A darázsölyv hangja (Pernis apivorus) 

A darázsölyv (Pernis apivorus) megjelenése, életmódja, szaporodása 

 A darázsölyv hangja (Pernis apivorus) 

A darázsölyv (Pernis apivorus) hangja olyan, mint egy édes és különleges dallam a madárvilágban. Bár talán nem annyira híres a hangjáról, mint más madarakról, mint például a rigó vagy a fülemüle, a darázsölyvnek is megvan a saját egyedi hangulata.

A darázsölyv hangjai általában a fészkelési időszakban hallhatók leginkább, amikor a madarak aktívak és kommunikálnak egymással. A hímeknek és a tojóknak is van saját énekük, amelyek egymást kiegészítve alkotják a madarak „duettjét”.

A hím darázsölyv éneke magában foglalja a mély, reszelős sípolásokat és füttyszavakat, amelyeket gyakran ismételget. Ezek az énekek gyakran a terület megjelölésére és a párzásra szolgálnak. A tojók válaszul a hímek énekére csendes, lágyabb hangú „író” vagy „bu-bu-bu” hívószavakkal felelnek.

A darázsölyv hangja egyedi és könnyen felismerhetővé teszi őket a madármegfigyelők számára. Az énekük a tavaszi és nyári hónapokban hallható leginkább, amikor a fészkelési időszak zajlik. Hallgatva ezeket a hangokat, az ember még közelebb érezheti magát a természethez és a vadonhoz, és megcsodálhatja ezen különleges madarak szépségét és egyediségét.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/MMEJYLOPDO

A darázsölyv hangja (Pernis apivorus)

A darázsölyv nem tartozik a kifejezetten énekesmadarak közé, de a fészkelési időszakban jellegzetes hangokat ad ki, melyek fontos szerepet játszanak a kommunikációban és a területvédelemben.

Hangja mire hasonlít:

 • A darázsölyv hangja gyakran éles, reszelős sípoláshoz hasonlítható, melyet füttyszavak kísérnek.
 • Néha nyávogó vagy kacagó hangokat is hallathat.
 • Összességében a hangja meglehetősen egyedi, és könnyen felismerhető a madármegfigyelők számára.

Hangjának jellegzetességei:

 • A hím hangja erősebb és harsányabb, mint a tojóé.
 • A hím gyakran hosszabb hívóhangokat ad ki, míg a tojó rövidebb, élesebb hangokat hallat.
 • A hangok változatosak lehetnek, és a madár hangulatától, a helyzettől és a céltól függően változnak.

Hangkeltés mechanizmusa:

 • A darázsölyv a hangját a syrinx nevű légzsák segítségével kelti, mely a légcsőben található.
 • A madár a légzsákot izmokkal mozgatja, ezáltal szabályozva a hangmagasságot és a hangszínt.

Hangszínek és jelentésük:

 • A magas hangszínű hangok gyakran agressziót vagy izgalmat jeleznek.
 • A mélyebb hangszínű hangok fenyegetésre vagy félelemre utalhatnak.
 • A lágy hangok a párosítás vagy a fiókák gondozása során hallhatók.

Hangok és kontextus:

 • A darázsölyv a hangját területének megjelölésére, a pár vonzására, a fiókák hívogatására és a ragadozók elriasztására használja.
 • A hím és a tojó gyakran duettben énekelnek, mely erősíti a köztük lévő köteléket.
 • A hangok gyakran távolról is hallhatók, így hatékony eszközként szolgálnak a kommunikációban.

Hangok változása:

 • A darázsölyv hangjai az évszaktól és a helyzettől függően változhatnak.
 • A fészkelési időszakban a madarak aktívabbak és hangosabbak.
 • A téli hónapokban kevesebbet énekelnek, és a hangjaik is halkan hallhatók.

Fontos megjegyezni, hogy a darázsölyv hangjai meglehetősen változatosak lehetnek, és a fenti leírás csak általános irányelveket ad. A madármegfigyelők számára hasznos lehet, ha megtanulják felismerni a darázsölyv különböző hangjait, hogy jobban megértsék a viselkedését és a kommunikációját.Érdekességek róla

A darázsölyv (Pernis apivorus) egyike a természet különleges és egyedülálló madárfajainak, és rengeteg érdekességgel szolgál azoknak, akik érdeklődnek a madarak és a természet iránt. Íme néhány érdekesség a darázsölyvről:

 1. Díszes tollazat: A darázsölyv tollazata rendkívül színpompás és jellegzetes. Az aranybarna és sötétbarna színű tollakat élénk sárga csíkok szövik át. A fején található fehér maszk pedig még különlegesebbé teszi megjelenését.
 2. Ragadozó életmód: Bár a nevében szerepel a „darázs,” a darázsölyv valójában egy ragadozómadár, amely főként darazsakat és méheket fogyaszt, de más kisebb rovarokat is.
 3. Sosincs tojója: A darázsölyv tojói és hímjei közötti különbség nemcsak a megjelenésben, hanem az énekükben is megnyilvánul. A madarak „duettekben” énekelnek a párzási időszakban, ahol a hímek és a tojók együttműködnek az énekükkel.
 4. Migráció: A darázsölyvek hosszú távú migránsok, amelyek téli kifejletlen madarakként az afrikai kontinensen telelnek, majd tavasszal visszatérnek az európai és ázsiai fészkelési területeikre.
 5. Megfigyelés kihívásai: A darázsölyvek megfigyelése a vadonban nem mindig könnyű, mivel szívesen tartózkodnak magas fák koronájában, és viszonylag szétszórtan fészkelnek. Azoknak, akiknek sikerül megpillantani és meghallgatni őket, azonban különleges élményben lehet részük.
 6. Méhészek barátja: Bár a darázsölyv a darazsak és méhek fő zsákmánya, nem jelent komoly veszélyt a méhészek méhkolóniáira. A madarak ügyesen kiválogatják a méheket a többi rovar közül.

A darázsölyv tehát nemcsak gyönyörű megjelenésű madár, hanem érdekes életmóddal és szokásokkal is rendelkezik. A természetben való megfigyelésük és tanulmányozásuk lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megértsük ezt a fajt és még közelebb kerüljünk a természethez.

A darázsölyv hangja (Pernis apivorus) 
A darázsölyv hangja (Pernis apivorus)MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate