 tojást rak, amelyeket a hím költ ki. A kotlás időtartama 18-24 nap. A fiókák fészekhagyók, kikelés után azonnal képesek követni szüleiket és önállóan táplálkozni.

Veszélyeztető tényezők:

A fácánfarkú levéljárók fészkelőhelyeit számos tényező veszélyezteti, beleértve:

 • Élőhelyvesztés: A vizes élőhelyek pusztulása, például a lecsapolás, a szennyezés és a beépítés miatt.
 • Zavarás: A vízi sportok, a horgászat és a turizmus okozta zavarás megzavarhatja a madarakat a fészkelésben.
 • Ragadozók: A fészkeket és a fiókákat ragadozók, például kígyók, varánuszok és madarak támadhatják meg.

Mit tehetünk a fészkelőhelyeinek védelméért?

 • Élőhelyvédelem: Támogassuk a vizes élőhelyek védelmét és helyreállítását.
 • Zavarás csökkentése: Kerüljük a fészkelőhelyek zavarását, különösen a költési időszakban.
 • Tudatosság növelése: Tájékoztassuk másokat a fácánfarkú levéljárók fontosságáról és a fészkelőhelyeik védelmének szükségességéről.

A fácánfarkú levéljárók fészkelőhelyeinek védelme kulcsfontosságú a faj fennmaradása szempontjából. Azzal, hogy megőrizzük a vizes élőhelyeket és csökkentjük a zavarást, hozzájárulhatunk e különleges madarak túléléséhez.

A fácánfarkú levéljáró (Hydrophasianus chirurgus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A fácánfarkú levéljáró (Hydrophasianus chirurgus) megjelenése, életmódja, szaporodása

Szaporodása

Párzási időszak:

A fácánfarkú levéljárók szaporodási időszaka az esős évszakhoz kötődik, amely általában májustól szeptemberig tart. Ebben az időszakban a hímek feltűnő násztollazatot öltenek, és látványos udvarlási rituálékkal próbálják magukhoz vonzani a tojókat.

Fészkelés:

A fészkelés a párzási időszak alatt történik. A fácánfarkú levéljárók poligám madarak, ami azt jelenti, hogy egy hím több tojóval is párosodhat. A tojók a fészkeket a vízfelszínen lebegő növényekre építik, általában a sűrűbb növényzetben, hogy jobban elrejthessék a tojásokat a ragadozók elől.

Szaporodási szokások:

 • Udvarlás: A hímek látványos udvarlási rituálékkal hívják fel magukra a tojók figyelmét. Szárnyukat széttárva, farkukat felmeresztve és különleges hangokkal próbálják lenyűgözni a tojókat.
 • Párzás: A párzás a vízen történik. A hím a tojó hátára mászik, és a párzás rövid ideig tart.
 • Tojásrakás: A tojó általában 4-6 tojást rak a fészekbe. A tojások színe barna vagy olívzöld, és apró foltok díszítik őket.
 • Kotlás: A tojásokon kizárólag a hím kotlik. A kotlás időtartama 18-24 nap.
 • Fiókanevelés: A fiókák fészekhagyók, ami azt jelenti, hogy kikelés után azonnal képesek követni szüleiket és önállóan táplálkozni. A hím gondoskodik a fiókákról, vezeti őket a táplálékhoz és védelmezi őket a ragadozóktól.

A fácánfarkú levéljárók szaporodási szokásai a faj túlélését biztosítják a kihívásokkal teli vízi környezetben. A poligám párzási rendszer és a hím által végzett kotlás lehetővé teszi, hogy a tojók több fészekaljat is felneveljenek egy szezonban, növelve ezzel a faj szaporodási sikerét.

Fácánfarkú levéljáró fiókái

Jellemzői:

 • Fészekhagyók: A fácánfarkú levéljáró fiókái fészekhagyók, ami azt jelenti, hogy kikelés után azonnal képesek járni, úszni és táplálkozni.
 • Tollazat: A kikeléskor a fiókák testét puha, barna pehelytollazat borítja, ami segít nekik elrejtőzni a ragadozók elől.
 • Fejlődés: A fiókák gyorsan fejlődnek, és néhány hét alatt elérik a felnőttkori méretüket.

Kikelés és kezdeti fejlődés:

A tojások kikelése általában 18-24 nap után történik. A kikelés után a fiókák azonnal követik a hím szülőt, aki vezeti őket a táplálékforrásokhoz és megtanítja őket a túléléshez szükséges készségekre.

Etetés és gondozás:

A hím szülő kizárólagosan gondoskodik a fiókákról. Ő vezeti őket a táplálékhoz, és segít nekik megtalálni a rovarokat és más apró vízi élőlényeket, amelyek az étrendjük alapját képezik. A hím a fiókákat a szárnyai alá bújtatva védelmezi őket az időjárás viszontagságaitól és a ragadozóktól.

Kirepülés és elhagyás:

A fiókák körülbelül 6-8 hetes korukban válnak teljesen önállóvá, ekkor már képesek repülni és magukról gondoskodni. Ekkor elhagyják a szülői fészket, és új területeket keresnek fel, ahol saját párt találnak és új fészket építenek.

Ismertebb betegségei lehetnek

A fácánfarkú levéljáróknál, mint a legtöbb vadon élő madárnál, előfordulhatnak különböző betegségek, paraziták és fertőzések. Mivel trópusi területeken élnek, különösen érzékenyek lehetnek a következőkre:

 • Paraziták: Külső paraziták, mint például atkák és tetvek, valamint belső paraziták, például férgek, fertőzhetik meg őket.
 • Bakteriális és vírusos fertőzések:Különböző bakteriális és vírusos fertőzések, például madárinfluenza, szalmonellózis vagy botulizmus, veszélyt jelenthetnek számukra.

 • Gombás fertőzések: Nedves környezetben élve, a gombás fertőzések, például az aspergillosis, szintén problémát okozhatnak.

 • Mérgezés: A szennyezett víz vagy táplálék, például növényvédőszerek vagy nehézfémek, mérgezést okozhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy a vadon élő madaraknál a betegségek diagnosztizálása és kezelése nehézkes lehet, és a legtöbb esetben a természetes szelekció érvényesül. Az egészséges egyedek nagyobb valószínűséggel élik túl a betegségeket és adják tovább génjeiket, hozzájárulva a faj alkalmazkodóképességéhez.

Lehetséges ellenfelei, ellenségei

A fácánfarkú levéljáró, mint a legtöbb madárfaj, számos természetes ellenséggel és veszélyforrással szembesülhet élőhelyén:

Ragadozók:

 • Madarak:Nagyobb ragadozó madarak, mint például a héják, sasok, sólymok és baglyok, veszélyt jelenthetnek a fácánfarkú levéljárókra, különösen a fiatal és tapasztalatlan egyedekre.
 • Hüllők:Kígyók, például a vízi siklók és a nagyobb méretű szárazföldi kígyók, valamint varánuszok zsákmányolhatják a fácánfarkú levéljárókat, főleg a fészkeiket és a tojásaikat.
 • Emlősök:Kisragadozó emlősök, mint például a vidrák, nyestkutyák és egyes macskafélék, szintén fenyegetést jelenthetnek, különösen a földön fészkelő madarakra.

Egyéb veszélyforrások:

 • Nagyobb halak: A nagyobb ragadozó halak, mint például a harcsák vagy a csukák, veszélyt jelenthetnek a fiatal, tapasztalatlan vagy sérült madarakra.
 • Természeti katasztrófák: Áradások, aszályok és más természeti katasztrófák elpusztíthatják a fészkeket, a táplálékforrásokat és a madarak élőhelyét.
 • Emberi tevékenység: Az élőhelyek elvesztése, a vízszennyezés és a zavarás (például a vízi sportok vagy a horgászat) mind negatív hatással lehetnek a fácánfarkú levéljárók populációira.

A fácánfarkú levéljáróknak számos kihívással kell szembenézniük a túlélésért, de alkalmazkodóképességük és speciális életmódjuk segít nekik megküzdeni ezekkel a veszélyekkel.

