A citromsármány hangja (Emberiza citrinella) 

A citromsármány (Emberiza citrinella) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A citromsármány (Emberiza citrinella) hangja

A citromsármány (Emberiza citrinella)  vagy sárgafejű sármány hangja valóban különleges és sokszínű, és egyike azoknak a tulajdonságoknak, amelyek miatt ezt a madarat sok természetkedvelő kedveli és figyeli. Ismerjük meg közelebbről a citromsármány hangját és annak jellegzetességeit!

A citromsármányoknak élénk és csengő énekük van, amelyet főként a hímek produkálnak. Az éneklés hátterében a hangkeltés mechanizmusuk áll, amely a légzésükhöz és a torkukban található izmokhoz kapcsolódik. Amikor énekelnek, a hímek kitárják a szárnyaikat és érdekes testtartást vesznek fel, miközben a torkukban rezegő izmok segítségével különféle hangokat hoznak létre.

A citromsármányok éneke rendkívül változatos és sokszínű. Hangszíneik és jelentésük számos különböző hangból és dallamból állnak. Az éneklésüket általában a párzás és a területmegjelölés céljából használják. Az éneklés során a hímek versengenek egymással a tojók figyelméért, és a hangjuk gyakran azt is kifejezi, hogy milyen jó kondícióban vannak.

A hangok és a kontextus között is összefüggés van. Például a hímek hosszabb és összetettebb éneket produkálnak a párzási időszakban, míg a területvédelmi éneklés rövidebb és határozottabb. Az éneklésüket a hímek gyakran a magaslatról, például egy fa tetejéről vagy egy villanydrótról hozzák létre, hogy minél messzebbre hallatszhasson.

Az énekük hangszíne és dallamai változhatnak az egyes madarak között is, és ezek a változások lehetővé teszik számukra, hogy egymástól megkülönböztethetőek legyenek. A fiatal madarak is tanulják az éneket a tapasztaltabbakról, így az énekstílus generációról generációra öröklődik.

A citromsármányok énekükkel hozzájárulnak a természet élénk és csodálatos hangulatához, és a természetjárók számára mindig kellemes meglepetést jelentenek. Az énekükben rejlő sokszínűség és jelentés megértése lehetővé teszi, hogy még inkább élvezzük és mélyebben megismerjük ezt a kis madarat és annak csodás hangját.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/WMHNJNGJCW

A citromsármány hangja (Emberiza citrinella) megjelenése, életmódja, szaporodása
A citromsármány hangja (Emberiza citrinella) megjelenése, életmódja, szaporodása

A citromsármány (Emberiza citrinella) hangja

A citromsármány hangja valóban különleges és sokszínű, és egyike azoknak a tulajdonságoknak, amelyek miatt ezt a madarat sok természetkedvelő kedveli és figyeli. Ismerjük meg közelebbről a citromsármány hangját és annak jellegzetességeit!

Mire hasonlít?

A citromsármány énekét gyakran csengőnek, élénknek és vidámnak írják le. Hangja dallamos trillákkal, rövid csipogásokkal és harsány fütytyökkel tarkított. Egyesek a csíz hangjához, mások a kenderike énekéhez hasonlítják.

Hangjának jellegzetességei

 • Éneklés: A citromsármányok elsősorban a hímek énekelnek, hogy vonzzák a tojókat és kijelöljék területüket. Az ének tavasszal kezdődik, és nyáron is folytatódik, de halkabban.
 • Trillák: A citromsármány énekének jellegzetes elemei a trillák, amelyek gyorsan ismétlődő hangok sorozatai. A trillák hangszíne és hossza madáronként változhat.
 • Rövid csipogások: A rövid, éles hangok gyakran hasonlítanak a csiripeléshez. A hímek és a tojók egyaránt használják őket a kommunikációra.
 • Harsány fütytyök: A harsány fütytyöket általában riasztóhangként használják.

Hangkeltés mechanizmusa

A citromsármányok hangját a légzésükhöz és a torkukban található izmokhoz kapcsolódó mechanizmus kelti. Amikor énekelnek, a hímek kitárják a szárnyaikat és érdekes testtartást vesznek fel, miközben a torkukban rezegő izmok segítségével különféle hangokat hoznak létre.

Hangszínek és jelentésük

A citromsármányok éneke rendkívül változatos és sokszínű. Hangszíneik és jelentésük számos különböző hangból és dallamból állnak. A hangok és a kontextus között is összefüggés van. Például:

 • A hímek hosszabb és összetettebb éneket produkálnak a párzási időszakban.
 • A területvédelmi éneklés rövidebb és határozottabb.
 • A riasztóhangok harsányak és figyelmeztetőek.

Hangok és kontextus

A citromsármányok éneklésüket gyakran a magaslatról adják elő, például egy fa tetejéről vagy egy villanydrótról, hogy minél messzebbre hallatszhasson. A hangjuk gyakran tükrözi az aktuális érzelmi állapotukat és a környezetüket.

Hangok változása

A citromsármányok énekstílusában regionális eltérések is megfigyelhetők. Ezenkívül a fiatal madarak is tanulják az éneket a tapasztaltabbaktól, így az énekstílus generációról generációra öröklődik.

A citromsármányok énekükkel hozzájárulnak a természet élénk és csodálatos hangulatához, és a természetjárók számára mindig kellemes meglepetést jelentenek. A hangjukban rejlő sokszínűség és jelentés megértése lehetővé teszi, hogy még inkább élvezzük és mélyebben megismerjük ezt a kis madarat és annak csodás hangját.Érdekességek róla

Az emberiza citrinella, vagy közismertebb nevén citromsármány, valóban egy izgalmas és különleges madár, amelyet érdemes közelebbről megismerni. Nézzük meg néhány érdekességét:

 1. Tollazata: A citromsármány hímjei rendkívül különlegesek, mivel fejük citromsárga színű, ami nevüket is inspirálta. A tojók színe sárgásbarna, de mindkét nemnek van szép és színes tollazata.
 2. Éneklési versenyek: A citromsármányok híresek éneklési képességükről. A hímek rendszeresen versenyeznek azért, hogy minél magasabbra emeljék a hangjukat, és így próbálják meg elnyerni a tojók figyelmét.
 3. Vonulás: A citromsármányok vonuló madarak, ami azt jelenti, hogy ősszel délebbre repülnek, majd tavasszal visszatérnek szülőhelyeikre. Ez a vonulási viselkedés segít a túlélésben a hideg időszakokban.
 4. Kopasz tarkó: A citromsármányoknak kopasz tarkója van, ami elősegíti a hőszabályozást és a hőleadást a forró időjárásban.
 5. Kisfajta: A citromsármányok kisebb madarak, átlagosan 15-17 centiméter hosszúak, és 18-23 gramm súllyal rendelkeznek.
 6. Élettartam: Bár a vadonban az élettartamuk általában rövidebb, a citromsármányok akár 5-6 évig is élhetnek megfelelő körülmények között.
 7. Széles elterjedés: Ezek a madarak Európa különböző részein találhatóak meg, beleértve Skandináviát, a Balti-tenger partvidékét és Magyarországot is. Az Ázsiában is megtalálhatók, egészen az Urál hegységig.

A citromsármányok (Emberiza citrinella)  tehát nemcsak szépek és énekesek, hanem érdekes biológiai tulajdonságokkal is rendelkeznek. A természet kedvelőinek mindig érdemes rájuk figyelni, hogy még jobban megismerjék és megbecsüljék ezt a kis madarat.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate