A dankasirály hangja (Chroicocephalus ridibundus) 

A dankasirály (Chroicocephalus ridibundus) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A dankasirály (Chroicocephalus ridibundus) hangja

A dankasirály (Chroicocephalus ridibundus) hangja jól felismerhető és nevéből is származik. A dankasirályok jellegzetes hangja egy „dank, dank, dank” vagy „kie, kie, kie” hang, amit gyakran nevető hanghoz hasonlítanak. Hangjuk halk és rövid, és gyakran hallható a fészkelési időszakban, amikor kommunikálnak egymással a kolóniákban vagy a költőpárok között.

A hangok segítenek a dankasirályoknak a kommunikációban és a területük védelmében a más sirályokkal és potenciális veszélyforrásokkal szemben. A hangok jellemzően rövidek és ismétlődnek, és a madarak közötti kapcsolattartásra, párválasztásra és területvédelemre szolgálnak. Az emberi fül könnyen felismerheti és megkülönböztetheti a dankasirályok jellegzetes hangját más madaraktól a természetben.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/EXNUFPZKKY

A dankasirály hangja (Chroicocephalus ridibundus)
A dankasirály hangja (Chroicocephalus ridibundus)Érdekességek róla

Íme néhány érdekesség a dankasirályról (Chroicocephalus ridibundus):

  1. Nevető hang: A dankasirály a nevéből is származó, nevető hangot ad ki, amelyet „dank, dank, dank” vagy „kie, kie, kie” hangzásnak írnak le. Ez a hangjelzés a sirályok közötti kommunikációban és területvédelemben játszik szerepet.
  2. Kolóniákban fészkelnek: A dankasirályok gyakran kolóniákban fészkelnek, ahol több sirály is együtt él. Ezek a kolóniák lehetnek nagyok és zajosak, különösen a költési időszakban.
  3. Táplálkozási mód: Ezek a sirályok ügyesen horgásznak, és a víz felett lebegve vagy a vízből felemelkedve kapják el a halakat és kishalakat. Gyakran figyelik a vízfelszínen úszó zsákmányukat, majd hirtelen lecsapnak érte.
  4. Alkalmazkodóképesség: A dankasirályok alkalmazkodóképesek, és könnyen alkalmazkodnak a különböző élőhelyekhez és körülményekhez. Ezért gyakran láthatók városi környezetekben is, ahol hulladékot is fogyasztanak.
  5. Fiatal egyedek tollazata: A fiatal dankasirályok tollazata barnás-szürke színű, és csak a felnőttek fekete-fehér tollazata alakul ki a felnőttkorban.
  6. Élettartam: A dankasirályok átlagosan 10-15 évig élnek a vadonban, de jó egészségügyi körülmények között akár 20 évig is élhetnek.
  7. Változó élőhelyek: A dankasirályok változatos élőhelyeken találhatók meg, beleértve tavakat, folyókat, tengerpartokat és városokat is.
  8. Védettség: A dankasirályok általában védettek a természetvédelmi törvények szerint, és számos országban és régióban élvezik a védelmet és a megfigyelést a populációjuk megőrzése érdekében.

A dankasirályok különleges kinézetűek és hangúak, és sokak számára a tavak, folyók és tengerpartok népszerű madarai.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

KutyafajtákFotók: Pixabay, Vistacreate