A csóka (Coloeus monedula) megjelenése, életmódja, szaporodása

A csóka (Coloeus monedula) megjelenése, életmódja, szaporodása

A csóka (Coloeus monedula) megjelenése, jellemzői

A csóka közepes méretű varjúfaj, szürke tollazattal, sötétebb fejjel és torokkal. Szárnyfesztávolsága 34-39 cm, súlya 200-320 gramm. A csóka szürke tollazata fényes, lilás árnyalattal. Feje, torka és szárnyai feketék, míg csőre és lába fekete. A csóka mindkét neme hasonló megjelenésű, de a tojók általában valamivel kisebbek, mint a hímek.A csóka várható élettartama a vadonban 3-5 év, de fogságban akár 20 évig is élhet.

A csóka intelligens és alkalmazkodó madárfaj. Számos élőhelyen megtalálható, beleértve az erdők, mezőgazdasági területek és városi területeket. Mindenevők, és rovarokat, magokat, gyümölcsöket és dögöt esznek. A csókák társas madarak, és nagy csoportokban élnek.

A csóka fontos szerepet játszik a környezetben. Segítenek szabályozni a rovarpopulációkat, és dögöt esznek, ami segít megtisztítani a környezetet. A csókák a tápláléklánc fontos részét is képezik, és zsákmányul szolgálnak a sólymok, baglyok és rókák számára.

A csóka (Coloeus monedula) megjelenése, életmódja, szaporodása
A csóka (Coloeus monedula) megjelenése, életmódja, szaporodásaA csóka (Coloeus monedula) elterjedése, előfordulása

A csóka (Coloeus monedula) Európában, Észak-Afrikában és Ázsia nyugati részén honos. Számos élőhelyen megtalálható, beleértve az erdőket, mezőgazdasági területeket és városi területeket.

A csóka nyílt erdőkben és parkokban, mezőgazdasági területeken és városi területeken él. Fészket épít fákra, épületekre és sziklákra.

A csóka elterjedési területe a következő:

 • Európa: A csóka egész Európában megtalálható, kivéve a sarkvidéki régiókat és a mediterrán szigeteket.
 • Észak-Afrika: A csóka Észak-Afrika északi részén is megtalálható, Marokkótól Egyiptomig.
 • Ázsia: A csóka Ázsia nyugati részén is megtalálható, Törökországtól Türkmenisztánig.

A csóka vándorló madár, és a téli hónapokban délre vándorol.

A csóka állományát stabilnak tartják, és nem szerepel a veszélyeztetett fajok listáján. Azonban a csókapopulációkat számos fenyegetés éri, beleértve az élőhely elvesztését, a peszticidek használatát és a vadászatot.

A csóka (Coloeus monedula) megjelenése, életmódja, szaporodása
A csóka (Coloeus monedula) megjelenése, életmódja, szaporodásaRendszertani besorolása

A csóka (Coloeus monedula) a madarak osztályába, a verébalakúak rendjébe, a varjúfélék családjába és a csókák (Coloeus) nemébe tartozó faj.

A csóka rendszertani besorolása a következő:

 • Osztály: Madarak (Aves)

 • Rend: Verébalakúak (Passeriformes)

 • Család: Varjúfélék (Corvidae)

 • Nem: Csókák (Coloeus)

 • Faj: Csóka (Coloeus monedula)

A csóka a varjúfélék családjába tartozó 120 faj egyike. A csókák nemzetségébe három másik faj is tartozik, az örvös csóka (Coloeus dauuricus), a szürke csóka (Coloeus pectoralis) és a feketetorkú csóka (Coloeus monacha).

Ismertebb alfajai

A csókának (Coloeus monedula) három ismert alfaja van:

 • Cirkusz csóka (Coloeus monedula cirtensis): Ez a csóka alfaj Észak-Afrika északi és nyugati részén él, Marokkótól Tunéziáig. Kisebb, mint a törzsalfaj, és szürkébb tollazata van.

 • Törzsalfaj (Coloeus monedula monedula): Ez a csóka alfaj Európa nagy részén és Ázsia nyugati részén él. A legnagyobb termetű alfaj, és szürke tollazata lilás árnyalattal rendelkezik.

 • Nyugati csóka (Coloeus monedula spermologus): Ez a csóka alfaj Nyugat- és Közép-Európában él. A törzsalfajhoz hasonló méretű, de sötétebb szürke tollazata van.

Ezek az alfajok a tollazat színében, méretében és elterjedési területében térnek el egymástól. A csókák alfajai között néha hibridizáció is előfordul.

Fontos megjegyezni, hogy a csókák alfajainak besorolása nem minden esetben egységes. Egyes kutatók csak két alfajt fogadnak el, a törzsalfajt és a cirkusz csókát, míg mások négy alfajt is megkülönböztetnek.

A csóka (Coloeus monedula) megjelenése, életmódja, szaporodása
A csóka (Coloeus monedula) megjelenése, életmódja, szaporodásaA csóka (Coloeus monedula) életmódja

A csóka intelligens és alkalmazkodó madárfaj, amely a nyílt tereket kedveli. Számos élőhelyen megtalálható, beleértve az erdőket, mezőgazdasági területeket és városi területeket. Mindenevők, és rovarokat, magokat, gyümölcsöket és dögöt esznek. A csókák társas madarak, és nagy csoportokban élnek.

Táplálkozás:

A csóka mindenevő, és a táplálékát a talajon, a fákon és a levegőben is keresi. Rovarokat, magokat, gyümölcsöket, dióféléket, bogyókat, dögöt és tojásokat eszik. A csókák gyakran követik a traktorokat a szántóföldeken, hogy a felszántott talajból kiszabaduló rovarokat elfogyasszák.

Szaporodás:

A csókák monogám madarak, és egy életre szóló párkapcsolatot alkotnak. Fészküket fákra, épületekre és sziklákra építik. A fészek gallyakból, fűből és tollból készül. A tojó 3-5 tojást rak, melyeken 18-21 napig kotlik. A fiókák 30-35 napos korukban repülnek ki a fészekből.

Társas viselkedés:

A csókák társas madarak, és nagy csoportokban élnek. Ezek a csoportok gyakran összegyűlnek a táplálkozóhelyeken és a pihenőhelyeken. A csókák hangosak és kommunikátív madarak, çeşitli hangokkal tartják a kapcsolatot egymással.

Érdekességek:

 • A csókák képesek utánozni az emberi hangokat.
 • A csókák nagyon játékos madarak, és gyakran figyelhetők meg, amint egymással kergetőznek és ugrándoznak.
 • A csókák nagyon intelligens madarak, és képesek megtanulni a feladatokat és megoldani a problémákat.
 • A csókák fontos szerepet játszanak a környezetben. Segítenek szabályozni a rovarpopulációkat, és dögöt esznek, ami segít megtisztítani a környezetet. A csókák a tápláléklánc fontos részét is képezik, és zsákmányul szolgálnak a sólymok, baglyok és rókák számára.

Veszélyeztetettség:

A csóka állományát stabilnak tartják, és nem szerepel a veszélyeztetett fajok listáján. Azonban a csókapopulációkat számos fenyegetés éri, beleértve az élőhely elvesztését, a peszticidek használatát és a vadászatot.

A csóka (Coloeus monedula) megjelenése, életmódja, szaporodása
A csóka (Coloeus monedula) megjelenése, életmódja, szaporodásaA csóka (Coloeus monedula) táplálkozása

A csóka mindenevő, és a táplálékát a talajon, a fákon és a levegőben is keresi. Táplálékának összetétele az évszaktól és az élőhelytől függően változhat, de általában a következőket tartalmazza:

Rovarok:

A csóka táplálékának legnagyobb részét a rovarok teszik ki. Szájszervével könnyedén felcsippenti a talajon lévő bogarakat, hernyókat, pókokat és gilisztákat. A levegőben is képes rovarokat fogni, és gyakran figyelhetjük meg, amint fecskékhez hasonlóan repkedve vadászik a repülő rovarokra.

Magvak:

A csóka szívesen fogyaszt magokat is, beleértve a gabonaféléket, a gyommagvakat és a dióféléket. Gyakran követi a traktorokat a szántóföldeken, hogy a felszántott talajból kiszabaduló magokat elfogyassza.

Gyümölcsök és bogyók:

A csóka szívesen fogyaszt gyümölcsöket és bogyókat is, beleértve a cseresznyét, a meggyet, a szőlőt és a bodzát. A gyümölcsök és bogyók fontos vitaminokat és ásványi anyagokat szolgáltatnak a csóka számára.

Dög:

A csóka nem veti meg a dögöt sem, és gyakran fogyaszt elhullott állatok tetemeit. A dög fontos táplálékforrás a csóka számára a téli hónapokban, amikor kevés a rovar és a mag.

Egyéb:

A csóka néha tojásokat és fiókákat is fogyaszt, de ez nem jellemző a táplálkozására.

Táplálkozási stratégiák:

A csóka intelligens madár, és számos táplálkozási stratégiát alkalmaz a táplálékszerzéshez. Gyakran figyelhetjük meg, amint a csókák csoportosan vadásznak, és együttműködnek a zsákmány elejtésében. A csókák képesek eszközöket is használni a táplálkozáshoz, és gyakran figyelhetjük meg, amint botokkal kotorásznak a talajban rovarok után.

A csóka táplálkozási szerepe:

A csóka fontos szerepet játszik a környezetben. Segít szabályozni a rovarpopulációkat, és dögöt eszik, ami segít megtisztítani a környezetet. A csókák a tápláléklánc fontos részét is képezik, és zsákmányul szolgálnak a sólymok, baglyok és rókák számára.

A csóka (Coloeus monedula) megjelenése, életmódja, szaporodása
A csóka (Coloeus monedula) megjelenése, életmódja, szaporodásaA csóka (Coloeus monedula) fészkelőhelye, szaporodása, fiókái

Fészkelőhely:

A csóka fészkét fákra, épületekre és sziklákra építi. A fészek gallyakból, fűből és tollból készül. A csóka gyakran használja ugyanazt a fészket évről évre, és minden évben kijavítja és kibéleli.

Szaporodás:

A csókák monogám madarak, és egy életre szóló párkapcsolatot alkotnak. A párok tavasszal kezdenek el párosodni, és a tojó 3-5 tojást rak. A tojások kékeszöld színűek, sötétbarna foltokkal. A tojó 18-21 napig kotlik a tojásokon, míg a hím eteti őt.

Fiókák:

A fiókák csupaszon és vakon jönnek a világra. A szülők mindketten etetik a fiókákat rovarokkal, magokkal és gyümölcsökkel. A fiókák 30-35 napos korukban repülnek ki a fészekből.

A fiókák gondozása:

A csóka szülők gondosan gondozzák fiókáikat. Mindkét szülő eteti a fiókákat, és megvédi őket a ragadozóktól. A fiókák gyorsan fejlődnek, és 30-35 napos korukban már képesek repülni.

Érdekességek:

 • A csóka fiókák nagyon hangosak, és gyakran kéregetnek a szüleiktől.
 • A csóka szülők néha más madarak fiókáit is etetik, ha azoknak a szülei elpusztulnak.
 • A csóka fiókák 2-3 éves korukra válnak ivaréretté.

A csóka szaporodásának veszélyei:

A csóka szaporodását számos veszély fenyegeti, beleértve az élőhely elvesztését, a peszticidek használatát és a ragadozókat. A csókapopulációk csökkenése aggodalomra ad okot, és fontos megvédeni a csókákat és élőhelyüket.

A csóka szaporodásának fontossága:

A csóka fontos szerepet játszik a környezetben. Segít szabályozni a rovarpopulációkat, és dögöt eszik, ami segít megtisztítani a környezetet. A csókák a tápláléklánc fontos részét is képezik, és zsákmányul szolgálnak a sólymok, baglyok és rókák számára.

A csóka szaporodásával kapcsolatos kutatások:

A csóka szaporodását számos kutató vizsgálta. A kutatások azt mutatják, hogy a csókák intelligens madarak, és képesek alkalmazkodni a változó körülményekhez. A kutatók továbbra is vizsgálják a csóka szaporodását, hogy jobban megértsék a faj ökológiáját és megvédjék a csókapopulációkat.

A csóka (Coloeus monedula) megjelenése, életmódja, szaporodása
A csóka (Coloeus monedula) megjelenése, életmódja, szaporodásaA csóka (Coloeus monedula) ismertebb betegségei

A csóka (Coloeus monedula) számos betegségre fogékony, beleértve a következőket:

Vírusos betegségek:

 • Madárinfluenza: A madárinfluenza egy vírusos megbetegedés, amely madarakat, köztük csókákat is érinthet. A madárinfluenza tünetei közé tartozik a légzési nehézség, a köhögés és a hasmenés. A madárinfluenza súlyos esetekben halált okozhat.
 • Newcastle-kór: A Newcastle-kór egy vírusos megbetegedés, amely madarakat, köztük csókákat is érinthet. A Newcastle-kór tünetei közé tartozik a légzési nehézség, a köhögés, a hasmenés és az idegrendszeri tünetek. A Newcastle-kór súlyos esetekben halált okozhat.

Baktériumos betegségek:

 • Szalmonella: A szalmonella egy baktérium, amely madarakat, köztük csókákat is érinthet. A szalmonella tünetei közé tartozik a hasmenés, a hányás és a láz. A szalmonella súlyos esetekben halált okozhat.
 • Colibacillosis: A colibacillosis egy baktérium okozta megbetegedés, amely madarakat, köztük csókákat is érinthet. A colibacillosis tünetei közé tartozik a légzési nehézség, a köhögés, a hasmenés és a láz. A colibacillosis súlyos esetekben halált okozhat.

Parazitafertőzések:

 • Különböző fonálférgek: A fonálférgek paraziták, amelyek madarakban, köztük csókákban is élhetnek. A fonálférgek tünetei közé tartozik a fogyás, a hasmenés és a gyengeség. A fonálférgek súlyos esetekben halált okozhatnak.
 • Különböző galandférgek: A galandférgek paraziták, amelyek madarakban, köztük csókákban is élhetnek. A galandférgek tünetei közé tartozik a fogyás, a hasmenés és a gyengeség. A galandférgek súlyos esetekben halált okozhatnak.

Gombás fertőzések:

 • Aspergillosis: Az aspergillosis egy gombás fertőzés, amely madarakat, köztük csókákat is érinthet. Az aspergillosis tünetei közé tartozik a légzési nehézség, a köhögés és a fogyás. Az aspergillosis súlyos esetekben halált okozhat.

Fontos megjegyezni, hogy a csókapopulációkat nem érintik súlyosan a betegségek. A csókák intelligens madarak, és képesek alkalmazkodni a változó körülményekhez. A csókák immunrendszere is erős, és képesek leküzdeni a legtöbb betegséget.

A csókabetegségek megelőzése:

A csókabetegségek megelőzése érdekében fontos, hogy a csókákat távol tartsuk a háziállatoktól és a vadon élő madaraktól. Fontos, hogy a csókákat ne etessük, és ne érintkezzünk velük, ha betegeknek tűnnek.

Ha úgy gondolja, hogy egy csóka beteg, fontos, hogy forduljon állatorvoshoz. Az állatorvos megvizsgálja a csókát, és megállapítja a betegség okát. Az állatorvos a betegség súlyosságától függően kezeli a csókát.Lehetséges ellenfelei, ellenségei

A csóka (Coloeus monedula) számos ragadozóval és más madárral van versenyben a táplálékért és az élőhelyért. A csóka leggyakoribb ellenfelei és ellenségei a következők:

Ragadozók:

 • Sólymok: A sólymok gyors és ügyes ragadozók, amelyek a csókákat is zsákmányul ejthetik.
 • Baglyok: A baglyok éjszakai ragadozók, amelyek a csókákat is zsákmányul ejthetik.
 • Rókák: A rókák opportunista ragadozók, amelyek a csókákat is zsákmányul ejthetik.
 • Macskák: A macskák opportunista ragadozók, amelyek a csókákat is zsákmányul ejthetik.

Versenyző madarak:

 • Varjak: A varjak nagyobbak és erősebbek, mint a csókák, és gyakran versenyeznek velük a táplálékért és az élőhelyért.
 • Szarkák: A szarkák intelligensek és alkalmazkodó madarak, amelyek gyakran versenyeznek a csókákkal a táplálékért és az élőhelyért.
 • Galambok: A galambok nagy számban élnek, és gyakran versenyeznek a csókákkal a táplálékért és az élőhelyért.

Egyéb ellenfelek:

 • Emberek: Az emberek néha üldözik a csókákat, mert kártevőknek tartják őket.
 • Élőhelyvesztés: Az élőhelyek elvesztése a csókapopulációk csökkenéséhez vezethet.

A csóka alkalmazkodása az ellenfelekhez és ellenségekhez:

A csóka számos módon alkalmazkodik az ellenfelekhez és ellenségekhez. A csókák csoportosan élnek, ami segít megvédeni őket a ragadozóktól. A csókák intelligens madarak, és képesek megtanulni, hogyan kerüljék el a ragadozókat. A csókák gyorsan repülnek, ami segít nekik elmenekülni a ragadozók elől.

A csóka szerepe a táplálékláncban:

A csóka fontos szerepet játszik a táplálékláncban. A csókák segítenek szabályozni a rovarpopulációkat. A csókák zsákmányul szolgálnak a ragadozók számára, ami segít fenntartani a tápláléklánc egyensúlyát.

A csóka számos ellenféllel és ellenséggel rendelkezik. A csóka számos módon alkalmazkodik az ellenfelekhez és ellenségekhez. A csóka fontos szerepet játszik a táplálékláncban. Fontos megvédeni a csókákat és élőhelyüket.A csóka (Coloeus monedula) védettsége és természetvédelmi helyzete

A csóka (Coloeus monedula) nem szerepel a veszélyeztetett fajok listáján. A Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) Vörös Listáján „nem veszélyeztetett” (Least Concern) besorolást kapott. A csóka elterjedési területe nagy, és a populációja stabilnak számít.

Védettsége:

A csóka védett faj Magyarországon, Természetvédelmi érték: 50 000 Ft. Azonban a vadon élő madarak védelméről szóló 1996. évi LV. törvény értelmében tilos a csóka fiókák, tojásai és fészkei megsemmisítése.

Természetvédelmi helyzete:

A csóka természetvédelmi helyzete stabilnak mondható. A csóka alkalmazkodó madár, és képes élni a városi és vidéki környezetben is. A csókapopulációk csökkenését az élőhelyek elvesztése és a peszticidek használata okozhatja.

A csóka védelme:

Fontos megvédeni a csókákat és élőhelyüket. A csókapopulációk védelme érdekében fontos, hogy:

 • Ne üldözzük a csókákat.
 • Védjük az élőhelyeket.
 • Használjunk kevesebb peszticidet.

A csóka fontos szerepet játszik a táplálékláncban. Segít szabályozni a rovarpopulációkat, és zsákmányul szolgál a ragadozók számára. A csóka védelme a biodiverzitás megőrzése érdekében is fontos.

Fontos megjegyezni, hogy a csókapopulációk helyi szinten csökkenhetnek. Ez a helyi élőhelyek elvesztésének, a peszticidek használatának vagy más tényezőknek köszönhető lehet. Ha aggódik a csókapopulációk helyi helyzetéért, forduljon a helyi természetvédelmi szervezethez.A csóka (Coloeus monedula) hangja

A csóka rendkívül hangos madár, és a hangja fontos szerepet játszik a kommunikációjában. Hangja változatos, és a kontextustól függően különböző jelentéseket hordozhat.

Hangja mire hasonlít?

A csóka hangja leginkább egy fémes csattogásra vagy recsegésre hasonlítható. Gyakran hallat rikácsoló hangokat is, amik a varjakéra emlékeztetnek. A fiókák hangja csipogáshoz hasonlítható.

Hangjának jellegzetességei:

A csóka hangjának jellegzetességei a következők:

 • Hangos: A csóka hangja nagyon hangos, akár 1 km távolságból is hallható.
 • Változatos: A csóka hangja változatos, és a kontextustól függően különböző hangokat hallat.
 • Fémes: A csóka hangja fémes csattogásra vagy recsegésre emlékeztet.
 • Rikkantó: A csóka rikácsoló hangokat is hallat, amik a varjakéra emlékeztetnek.
 • Csipogás: A fiókák hangja csipogáshoz hasonlítható.

Hangkeltés mechanizmusa:

A csóka hangját a légcső alsó végén lévő hangszerv, a syrinx hozza létre. A syrinx két membránból áll, amelyek rezgésbe hozhatók a levegő áramlása által. A membránok rezgése hozza létre a hangot.

Hangszínek és jelentésük:

A csóka hangszínei a következők:

 • Magas hangszínű: A magas hangszínű hangok riasztásként vagy figyelmeztetésként használatosak.
 • Alacsony hangszínű: Az alacsony hangszínű hangok agressziót vagy fenyegetést jeleznek.
 • Lágy hangszínű: A lágy hangszínű hangok udvarlásként vagy a fiókák gondozásakor használatosak.

Hangok és kontextus:

A csóka a következő kontextusokban hallat hangokat:

 • Riasztás: Ha ragadozót észlel, a csóka riasztó hangokat hallat, hogy figyelmeztesse a többi csókát.
 • Fenyegetés: Ha egy másik csóka behatol a területére, a csóka fenyegető hangokat hallat.
 • Udvarlás: A hím csókák udvarláskor lágy hangokat hallatnak a tojóknak.
 • Fiókagondozás: A csókák hangokat hallatnak a fiókáiknak, hogy megmutassák nekik, hol van az élelem, vagy hogy figyelmeztessék őket a veszélyre.

Hangok változása:

A csóka hangjai idővel változhatnak. A fiókák hangjai a növekedésükkel megváltoznak, és a felnőtt csókák hangjai is változhatnak a környezetük hatására.

A csóka hangjának tanulmányozása:

A csóka hangját számos tudós tanulmányozta. A kutatások azt mutatják, hogy a csóka hangja összetett és kifinomult kommunikációs eszköz. A csóka hangjai alapján meg lehet határozni a madár korát, nemét, és a hangulatát is.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/LLCVAKZAXKÉrdekességek a csókáról (Coloeus monedula)

Társas lény: A csókák rendkívül társas lények, és nagy kolóniákban élnek. A kolóniák mérete néhány tucattól akár több ezer madárig is terjedhet.

Intelligens madár: A csókák intelligens madarak, és képesek eszközöket használni a táplálékszerzéshez. Gyakran figyelhetjük meg őket, amint botokkal kotorásznak a talajban rovarok után.

Ragadozók: A csókák mindenevők, és rovarokat, magokat, gyümölcsöket, dögöt és néha tojásokat és fiókákat is fogyasztanak.

Kommunikáció: A csókák hangos madarak, és a hangjuk fontos szerepet játszik a kommunikációjukban. Hangjuk alapján meg lehet határozni a madár korát, nemét, és a hangulatát is.

Védettség: A csóka nem védett faj Magyarországon.

Érdekességek:

 • A csóka a varjúfélék családjába tartozik.
 • A csóka testhossza 34-39 cm, szárnyfesztávolsága 60-74 cm.
 • A csóka tollazata fekete, a tarkóján és a nyakán szürke folttal.
 • A csóka 3-5 tojást rak, a fiókák 18-21 nap múlva kelnek ki.
 • A csókák 2-3 éves korukra válnak ivaréretté.
 • A csókák 10-15 évig élnek.

Tények röviden:

 • A csóka kolóniákban élő, intelligens madár.
 • Mindenevő, rovarokat, magokat, gyümölcsöket, dögöt is fogyaszt.
 • Hangos madár, a hangja fontos szerepet játszik a kommunikációjában.
 • Magyarországon védett faj.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate

A csóka (Coloeus monedula) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.