Védettsége – Természetvédelmi helyzete

A fácánfarkú levéljáró (Hydrophasianus chirurgus) természetvédelmi helyzete jelenleg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján „nem fenyegetett” kategóriába sorolják. Ez azt jelenti, hogy a faj populációja jelenleg stabil, és nincs közvetlen veszélyben a kihalás.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy a faj ne lenne sebezhető. A fácánfarkú levéljárók élőhelye, a vizes élőhelyek, világszerte veszélyben vannak a mezőgazdasági terjeszkedés, a vízszennyezés és a klímaváltozás miatt. Emellett a vadászat és a tojásgyűjtés egyes területeken továbbra is fenyegetést jelenthet a faj számára.

A fácánfarkú levéljáró védelme érdekében fontos a vizes élőhelyek megőrzése és helyreállítása, valamint a vadászat és a tojásgyűjtés szabályozása. A helyi közösségek bevonása a természetvédelmi erőfeszítésekbe szintén kulcsfontosságú a faj hosszú távú fennmaradása szempontjából.

Bár Magyarországon nem őshonos, a fácánfarkú levéljáró védelme globális szinten fontos, mivel hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez és az ökoszisztémák egészségéhez.

A fácánfarkú levéljáró (Hydrophasianus chirurgus) hangja

A fácánfarkú levéljáró (Hydrophasianus chirurgus) hangja különleges és változatos, a különböző helyzetekhez és kommunikációs célokhoz igazodva.

Hangjának jellegzetességei:

 • Éles és dallamos: A fácánfarkú levéljáró hangja általában éles, dallamos és viszonylag magas frekvenciájú.
 • Változatos: A hangok széles skáláját képesek produkálni, beleértve a rövid, éles kiáltásokat, a hosszabb, trillázó hangokat és a dallamos füttyöket.

Hangkeltés mechanizmusa:

A fácánfarkú levéljárók hangképző szerve, a syrinx, a légcsövük alsó részén található. A syrinx két különálló hangképző résszel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy egyszerre két különböző hangot adjanak ki.

Hangszínek és jelentésük:

 • Rövid, éles kiáltások: Ezek a hangok általában riasztásra vagy figyelmeztetésre szolgálnak, például ha ragadozót észlelnek a közelben.
 • Hosszabb, trillázó hangok: Ezeket a hangokat gyakran használják a párkeresés során, illetve a territórium védelmében.
 • Dallamos füttyök: Ezeket a hangokat a madarak kommunikációra használják egymással, például a fiókák etetésénél vagy a párkapcsolat megerősítésénél.

Hangok és kontextus:

A fácánfarkú levéljárók hangjai a különböző kontextusokban más-más jelentéssel bírhatnak. Például egy rövid, éles kiáltás a fészek közelében valószínűleg riasztást jelent, míg ugyanaz a hang a táplálkozás közben a társak figyelmének felkeltését szolgálhatja.

Hangok változása:

A fácánfarkú levéljárók hangja a különböző életszakaszokban és a nemek között is változhat. A fiatal madarak hangja például magasabb és kevésbé dallamos, mint a felnőtteké. A hímek hangja általában erőteljesebb és változatosabb, mint a tojóké.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/CDTGHVBGZP

Érdekességek róla, tények röviden

Jellemző Érdekesség
Név eredete
A hosszú, fácánszerű faroktollairól és a vízi növényzeten való járási képességéről kapta a nevét.
Nemek közötti különbség
A hímek színesebbek és nagyobb termetűek, mint a tojók.
Szaporodási rendszer
Poligám, azaz egy hím több tojóval is párosodhat.
Fészeképítés
Fészküket a vízfelszínen lebegő növényekre építik.
Kotlás
A hímek kotlanak a tojásokon, a tojók pedig több fészekaljat is felnevelhetnek egy szezonban.
Fiókák
A fiókák fészekhagyók, kikelés után azonnal képesek követni szüleiket és táplálkozni.
Élőhely
Trópusi édesvízi tavak, mocsarak és lassú folyású folyók.
Táplálkozás
Elsősorban rovarokkal és más gerinctelenekkel táplálkoznak.
Természetvédelmi státusz
Jelenleg nem fenyegetett, de élőhelyének pusztulása veszélyezteti.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate

A fácánfarkú levéljáró (Hydrophasianus chirurgus) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.