A borzas gödény hangja (Pelecanus crispus)

A borzas gödény (Pelecanus crispus) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A borzas gödény (Pelecanus crispus) hangja

A borzas gödény (Pelecanus crispus) nem csak lenyűgöző megjelenésű madár, hanem hangjai is meglehetősen különlegesek. Fedezzük fel, hogyan kommunikálnak ezek a madarak és mit üzennek hangjaikkal a Duna menti vidéken!

 1. Trombitáló hangok: A borzas gödények hangja meglehetősen karakteres és harsány. Amikor repülés közben vannak vagy csoportosan halásznak, előszeretettel hallatják trombitáló hívóhangjaikat. Ezek a hangok mélyek és hosszan elnyúlóak, olyanok, mintha egy trombita szólna a távolban. Ezeket a hangokat gyakran használják a csoportban történő kommunikációra vagy a másik borzas gödény figyelmének felhívására.
 2. Rövid hívóhangok: Az egyedek közötti rövid hívóhangok is fontosak a kommunikációban. Például a szülők és fiókák közötti kapcsolattartás során használják ezeket a hangokat, különösen az etetés idején. A fiókák egyéni hangjaikat is használják, hogy azonosíthassák szüleiket.
 3. Nászidőszaki hangok: A borzas gödények nászidőszakban is szoktak hívóhangokat kiadni, amelyekkel jelezhetik más madaraknak a jelenlétüket és elérhetőségüket. Ezek a hangok részei a párosodási és területvédő rituálékhoz.

Bár a borzas gödények hangjai harsányak és figyelemfelkeltőek, ezek a madarak nem ismertek arról, hogy túl sok időt töltenének énekkel, mint például néhány más madárfaj. Hangjaik inkább a társadalmi kommunikáció és a területfoglalás eszközei.

Tehát, ha valaha a Duna mentén sétálva vagy madárlesben járva hallja ezeket a karakteres hangokat, ne habozzon megállni és meghallgatni a borzas gödények különleges kommunikációját, amely hozzájárul a Duna menti vidék madárvilágának gazdagságához és sokszínűségéhez!

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/FWAVTDTPIQ

A borzas gödény hangja (Pelecanus crispus)
A borzas gödény hangja (Pelecanus crispus)

A borzas gödény hangja (Pelecanus crispus)

A borzas gödény hangja meglehetősen karakteres és harsány, leírása nem egyszerű, de íme egy összefoglaló a hangzásáról, jellegzetességeiről és funkcióiról:

Mire hasonlít:

 • Trombitálás: Gyakran hasonlítják trombita hangjához, mély, hosszan elnyúló hangokat ad ki, főleg repülés közben vagy csoportos halászat során.
 • Kürtölés: Egyesek kürtszóhoz hasonlítják a hangját.
 • Kwakogás: Ritkábban, de kvákoló hangokat is hallathat.

Jellegzetességek:

 • Hangerő: Hangja messzire hallatszik, akár 1 km-es távolságra is.
 • Változatosság: Különböző típusú hangokat ad ki, a trombitálástól a kvákolásig.
 • Kommunikációs funkció: A hangokat a társaikkal való kommunikációra használja, jelezve tartózkodási helyét, figyelmeztetve a veszélyre, csalogatva a párt, vagy tartva a kapcsolatot a fiókákkal.

Hangkeltés mechanizmusa:

 • A hangokat a légzsákjai rezegtetésével hozza létre.
 • A légzsákok a csőr tövében és a mellkasban helyezkednek el.
 • A madár a légzsákjainak összehúzásával és kiterjesztésével szabályozza a hang hangerejét és hangszínét.

Hangszínek és jelentésük:

 • Mély trombitálás: Figyelmeztetés veszélyre, a terület védelme.
 • Magasabb trombitálás: Társaik hívogatása, kapcsolattartás.
 • Kwakogás: Agresszió kifejezése, pártkeresés.

Hangok és kontextus:

 • A hangok típusa és hangszíne a helyzettől függően változik.
 • A párzási időszakban a hangok hangosabbak és változatosabbak.
 • A veszély esetén a madarak riasztó hangokat adnak ki.

Hangok változása:

 • A fiatal madarak hangja eltér a felnőttekétől.
 • Az idősebb madarak hangja rekedtebb lehet.
 • A hangok változhatnak a helyi nyelvjárás és a populációk között.

A borzas gödény hangja fontos szerepet játszik a madarak kommunikációjában és viselkedésében. A hangok tanulmányozása betekintést nyújt ezeknek a lenyűgöző madaraknak a társas életébe és ökológiájába.Érdekességek róla

A borzas gödény (Pelecanus crispus) egy valóságos élő csoda, amely a Duna menti vidék természeti kincsei között szerepel. Fedezzük fel néhány érdekességét, amelyek még izgalmasabbá teszik ezt a különleges madarat!

 1. Kihalt Európai őse: A borzas gödény az egyetlen még fennmaradt ősi európai pelikánfaj. Ez azt jelenti, hogy ősei már a jégkorszakban is éltek Európában.
 2. Méret és súly: A borzas gödények hatalmas méretű madarak, szárnyfesztávolságuk akár a 280 centimétert is elérheti. Súlyuk pedig 7-15 kilogramm között mozog, attól függően, hogy milyen időszakban vannak.
 3. A csoportos halászat művészete: Ezen madarak csoportokban halásznak, és igazi mesterei a csoportos halászatnak. Közösen terelik a halakat a sekélyebb vizekbe, majd hirtelen lecsapnak rájuk, hogy zsákmányhoz jussanak.
 4. Borzas megjelenés: A nevüket a szürke színű, bozontos tollazatukról kapták. A nyakukon található sötétbarna gallér különösen karakteres megjelenést kölcsönöz nekik.
 5. Fiatalok sötétebbek: A fiatal borzas gödények tollazata sötétebb és kisebb a felnőttekhez képest. Ahogy öregszenek, a tollak világosabbá válnak.
 6. Élettartam: A borzas gödények átlagosan 15-20 évig élnek vadon, de megfelelő körülmények között akár 30 évig is elélhetnek.
 7. A természetvédelem kihívásai: A borzas gödényeknek számos veszélyt kell leküzdeniük, mint például az élőhelyek elvesztése, a vízszennyezés és a ragadozók. Ezért fontos a faj védelme és az élőhelyek megőrzése.

A borzas gödények tehát nemcsak méretükkel és megjelenésükkel, hanem viselkedésükkel és történelmükkel is lenyűgözőek. Ezek a madarak igazi ékességei a Duna menti vidéknek, és emlékeztetnek minket arra, hogy a természet még mindig tartogat rejtett kincseket, amelyeket meg kell óvnunk és meg kell becsülnünk.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate