A darázsölyv hangja (Pernis apivorus) 

A darázsölyv (Pernis apivorus) megjelenése, életmódja, szaporodása 

 A darázsölyv hangja (Pernis apivorus) 

A darázsölyv (Pernis apivorus) hangja olyan, mint egy édes és különleges dallam a madárvilágban. Bár talán nem annyira híres a hangjáról, mint más madarakról, mint például a rigó vagy a fülemüle, a darázsölyvnek is megvan a saját egyedi hangulata.

A darázsölyv hangjai általában a fészkelési időszakban hallhatók leginkább, amikor a madarak aktívak és kommunikálnak egymással. A hímeknek és a tojóknak is van saját énekük, amelyek egymást kiegészítve alkotják a madarak „duettjét”.

A hím darázsölyv éneke magában foglalja a mély, reszelős sípolásokat és füttyszavakat, amelyeket gyakran ismételget. Ezek az énekek gyakran a terület megjelölésére és a párzásra szolgálnak. A tojók válaszul a hímek énekére csendes, lágyabb hangú „író” vagy „bu-bu-bu” hívószavakkal felelnek.

A darázsölyv hangja egyedi és könnyen felismerhetővé teszi őket a madármegfigyelők számára. Az énekük a tavaszi és nyári hónapokban hallható leginkább, amikor a fészkelési időszak zajlik. Hallgatva ezeket a hangokat, az ember még közelebb érezheti magát a természethez és a vadonhoz, és megcsodálhatja ezen különleges madarak szépségét és egyediségét.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/MMEJYLOPDOÉrdekességek róla

A darázsölyv (Pernis apivorus) egyike a természet különleges és egyedülálló madárfajainak, és rengeteg érdekességgel szolgál azoknak, akik érdeklődnek a madarak és a természet iránt. Íme néhány érdekesség a darázsölyvről:

  1. Díszes tollazat: A darázsölyv tollazata rendkívül színpompás és jellegzetes. Az aranybarna és sötétbarna színű tollakat élénk sárga csíkok szövik át. A fején található fehér maszk pedig még különlegesebbé teszi megjelenését.
  2. Ragadozó életmód: Bár a nevében szerepel a „darázs,” a darázsölyv valójában egy ragadozómadár, amely főként darazsakat és méheket fogyaszt, de más kisebb rovarokat is.
  3. Sosincs tojója: A darázsölyv tojói és hímjei közötti különbség nemcsak a megjelenésben, hanem az énekükben is megnyilvánul. A madarak „duettekben” énekelnek a párzási időszakban, ahol a hímek és a tojók együttműködnek az énekükkel.
  4. Migráció: A darázsölyvek hosszú távú migránsok, amelyek téli kifejletlen madarakként az afrikai kontinensen telelnek, majd tavasszal visszatérnek az európai és ázsiai fészkelési területeikre.
  5. Megfigyelés kihívásai: A darázsölyvek megfigyelése a vadonban nem mindig könnyű, mivel szívesen tartózkodnak magas fák koronájában, és viszonylag szétszórtan fészkelnek. Azoknak, akiknek sikerül megpillantani és meghallgatni őket, azonban különleges élményben lehet részük.
  6. Méhészek barátja: Bár a darázsölyv a darazsak és méhek fő zsákmánya, nem jelent komoly veszélyt a méhészek méhkolóniáira. A madarak ügyesen kiválogatják a méheket a többi rovar közül.

A darázsölyv tehát nemcsak gyönyörű megjelenésű madár, hanem érdekes életmóddal és szokásokkal is rendelkezik. A természetben való megfigyelésük és tanulmányozásuk lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megértsük ezt a fajt és még közelebb kerüljünk a természethez.

A darázsölyv hangja (Pernis apivorus) 
A darázsölyv hangja (Pernis apivorus) MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate