A búbospacsirta hangja (Galerida cristata) 

A búbospacsirta (Galerida cristata) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A búbospacsirta (Galerida cristata) hangja

A búbospacsirta, vagy tudományos nevén Galerida cristata, hangja egyike annak a természetben található csodáknak, amelyekkel találkozhatunk a mezők és rétek között. Ismerjük meg közelebbről, milyen dallamokat hoznak elő ezek a kis madarak!

A búbospacsirta éneke rendkívül ismert és jellegzetes hang, amelyet könnyű felismerni, ha a mezőkön járunk vagy sétálunk a természetben. Az éneküket a levegőben vagy a földről emelik, és rendszerint egy magasban, szárnyaló szálló és csivitelő dallamként hallható. A hímek és a nőstények egyaránt énekelnek, de a hímek harsányabban és gyakrabban éneklik dalukat.

A búbospacsirta éneke gyakran hasonlít egy megszakításokkal tarkított trillához vagy csicsergéshez. A dallamuk változatos és élénk, és egyik pillanatban lágy és párás lehet, majd hirtelen felerősödik és kitör. Ez az ének hozzájárul a búbospacsirták párzó- és territoriális viselkedéséhez, és a hímeknek segít abban, hogy megtalálják és elbűvöljék a nőstényeket.

Az éneküket általában a hajnalban vagy a napfelkeltét követően hallhatjuk leginkább, amikor a madarak aktívak és energikusak. A búbospacsirta éneke az időjárástól és a szezontól függően is változhat, de mindig felvidítja a mezők és rétek hangulatát.

Az éneke nem csak az embereknek, hanem a tudományos kutatóknak is érdekes. Az egyes madarak egyedi énekszólamokat és dallamokat hoznak létre, amelyek alapján azonosítani lehet őket. Ez a tudományos vizsgálatokban és a madártani kutatásban is fontos szerepet játszik.

Összességében a búbospacsirta éneke egy különleges élmény a természetben járók számára, és emlékeztet minket arra, milyen gazdag és változatos a természet zenei palettája. A hangjuk a mezők és rétek hangulatát gazdagítja, és a természetben való séták során gyakran találkozhatunk ezzel a gyönyörű dallammal.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/KGENRQCZVH

A búbospacsirta hangja (Galerida cristata) 
A búbospacsirta hangja (Galerida cristata)

A búbospacsirta (Galerida cristata) hangja

A búbospacsirta hangja rendkívül ismert és jellegzetes a magyar mezőkön. Hangja változatos, és kontextustól függően többféleképpen is jellemezhető:

Mire hasonlít:

 • Trillázás: A leggyakoribb hangja egy 2-4 hangból álló, panaszos fütty, amit „trílípű”-nek vagy „plü-tí-plű”-nek is írhatunk. Ez a hang sürgető hívóhangként és alternatív énekként is funkcionál, amit gyakran ismételget a territóriumán.
 • Nyávogás: Vidámabb, nyávogó hangja is van, amit „dvúi”-nak hívnak. Ez a hang lágyabb, de kissé megtört, felfelé hajló. Gyakran röptében hallatja ismételten.
 • Ének: Valódi éneke hosszú és változatos, amit nászrepülés közben hallathatunk. Gyakran beleszövi a panaszos füttyeit is.

Hangjának jellegzetességei:

 • Erős és harsány: A búbospacsirta hangja messzire hallatszik, nyílt élőhelyén ez fontos a kommunikációhoz.
 • Változatos: Különböző hangokat ad ki hívogatásra, riasztásra, udvarlásra és territóriumvédelemre.
 • Tanulható: A fiókák a szüleiktől tanulják a hangokat, de a helyi tájszólásokat is elsajátíthatják.

Hangkeltés mechanizmusa:

A búbospacsirta hangját a légzsákjai rezegtetésével hozza létre. A levegő a tüdejéből a légzsákokba áramlik, majd onnan kiáramlik, miközben a légzsákok falai rezegnek. A rezonancia különböző hangokat hoz létre.

Hangszínek és jelentésük:

A búbospacsirta hangszíne a kontextustól függően változhat. Például:

 • Magas hangszín: Izgalmat vagy riadalmat jelezhet.
 • Mély hangszín: Agressziót vagy fenyegetést jelezhet.
 • Gyors trillázás: Sürgető figyelmeztetést jelezhet.
 • Lassú trillázás: Udvarlást jelezhet.

Hangok és kontextus:

A búbospacsirta hangjai számos különböző kontextusban hallhatók, többek között:

 • Territóriumvédelem: A hímek hangos énekkel jelölik ki a territóriumukat.
 • Hívogatás: A hím és tojó pacsirták hívogató hangokkal tartják a kapcsolatot.
 • Udvarlás: A hímek énekkel és tánccal udvarolnak a tojóknak.
 • Riasztás: A pacsirták hangos riasztóhanggal figyelmeztetik egymást a ragadozókra.
 • Fiókanevelés: A szülők hangokkal tanítják és irányítják a fiókáikat.

Hangok változása:

A búbospacsirta hangjai az idő múlásával változhatnak. Ennek okai a következők lehetnek:

 • Évszak: A pacsirták éneke tavasszal a legaktívabb, ősszel pedig elhalkul.
 • Időjárás: A rossz időjárás esetén a pacsirták kevesebbet énekelnek.
 • Élőhely: A városi pacsirták hangjai eltérhetnek a vidéki pacsirták hangjaitól a zajszennyezés miatt.
 • Evolúció: A búbospacsirta hangjai az idők során is változhatnak az evolúció hatására.

A búbospacsirta hangja egy összetett és lenyűgöző kommunikációs eszköz, amely betekintést enged ezeknek a madaraknak a viselkedésébe és ökológiájába.Érdekességek róla

A búbospacsirta, vagy tudományos nevén Galerida cristata, egy izgalmas madár, amely számos érdekességet tartogat. Ismerjük meg néhány különleges tényt róla!

 1. A Búbos Dali: A búbospacsirta nevét a fején található búbos tollas dísze után kapta. Ezt a búbot a madarak képesek emelni és leengedni, és ez egyfajta kommunikációs eszköz is lehet, amikor énekelnek vagy területüket védelmezik.
 2. Rendkívüli énekes: A búbospacsirta híres énekéről, amelyet repülés közben vagy a földről emel fel. Éneke sokszínű és gyakran hosszú trillák sorozata, amelyek hangulatuktól függően változhatnak. Éneklésük gyakran a párzó- és területi védekezés része.
 3. Földi fészkelő: A búbospacsirta nem épít fészket a fák vagy bokrok ágaiban, mint sok más madárfaj. Ehelyett a talajon, gyakran mélyedésekben vagy lyukakban helyezik el fészküket, ahol tojásaikat kotlik és fiókáikat nevelik.
 4. Migrációs viselkedés: Bár a búbospacsirták általában helyhez kötődők és a téli hónapokat is itt töltik, néhány példányuk vonulhat, különösen az északi területeken. A vonulás célja a kedvezőbb táplálékforrások megtalálása és a hidegebb időjárás elkerülése lehet.
 5. Rendszeres fürdőzők: A búbospacsirták rendszeresen fürdenek, és vízpartokon gyakran láthatjuk őket a pocsolyákban vagy a folyópartokon pancsolni. A fürdőzés segít fenntartani tollazatuk tisztaságát és egészségüket.
 6. A természetvédelem szerepe: Mivel a búbospacsirta populációi egyes területeken csökkennek, fontos szerepük van a természetvédelemben és az élőhelyek megőrzésében. A madarak megfelelő védelme és élőhelyük megőrzése kulcsfontosságú a faj túléléséhez.

A búbospacsirta tehát nemcsak egy gyönyörű madár, hanem érdekes és fontos szereplő a természetben is. A mezők és rétek vidám dalnoka, aki emlékeztet minket arra, hogy a természet tele van csodákkal és különleges lényekkel.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate