Az énekes hattyú hangja (Cygnus cygnus)

Az énekes hattyú, sárgaorrú hattyú (Cygnus cygnus) megjelenése, életmódja, szaporodása

 



Az énekes hattyú, sárgaorrú hattyú (Cygnus cygnus) hangja

Az énekes hattyú, vagy sárgaorrú hattyú (Cygnus cygnus) hangja valóban különleges és emlékezetes élményt nyújt mindazoknak, akiknek szerencséjük van meghallgatni. A hangjuk az egyik legjellegzetesebb vonásuk, amely hozzájárul az identifikációjukhoz és az ismertetésükhöz.

Az énekes hattyúk hangja mély és erőteljes. Az énekes hattyúk két fő típusú hangot használnak: trombitaszót és sípolást. A trombitaszót gyakran hallhatjuk, és olyan, mintha egy trombita hangját imitálnák. Ez a hang erőteljes, hosszú és mély, és gyakran hasonlít egy hatalmas trombitaszóra. Ezt a hangot általában a párzás és a territórium védelme során használják.

A sípolás a másik jellegzetes hangjuk, és ezt a hangot általában a fiókák és a fiatalabb hattyúk adják ki. Ez egy kicsit magasabb és lágyabb hang, mint a trombitaszó, és általában játékosabb, csevegősebb kontextusban hallhatjuk.

Az énekes hattyúk hangja azért is fontos számukra, mert segíti a párzási időszakban a partnerük megtalálását és a territoriális határok kijelölését. A hangjuk hosszú távolságokra is hallható, így segít az állatoknak kommunikálni egymással és más hattyúkkal a környéken.

Az énekes hattyúk hangja egy igazi kincs a természetünkben, és a madarak megfigyelésekor különleges élményt nyújt. Hallgatni ezeket a gyönyörű hangokat a nyugodt víztereken felejthetetlen pillanatokat teremthet, és emlékezetessé teszi az érintkezést ezzel a különleges madárfajjal.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/WBZVBDKAUE

Az énekes hattyú hangja (Cygnus cygnus)
Az énekes hattyú hangja (Cygnus cygnus)

Az énekes hattyú (Cygnus cygnus) hangja:

Az énekes hattyú hangja az egyik legjellegzetesebb és legemlékezetesebb madárhang Európában és Ázsiában. Trombitaszóként ismert, és messziről hallható, gyakran társítják a vízpartok hangulatához.

Hangja mire hasonlít:

 • Trombita: Az énekes hattyú hangját gyakran hasonlítják egy trombita hangjához. Ez a hasonlat a hang mély, rezonáns és dallamos jellegéből ered.
 • Más madárfajok: Bizonyos mértékben hasonlíthat a bütykös hattyú (Cygnus olor) és a trombitás hattyú (Cygnus buccinator) hangjához is, de az énekes hattyú hangja általában mélyebb és dallamosabb.

Hangjának jellegzetességei:

 • Mély és erőteljes: Az énekes hattyú hangja az egyik legalacsonyabb frekvenciájú madárhang. Ez a mélység a légzsákok nagy méretének köszönhető, amelyek a madár mellkasában és nyakában helyezkednek el.
 • Trombitaszerű: A hang rezonáns és dallamos, trombitához hasonló hangszínnel.
 • Változatos: Az énekes hattyúk különböző hangokat adnak ki, beleértve a trombitálást, sípolást, horkantást és morgást.

Hangkeltés mechanizmusa:

Az énekes hattyúk hangokat a légzsákok rezgetésével hoznak létre. Ezek a légzsákok a madár mellkasában és nyakában helyezkednek el, és fontos szerepet játszanak a légzésben és a hőszabályozásban. A hangot a légzsákokba pumpált levegő mennyisége és a légzsákok izomzatának kontrollja befolyásolja.

Hangszínek és jelentésük:

 • Trombitálás: A trombitálás a leggyakoribb hang, amelyet az énekes hattyúk adnak ki. Ezt a hangot a territórium kijelölésére, a párosításra és a fiókák hívására használják. A trombitálás hangszíne a madár méretétől és korától függően változhat.
 • Sípolás: A sípolást általában a fiókák és a fiatalabb hattyúk adják ki. Ezt a hangot a kommunikációra, a riasztásra és a játékhoz használják. A sípolás hangszíne magasabb és lágyabb, mint a trombitálás hangszíne.
 • Horkantás: A horkantást agresszív hangként használják a riválisok elriasztására.
 • Morgás: A morgást elégedetlenség vagy fenyegetés kifejezésére használják.

Hangok és kontextus:

Az énekes hattyúk hangjai számos különböző kontextusban használhatók, beleértve:

 • Territórium kijelölése: A hímek trombitálással jelölik ki a territóriumukat a tojók számára.
 • Párválasztás: A hímek és tojók trombitálással és sípolással csalogatják egymást.
 • Fiókanevelés: A szülők hangjukkal kommunikálnak a fiókákkal, figyelmeztetik őket a veszélyre, és hívják őket a táplálkozásra.
 • Riasztás: A hattyúk horkantással és morgással riasztják el a ragadozókat és a riválisokat.

Hangok változása:

Az énekes hattyúk hangjai az életkorral és a kontextustól függően változhatnak. A fiókák hangjai magasabbak és lágyabbak, mint a felnőtt madarak hangjai. A hímek hangjai általában erősebbek és dallamosabbak, mint a tojók hangjai. A trombitálás hangszíne a madár méretétől is függően változhat, a nagyobb madarak mélyebb hangot adnak ki.



Érdekességek róla

Az énekes hattyú, vagy sárgaorrú hattyú (Cygnus cygnus) egy rendkívül érdekes és különleges madárfaj, amely számos érdekességgel szolgál. Ismerjük meg néhány izgalmas tényét!

 1. Méret és tömeg: Az énekes hattyúk nemcsak a legnagyobb hattyúfajok közé tartoznak, hanem az egyik legnagyobb repülő madár is Európában. Testhosszuk elérheti a 160-180 centimétert, szárnyfesztávolságuk pedig akár a 2,4 métert is meghaladhatja. Súlyuk általában 10-15 kilogramm között mozog, de néhány példány akár 20 kilogrammot is nyomhat.
 2. Sárgaorr: Az énekes hattyúk nevüket a jellegzetes sárga csőrükről kapták, amely a felnőtt korban kiemelkedik a többi hattyúfaj közül. Ez a sárga szín az ivarérettség jele, és különösen szép és ragyogó a párzási időszakban.
 3. Édes ének: Az énekes hattyúk híresek az édes és tiszta énekükről, amelyet számtalan rajongó gyönyörködik világszerte. A hangjuk hasonló a trombitaszóhoz, és hosszú távolságokra is hallható. Az énekes hattyúk éneküket a párzás során és a territoriális kommunikációra használják.
 4. Hűség és családi élet: Az énekes hattyúk hűséges párokat alkotnak, és hosszú évekig, sőt évtizedeken át együtt maradhatnak ugyanazzal a partnerrel. A fészkelést közösen végzik, és mindkét szülő gondoskodik a fiókákról, amikor azok kikelnek.
 5. Vándorlás: Az énekes hattyúk hosszú távú vándorlásaikról is híresek. Ősszel és télen elhagyják fészkelőterületeiket, és délebbre, melegebb vizek felé indulnak. Ekkor gyakran Magyarországon is megfordulnak, és hosszú útjaik során számtalan országban megjelennek.
 6. Tudományos érdeklődés: Az énekes hattyúk nagy érdeklődést keltettek a tudományos kutatásokban is. A madarak testének méretét és súlyát a biológiai és ökológiai tanulmányok során gyakran használják referenciaértékként.

Az énekes hattyúk tehát nemcsak szépségükkel és hangjukkal nyűgözik le az embereket, hanem érdekes életmódjukkal és biológiai jellemzőikkel is. A természet szerelmesei számára mindig izgalmas megfigyelni és tanulmányozni ezeket a különleges madarakat.

 



MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták



Fotók: Pixabay, Vistacreate