A küszvágó csér (Sterna hirundo) hangja

A küszvágó csér (Sterna hirundo) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A küszvágó csér (Sterna hirundo) hangja

„Csicsergés, Reccsenés, Vízicsobogás” – A küszvágó csér hangjának rejtélyei

Valaha is hallottál egy hangot a tengerparton vagy egy tó mellett, és arra gondoltál: „Mi is ez?” Nos, lehet, hogy egy küszvágó csér volt a felelős! A madár hangja olyan egyedi, hogy ha egyszer hallod, sosem fogod elfelejteni. Nézzük milyen a küszvágó csér (Sterna hirundo) hangja.

Édes és éles hangok keveréke

A küszvágó csér híres arról, hogy különféle hangokkal kommunikál. A legjellemzőbb talán a fülsértő, de mégis valahogy kedves „krii” vagy „kirrick” kiáltás, ami akár több száz méterre is hallható. Ez az a hang, amit gyakran hallasz, amikor a madár élelmet keres vagy területet véd.

A szülői instinktus

Amikor fiókái vannak, a küszvágó csér más típusú hangokat is használ, például puhább, „csevegő” típusú hangokat, hogy kommunikáljon a fiókáival. Így tudja őket biztonságban tartani és irányítani, különösen akkor, ha veszély fenyeget.

Társalgás a fészekben

A fészeknél is lehet hallani a madár különféle hangjait. Egyfajta „csicsergés” formájában érkeznek a hangok, amikor a pár egymáshoz szól. Ez egy különleges és intim pillanat lehet, amit ha sikerül megfigyelni (és hallani), az valódi csemege a természetrajz szerelmeseinek.

Hangos és büszke

És nem utolsósorban, a küszvágó csér nem egy csendes típus. Büszkén adja tudtára a világnak, hogy ő is jelen van, legyen szó ételről, veszélyről vagy egyszerűen csak a jelenlétéről. Ha valamiért nem látnád, akkor biztosan hallani fogod!

Egy hang, sok jelentés

Miközben a küszvágó csér lehet, hogy nem énekel olyan melódikusan, mint néhány erdei madár, a hangja mégis tele van jelentéssel és érzelemmel. Mindegy, hogy fiókáival kommunikál, területet véd vagy csak egyszerűen a maga módján „beszél”, a hangja egy újabb lenyűgöző jellemző ebben az már amúgy is csodálatos madárban. Ha tehát legközelebb a vízparton vagy, fülelj! Talán egy küszvágó csér mesél neked egy történetet.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/BBJSEFYVPV

A küszvágó csér (Sterna hirundo) hangja
A küszvágó csér (Sterna hirundo) hangjaMADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate