Az afrikai kanalasgém (Platalea alba) megjelenése, életmódja, szaporodása

Az afrikai kanalasgém (Platalea alba) megjelenése, életmódja, szaporodása

Az afrikai kanalasgém (Platalea alba) megjelenése, jellemzői

Megjelenés:

 • Méret: 73-90 cm testhossz, 120-145 cm szárnyfesztávolság
 • Testfelépítés: Karcsú, hosszú nyakú és lábú gázlómadár
 • Súly: 1,2-1,8 kg
 • Tollazat: Tiszta fehér, kivéve a csupasz, rózsaszín arcot és a fekete csőrt. A fiatal madaraknak fekete csúcsú szárnyaik is vannak.
 • Csőr és lábak: Lapos, széles, kanálszerű csőr, amellyel a vízben kotorászva fogja zsákmányát. Vékony, hosszú, élénkpiros lábak.
 • Szárnyak és repülés: Szárnyai hosszúak és szélesek, elegáns, sikló repülést tesznek lehetővé. Hosszú nyakát repülés közben is nyújtva tartja, ellentétben a gémfélékkel.
 • Várható élettartam: Vadonban akár 20 év is lehet

További jellemzők:

 • Társas lény, kolóniákban él és költ
 • Főleg sekély vízű tavakon, mocsarakban és folyóknál fordul elő
 • Zooplanktonnal, vízi rovarokkal, halakkal és rákokkal táplálkozik
 • Csőrével a víz felszínén kotorászik, szűrve ki a zsákmányát
 • Afrika szubszaharai térségében és Madagaszkáron él

Különleges jegyek:

 • A kanalasgém nevét jellegzetes, kanálszerű csőréről kapta, amellyel a vízben kotorászva fogja zsákmányát.
 • Élénkpiros arca és lábai kontrasztot képeznek fehér tollazatával.
 • Társas lény, gyakran nagy kolóniákban él és költ.
 • Elegáns, sikló repülése megkülönbözteti más gázlómadaraktól.

Az afrikai kanalasgém lenyűgöző madár, egyedülálló megjelenésével és viselkedésével.

Az afrikai kanalasgém (Platalea alba) megjelenése, életmódja, szaporodása
Az afrikai kanalasgém (Platalea alba) megjelenése, életmódja, szaporodása

Az afrikai kanalasgém (Platalea alba) elterjedése, előfordulása

Az afrikai kanalasgém Afrika szubszaharai térségében és Madagaszkáron honos. Elsősorban sekély vízű tavakon, mocsarakban, folyóknál és ártereken fordul elő. Kedveli a nyílt víztükröket, ahol bőségesen talál táplálékot.

Néhány kiemelkedő élőhelye:

 • Afrika keleti és déli része: Kenya, Tanzánia, Zambia, Botswana, Dél-Afrika, Madagaszkár
 • Nyugat-Afrika: Szenegál, Gambia, Guinea, Sierra Leone, Libéria
 • Kelet-Afrika: Etiópia, Szomália, Kenya
 • Madagaszkár: A sziget keleti és nyugati partvidékén

A vándorló madarak nem tartoznak közé, de szezonálisan vándorolhatnak táplálékforrások után. Szárazság idején elhagyhatják a kiszáradó vizes élőhelyeket.

Az afrikai kanalasgém fontos szerepet játszik az ökoszisztémában, segítve a vízi rovarok és más apró gerinctelenek populációinak ellenőrzésében.

Sajnos élőhelyeinek elvesztése, a vízszennyezés és a túlzott halászat veszélyezteti a faj fennmaradását. Védelmi erőfeszítésekre van szükség az afrikai kanalasgém populációinak megőrzése érdekében.

Az afrikai kanalasgém (Platalea alba) megjelenése, életmódja, szaporodása
Az afrikai kanalasgém (Platalea alba) megjelenése, életmódja, szaporodása

Rendszertani besorolása

Az afrikai kanalasgém a madarak (Aves) osztályába, a gödényalakúak (Pelecaniformes) rendjébe, ezen belül az íbiszfélék (Threskiornithidae) családjába és a kanalasgémformák (Plataleinae) alcsaládjába tartozó faj.

Osztály Rend Család Alcsalád Nem Faj
Aves Pelecaniformes Threskiornithidae Plataleinae Platalea Platalea alba
 • Osztály: Aves (madarak)
 • Rend: Pelecaniformes (gödényalakúak)
 • Család: Threskiornithidae (íbiszfélék)
 • Alcsalád: Plataleinae (kanalasgémformák)
 • Nem: Platalea (kanalasgém)
 • Faj: Platalea alba (afrikai kanalasgém)

Fontos megjegyezni, hogy a kanalasgémek nem rokonok a gémekkel, annak ellenére, hogy nevükben szerepel a „gém” szó. Valójában az íbiszfélékhez tartoznak, és közelebbi rokonságban állnak az íbiszekkel, a gólyákkal és a marabukkal.

A rendszertani besorolás segít megérteni az afrikai kanalasgém rokonságát más madárfajokkal, és elhelyezni a madárvilágban.

Az afrikai kanalasgém életmódja

Társas élet:

Az afrikai kanalasgém társas lény, nagy kolóniákban él és költ. Ezek a kolóniák akár több száz vagy ezer egyedet is számlálhatnak. A kolóniákban fészkelő párok között erős a szociális kötelék, segítik egymást a fiókák nevelésében és a táplálékszerzésben.

Szociális viselkedés:

A kanalasgémek kommunikálnak egymással hangos kiáltásokkal, testbeszéddel és rituális viselkedéssel. A kiáltások sokféleek lehetnek, és jelzik a veszélyt, a táplálékforrást, a párosodási szándékot vagy a fiókák hívását. A testbeszéd magában foglalja a fej és a nyak mozgatását, a szárnyak legyezését és a tollazat felborzolódását. A rituális viselkedéshez tartozik a párosodási tánc, a költési terület védelme és a fiókák közös etetése.

Mozgás:

Az afrikai kanalasgém karcsú és elegáns madár, hosszú nyaka és lábai révén könnyedén mozog a vízben és a szárazföldön. A vízen gázolva vagy úszva keresi a zsákmányát, a szárazföldön pedig gyalogol vagy szalad. Szárnyai hosszúak és szélesek, elegáns, sikló repülést tesznek lehetővé. Hosszú nyakát repülés közben is nyújtva tartja, ellentétben a gémfélékkel.

Territórium:

A kanalasgémek nem védenek territóriumot a táplálékszerzési területeken, de a költési területeiket agresszíven védik más fajoktól. A kolóniákban fészkelő párok kis territóriumot alakítanak ki a fészkük körül, amelyet támadással és fenyegető viselkedéssel védenek.

Alkalmazkodó képességek:

Az afrikai kanalasgém alkalmazkodóképes faj, amely képes alkalmazkodni a változó környezeti feltételekhez. Széles körben elterjedt Afrika szubszaharai térségében, és különböző élőhelyeken képes megélni, beleértve a sekély vízű tavakat, mocsarakat, folyókat és ártereket. A táplálékforrásokhoz is képes alkalmazkodni, és különféle vízi rovarokat, halakat, rákokat és más apró gerincteleneket fogyaszt.

Az afrikai kanalasgém sikeres faj, amelynek széles körű elterjedése és nagy populációja van. Alkalmazkodóképessége és társas életmódja segít neki megélni a változó környezetben.

Az afrikai kanalasgém (Platalea alba) megjelenése, életmódja, szaporodása
Az afrikai kanalasgém (Platalea alba) megjelenése, életmódja, szaporodása

Az afrikai kanalasgém (Platalea alba) táplálkozása

Jellemzői:

 • A kanalasgém csőre lapos, széles és kanálszerű, amellyel a vízben kotorászva fogja zsákmányát. A csőr szélén apró szűrőlemezek találhatók, amelyek segítenek a vízi rovarak és más apró zsákmányállatok kiszűrésében a vízből.
 • Hosszú nyaka lehetővé teszi, hogy a kanalasgém mélyebben kutakodjon a vízben táplálék után.
 • Vékony, hosszú lábai segítenek neki egyensúlyban maradni a vízben.

Táplálékforrások:

Az afrikai kanalasgém elsősorban vízi rovarokkal, halakkal, rákokkal és más apró gerinctelenekkel táplálkozik. Kedveli a zooplanktonnal teli sekély vízű tavakat, mocsarakat és folyókat. A táplálékforrások szezonálisan változhatnak, a kanalasgém pedig alkalmazkodik a rendelkezésre álló táplálékhoz.

Táplálkozási szokások:

Az afrikai kanalasgém nappali ragadozó, a nap folyamán keresi a táplálékot. Csőrével a víz felszínén kotorászik, szűrve ki a zsákmányát a vízből. Gyakran csoportokban táplálkoznak, és együttesen mozognak a sekély vízben, hogy megzavarják a zsákmányt. A kanalasgém a zsákmányát egészben nyeli le, emésztőrendszerében emészti meg.

Táplálkozását befolyásoló tényezők:

 • A táplálékforrások rendelkezésre állása: A kanalasgém táplálkozását a rendelkezésre álló táplálék mennyisége és típusa befolyásolja. Szárazság idején, amikor a vízi élőhelyek kiszáradnak, kevesebb táplálék áll rendelkezésre, ami befolyásolhatja a kanalasgém populációinak túlélését.
 • A ragadozók: Az afrikai kanalasgém ragadozók zsákmánya lehet, mint például sasok, héják és rókák. A ragadozók jelenléte befolyásolhatja a kanalasgém táplálkozási viselkedését, és arra kényszerítheti őket, hogy óvatosabbak legyenek a táplálékforrások keresése közben.
 • Az emberi tevékenység: Az emberi tevékenység, mint például a szennyezés, a vizes élőhelyek elvesztése és a túlzott halászat, negatívan befolyásolhatja az afrikai kanalasgém táplálkozását.

Az afrikai kanalasgém fontos szerepet játszik az ökoszisztémában, segítve a vízi rovarok és más apró gerinctelenek populációinak ellenőrzésében. A táplálkozási szokásai és a táplálékforrásai iránti igénye érzékennyé teszik a környezeti változásokra. A kanalasgémpopulációk védelme érdekében fontos megőrizni a vizes élőhelyeket, csökkenteni a szennyezést és fenntartható halászati gyakorlatokat alkalmazni.

Az afrikai kanalasgém (Platalea alba) megjelenése, életmódja, szaporodása
Az afrikai kanalasgém (Platalea alba) megjelenése, életmódja, szaporodása

Az afrikai kanalasgém fészkelőhelye

Elhelyezkedés:

Az afrikai kanalasgém kolóniákban fészkel, gyakran szigeteken vagy fákon, sekély vízű tavak, mocsarak, folyók és árterek közelében. Kedveli a nyílt víztükröket, ahol bőségesen talál táplálékot a fiókái számára.

Egyes kiemelkedő fészkelőhelyek:

 • Afrika keleti és déli része: Kenya, Tanzánia, Zambia, Botswana, Dél-Afrika
 • Nyugat-Afrika: Szenegál, Gambia, Guinea, Sierra Leone, Libéria
 • Kelet-Afrika: Etiópia, Szomália, Kenya
 • Madagaszkár: A sziget keleti és nyugati partvidékén

A fészkelőhelyek kiválasztásakor a kanalasgémek figyelembe veszik a következőket:

 • Táplálékforrások: A fészkelőhelynek bőséges táplálékforrással kell rendelkeznie, hogy a szülők elláthassák a fiókáikat.
 • Biztonság: A fészkelőhelynek védettnek kell lennie a ragadozóktól és a zavaró tényezőktől.
 • Víz: A fészkelőhelynek közel kell lennie a vízhez, hogy a kanalasgémek könnyen hozzáférhessenek a táplálékhoz és a fészkek építéséhez szükséges anyagokhoz.

Fészek jellemzői:

A kanalasgémek fészkei platformszerűek, gallyakból, fűszálakból és vízi növényekből készülnek. A fészkeket gyakran sárral és iszappal bélelik, hogy vízállóak legyenek. A fészkek mérete 30-60 cm átmérőjű és 15-30 cm magas lehet.

Környezet:

A kanalasgémek fészkelőhelyei gyakran sűrű növényzettel borított területeken találhatók, amelyek árnyékot és védelmet nyújtanak a fiókák számára. A fészkelőhelyek közelében nyílt víztükröknek kell lenniük, hogy a kanalasgémek könnyen hozzáférhessenek a táplálékhoz.

Fészeképítés:

A kanalasgémek párokban építik a fészkeiket. A fészeképítés általában 2-3 hétig tart. Mindkét szülő részt vesz a fészeképítésben, de a nőstény általában több munkát végez.

Tojásrakás:

A kanalasgémnőstény általában 2-3 tojást rak le, amelyek fehér színűek és barna foltokkal tarkítottak. A tojások keltetési ideje 21-25 nap. Mindkét szülő részt vesz a tojások keltetésében.

Veszélyeztető tényezők:

Az afrikai kanalasgém fészkelőhelyeit számos tényező veszélyezteti, beleértve:

 • Élőhelyek elvesztése: A vizes élőhelyek elvesztése, az erdőkirtás és a mezőgazdasági területek bővítése a kanalasgémek fészkelőhelyeinek csökkenéséhez vezet.
 • Szennyezés: A víz- és talajszennyezés károsíthatja a fészkelőhelyeket és a táplálékforrásokat.
 • Zavarás: Az emberi tevékenység, mint például a rekreáció és a hajózás, zavarhatja a fészkelő madarakat.
 • Ragadozók: A ragadozók, mint például a sasok, héják és rókák, zsákmányul ejthetik a fiókákat.
Az afrikai kanalasgém (Platalea alba) megjelenése, életmódja, szaporodása
Az afrikai kanalasgém (Platalea alba) megjelenése, életmódja, szaporodása

Az afrikai kanalasgém szaporodása

Párzási időszak:

Az afrikai kanalasgém párzási időszaka a csapadékos évszakra esik, ami általában novembertől májusig tart. A pontos időpont a régiótól és az élőhelytől függően változhat.

Fészkelés:

A kanalasgémek kolóniákban fészkelnek, gyakran szigeteken vagy fákon, sekély vízű tavak, mocsarak, folyók és árterek közelében. A fészkeket gallyakból, fűszálakból és vízi növényekből építik, és sárral és iszappal bélelik, hogy vízállóak legyenek.

Szaporodási szokások:

A kanalasgémek monogámok, és életre szóló párokat alkotnak. A párzási rituálé magában foglalja a fej és a nyak mozgatását, a szárnyak legyezését és a hangos kiáltásokat. A hím kanalasgém udvarol a nősténynek, és ha a nőstény elfogadja a hím udvarlását, párosodnak.

A nőstény általában 2-3 tojást rak le, amelyek fehér színűek és barna foltokkal tarkítottak. A tojások keltetési ideje 21-25 nap. Mindkét szülő részt vesz a tojások keltetésében, de a nőstény általában több munkát végez.

A fiókák körülbelül 30 napos korukban hagyják el a fészket, és 6-8 hetes korukra válnak önállóvá. A szülők addig etetik a fiókákat, amíg azok meg nem tanulnak maguk is táplálkozni.

Fontos megjegyezni, hogy a kanalasgémek populációját számos tényező veszélyezteti, beleértve az élőhelyek elvesztését, a szennyezést és a zavarást. Fontos, hogy megőrizzük és védjük a kanalasgémek fészkelőhelyeit, hogy ez a gyönyörű madárfaj fennmaradhasson.

Az afrikai kanalasgém (Platalea alba) megjelenése, életmódja, szaporodása
Az afrikai kanalasgém (Platalea alba) megjelenése, életmódja, szaporodása

Fiókái

Jellemzői:

Az afrikai kanalasgém fiókái aprók, rózsaszín színűek és pelyhesek. Csőrük rövid és tompa, lábaik pedig még nem fejlődtek ki teljesen. A fiókák nem tudnak járni vagy úszni, amikor kikelnek, és teljesen a szüleikre támaszkodnak a túléléshez.

Kikelés és kezdeti fejlődés:

A fiókák körülbelül 21-25 nap után kelnek ki a tojásokból. A kikelést követően a fiókák gyorsan fejlődnek. Néhány napon belül már képesek maguktól táplálkozni a szüleik által behordott élelmiszerből.

Etetés és gondozás:

Mindkét szülő eteti a fiókákat. A szülők a csőrükben hordják a táplálékot a fiókáknak, akik a csőrükből fogyasztják el. A fiókák naponta többször is esznek, és gyorsan nőnek.

A szülők a fiókákat is védik a ragadozóktól és a szélsőséges időjárási körülményektől. A fiókák a szüleik szárnyai alatt bújnak meg a melegért és a védelemért.

Kirepülés és elhagyás:

A fiókák körülbelül 30 napos korukban hagyják el a fészket. Ekkor már képesek járni, úszni és önállóan táplálkozni. A fiókák 6-8 hetes korukra válnak teljesen önállóvá, és elhagyják a szüleiket.

Fontos megjegyezni, hogy a kanalasgémek fiókái nagyon sérülékenyek a ragadozókra és a szélsőséges időjárási körülményekre. A szülőknek folyamatosan gondozniuk és védeniük kell a fiókáikat, amíg azok el nem érik a felnőttkort.

Ismertebb betegségei lehetnek

Az afrikai kanalasgémre, mint sok vadon élő madárra, számos betegség veszélyt jelenthet. Ezek a betegségek lehetnek fertőzőek vagy nem fertőzőek, és okozhatják a madarak megbetegedését, sérülését vagy akár halálát is.

Néhány gyakori betegség, amely az afrikai kanalasgémeket érintheti:

Vírusos:

 • Madárinfluenza: Ez a vírusos betegség légúti megbetegedést okoz a madarakban, és nagyon fertőző lehet. A tünetek közé tartozik a köhögés, a tüsszögés, a letargia és a halál.
 • Newcastle-betegség: Ez a vírusos betegség légúti megbetegedést, idegrendszeri tünetek és halált okoz a madarakban.

Baktériumos:

 • Szalmonellózis: Ez a baktériumos fertőzés hasmenést, hányingert és lázat okoz a madarakban.
 • Botulizmus: Ez a baktériumos fertőzés bénulást és halált okoz a madarakban.

Gombás:

 • Aspergillosis: Ez a gombás fertőzés légúti megbetegedést okoz a madarakban.

Paraziták:

 • Férgek: A bélférgek és a vérférgek gyakori paraziták a madarakban, és emésztési zavarokat, súlyvesztést és halált okozhatnak.
 • Külső paraziták: A tetvek, atkák és bolhák gyakori külső paraziták a madarakban, és viszketést, irritációt és vérszegénységet okozhatnak.

Nem fertőző betegségek:

 • Mérgezés: A kanalasgémek megbetegedhetnek, ha olyan élelmiszert vagy vizet fogyasztanak, amely szennyezett növényvédő szerekkel, nehézfémekkel vagy más méreganyagokkal.
 • Sérülés: A kanalasgémek megsérülhetnek ragadozók támadásai, autóbalesetek vagy más traumás események következtében.

Fontos megjegyezni, hogy ez nem egy kimerítő lista az összes betegségről, amely az afrikai kanalasgémeket érintheti. A kanalasgémek egészségét számos tényező befolyásolhatja, beleértve a környezetet, a táplálkozást és a stresszt. A kanalasgémek populációinak védelme érdekében fontos, hogy megőrizzük a természetes élőhelyeket, biztosítsunk tiszta vizet és táplálékot, és csökkentsük a szennyezést.

Lehetséges ellenfelei, ellenségei

Az afrikai kanalasgémnek számos természetes ellensége van, amelyek a ragadozók, a versengő fajok és a paraziták közé tartoznak.

Ragadozók:

 • Madarak: A ragadozó madarak, mint a sasok, héják, sólymok és karvalyok, zsákmányul ejthetik a kanalasgémeket, különösen a fiókákat és a sérült egyedeket.
 • Emlősök: A ragadozó emlősök, mint a rókák, nyusztok, vidrák és kígyók, zsákmányul ejthetik a kanalasgémeket, különösen a fészekben lévő tojásokat és fiókákat.
 • Hüllők: A krokodilok és a nagy gyíkok zsákmányul ejthetik a kanalasgémeket, amelyek vízben táplálkoznak.

Versengő fajok:

 • Más vízimadarak: A kanalasgémek versenghetnek más vízimadarakkal, mint például a gémfélék, kormoránok és pelikanok, a táplálékforrásokért és a fészkelőhelyekért.
 • Halak: A nagy halak, mint a pontyok és a harcsák, zsákmányul ejthetik a kanalasgémek fiókáit.

Paraziták:

 • Férgek: A bélférgek és a vérférgek gyakori paraziták a madarakban, és emésztési zavarokat, súlyvesztést és halált okozhatnak.
 • Külső paraziták: A tetvek, atkák és bolhák gyakori külső paraziták a madarakban, és viszketést, irritációt és vérszegénységet okozhatnak.

A kanalasgémek számos módon alkalmazkodtak az ellenségeikkel szembeni védekezéshez. Ezek közé tartozik a csoportos táplálkozás, a fészkelőhelyek kiválasztása a ragadozóktól távol, és a fiókák védelme a szülők általi.

A kanalasgémek populációit számos tényező veszélyezteti, beleértve az élőhelyek elvesztését, a szennyezést és a zavarást. Ezek a tényezők növelhetik a kanalasgémek sebezhetőségét a ragadozókkal, a versengő fajokkal és a parazitákkal szemben.

Az afrikai kanalasgém védettsége és természetvédelmi helyzete

Az afrikai kanalasgém nemzetközi szinten nem veszélyeztetett faj, de a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN) Vörös Listáján „közel fenyegetett” besorolást kapott. Ennek oka a populációcsökkenés és a számos fenyegetés, amellyel a faj szembesül.

A kanalasgémek populációját számos tényező veszélyezteti, beleértve:

 • Élőhelyek elvesztése: A vizes élőhelyek elvesztése az erdőkirtás, a mezőgazdasági területek bővítése és a vízi utak szennyezése miatt a kanalasgémek fészkelőhelyeinek és táplálkozási forrásainak csökkenéséhez vezet.
 • Szennyezés: A víz- és talajszennyezés károsíthatja a fészkelőhelyeket és a táplálékforrásokat, és mérgezést okozhat a kanalasgémekben.
 • Zavarás: Az emberi tevékenység, mint például a rekreáció és a hajózás, zavarhatja a fészkelő madarakat.
 • Racodores: A ragadozók, mint például a sasok, héják és rókák, zsákmányul ejthetik a fiókákat.

Számos országban védelmi intézkedéseket hoztak az afrikai kanalasgém védelmére. Ezek a intézkedések magában foglalják:

 • Védett területek létrehozása: A vizes élőhelyek védett területekké történő kijelölése segíthet megőrizni a kanalasgémek fészkelőhelyeit és táplálkozási forrásait.
 • Szennyezés elleni küzdelem: A víz- és talajszennyezés csökkentése segíthet javítani a kanalasgémek élőhelyeinek minőségét.
 • Zavarás csökkentése: A fészkelőhelyek körüli rekreációs tevékenységek korlátozása segíthet csökkenteni a kanalasgémek zavarását.
 • Tudatosság növelése: A kanalasgémekkel és a védelmük fontosságával kapcsolatos tudatosság növelése segíthet a lakosság támogatásának elnyerésében a védelmi erőfeszítésekhez.

Fontos megjegyezni, hogy az afrikai kanalasgém védelme összetett feladat, amelyhez a kormányok, a nem kormányzati szervezetek és a lakosság összehangolt erőfeszítéseire van szükség. A védelmi intézkedések bevezetésével segíthetünk megőrizni ezt a gyönyörű madárfajt a jövő generációi számára.

Az afrikai kanalasgém (Platalea alba) hangja

Az afrikai kanalasgém (Platalea alba) hangja sokrétű és változatos, és a madár kommunikációjának és viselkedésének fontos részét képezi. Hangja leírható rikoltozások, sipítások, kvákolyok és „kutyaugatás” keverékének.

Hangja mire hasonlít:

 • Rikoltozás: A kanalasgémek gyakran rikoltoznak, hogy figyelmeztetik a ragadozókra, megvédik a területüket, vagy vonzzák a partnereket. Ezek a hangok hangosak és élesek lehetnek, és „caw”, „ka-kaw” vagy „kraa” hangokhoz hasonlítanak.
 • Sipítás: A kanalasgémek sipítanak, hogy kapcsolatba lépjenek a fiókáikkal, vagy hogy udvaroljanak a lehetséges partnereknek. Ezek a hangok lágyabbak és dallamosabbak, mint a rikoltozások, és „see-see” vagy „peep-peep” hangokhoz hasonlítanak.
 • Kvákoly: A kanalasgémek kvákolyognak, hogy figyelmeztetik a ragadozókra, vagy hogy megvédik a területüket. Ezek a hangok mélyek és rekedtesek lehetnek, és „quack” vagy „kwaa” hangokhoz hasonlítanak.
 • „Kutyaugatás”: A kanalasgémek néha hangot adnak ki, amely „kutyaugatáshoz” hasonlít. Ez a hang valószínűleg a rikoltozás és a kvákoly keveréke, és arra használják, hogy figyelmeztetik a ragadozókra vagy hogy megvédik a területüket.

Hangjának jellegzetességei:

 • A kanalasgémek hangja magas frekvenciájú, és nagy távolságra is hallható.
 • A kanalasgémek hangja nagyon változatos, és a madár kommunikációjának és viselkedésének számos különböző aspektusát közvetítheti.
 • A kanalasgémek hangja szezonálisan változhat, a párzási időszakban a leghangosabb.

Hangkeltés mechanizmusa:

A kanalasgémek hangja a légzsákok rezegtetésével jön létre, amelyek a tüdejükhöz kapcsolódnak. A madár a légzsákok összehúzódásával és elernyedésével szabályozza a hangja hangerejét és hangszínét.

Hangszínek és jelentésük:

A kanalasgémek hangja különböző hangszíneket foglal magában, amelyeknek különböző jelentése lehet. Például:

 • A magas hangszínű hangok gyakran riadalmat vagy izgalmat jeleznek.
 • A mély hangszínű hangok gyakran agressziót vagy fenyegetést jeleznek.
 • A lágy hangszínű hangok gyakran udvarlást vagy kötődést jeleznek.

Hangok és kontextus:

A kanalasgémek hangjának jelentése a kontextustól függően változhat. Például:

 • Ha egy kanalasgém rikoltoz a fészekén, akkor valószínűleg ragadozót figyelmeztet.
 • Ha egy kanalasgém sipít a fiókáinak, akkor valószínűleg kapcsolatba akar lépni velük.
 • Ha egy kanalasgém „kutyaugat” egy másik kanalasgémnek, akkor valószínűleg megpróbálja megvédeni a területét.

Hangok változása:

A kanalasgémek hangja az életkorral és a nemetől függően változhat. Például a fiókák hangja lágyabb és dallamosabb, mint a felnőtt madarak hangja. A hím kanalasgémek hangja általában hangosabb és rekedtesebb, mint a nőstény kanalasgémek hangja.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/HMBDEWEZVS

Érdekességek az afrikai kanalasgémről (Platalea alba)

Érdekesség Tény
Élőhely Vizes élőhelyek, mint például mocsarak, tavak, folyók és tengerpartok
Táplálkozás Halak, rákok, rovarok és más vízi gerinctelenek
Fészeképítés Fák ágaina vagy szigeteken építi fészkét gallyakból és vízi növényekből
Tojások 2-3 tojás
Keltetés 21-25 nap
Fiókák A fiókák 30 napos korukban hagyják el a fészket
Élettartam 20-30 év
Védelmi besorolás Közel fenyegetett (IUCN Vörös Lista)

További érdekességek:

 • A kanalasgémek tökéletesen alkalmazkodtak a vízi élethez. Hosszú, ívelt csőrük van, amellyel a vízben táplálkoznak.
 • A kanalasgémek társas lények, és kolóniákban élnek.
 • A kanalasgémek monogámok, és életre szóló párokat alkotnak.
 • A kanalasgémek fontos szerepet játszanak a vízi ökoszisztémákban, mivel segítenek szabályozni a halak és a rovarok populációját.

Fontos megjegyezni, hogy az afrikai kanalasgémet számos fenyegetés éri, beleértve az élőhelyek elvesztését, a szennyezést és a zavarást. Fontos megőrizni a természetes élőhelyeket és biztosítani a tiszta vizet és táplálékot a kanalasgémek populációinak védelme érdekében.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate

Az afrikai kanalasgém (Platalea alba) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.