A hegyi fakusz vagy hosszúkarmú fakusz hangja (Certhia familiaris) 

A hegyi fakusz vagy hosszúkarmú fakusz (Certhia familiaris) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A hegyi fakusz vagy hosszúkarmú fakusz (Certhia familiaris) hangja

A hegyi fakusz, vagy más néven hosszúkarmú fakusz, hangja az erdők csendes és nyugodt környezetébe illik. Bár ezek a madarak nem híresek harsány dalokért vagy kiemelkedő énekesi képességekért, hangjuk mégis kifejező és megkülönböztethető.

A hegyi fakuszok egyik legjellegzetesebb hangja a rövid, zenei „zeee” vagy „tüttüttütt” hívóhang, amelyet gyakran ismételnek. Ez a hang hasonlíthat egy rövid, gyors füttyre vagy cincérugásra, és gyakran hallható az erdők mélyén, ahogy a madarak egymás között kommunikálnak vagy egyszerűen csak hívogatják egymást.

Az érdekesség, hogy a hegyi fakuszok hangjai segíthetnek azonosítani őket az erdőben, mivel minden madárnak saját, egyedi hangjai vannak. Ez lehetővé teszi számukra, hogy kapcsolatban maradjanak családtagjaikkal és más fakuszokkal az erdőben.

Míg a hegyi fakuszok énekükben talán nem versenyeznek a híres énekesmadarakkal, hangjuk mégis része az erdők természetes szimfóniájának. Hallgatni ezeket a finom és jellegzetes hangokat egy erdei sétán vagy kiránduláson egy igazi természeti élmény, és hozzájárul a természet varázsához és szépségéhez.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/MMEJYLOPDO

A hegyi fakusz vagy hosszúkarmú fakusz hangja (Certhia familiaris) 
A hegyi fakusz vagy hosszúkarmú fakusz hangja (Certhia familiaris)

A hegyi fakusz (Certhia familiaris) hangja

A hegyi fakusz, más néven hosszúkarmú fakusz, hangja az erdők csendes és nyugodt környezetébe illeszkedik. Ezek a madarak nem énekesmadarakként híresek, de hangjuk mégis kifejező és megkülönböztethető. Íme a hegyi fakusz hangjának néhány jellemzője:

Mire hasonlít:

 • A hegyi fakusz hívóhangja rövid, éles „tütt-tütt” hang, amelyet gyakran ismétel.
 • Énekük dallamosabb, csicsergő hangokból áll, amelyeket „si-si-si” vagy „csi-csi-csi” hangként írhatunk le.
 • Ritkábban riasztó hangokat is hallathatnak, amelyek „csirr-csirr” hangzásúak.

Hangjának jellegzetességei:

 • A hegyi fakusz hangja magas frekvenciájú, vékony és éles.
 • Hangja messzire hallatszik az erdőben, akár 100 méter távolságra is.
 • A hím és a nőstény hangja között nincs szignifikáns különbség.

Hangkeltés mechanizmusa:

A hegyi fakuszok hangkeltő szervei a légzsákjaikkal összekapcsolt syrinx nevű éneklő szervben találhatók. A levegő a tüdőből a syrinxbe áramlik, ahol rezeg a membrán, és ez hozza létre a hangot.

Hangszínek és jelentésük:

 • A „tütt-tütt” hívóhangot a territórium kijelölésére, a partnerek csalogatására és a fiókák hívogatására használják.
 • A dallamosabb éneket a territórium védelmére és a partnerek csalogatására használják.
 • A „csirr-csirr” riasztó hangot a ragadozók elleni figyelmeztetésre használják.

Hangok és kontextus:

A hegyi fakuszok hangjai az évszaktól és a helyzettől függően változnak. Tavasszal és nyáron aktívabban énekelnek, mint ősszel és télen. A territórium védelme során is gyakrabban énekelnek, mint táplálékkeresés közben.

Hangok változása:

A hegyi fakuszok hangja az élőhelytől függően is változhat. A hegyvidéki erdőkben élő madarak hangja magasabb frekvenciájú, mint az alföldi erdőkben élőké. Ez valószínűleg a hegyvidéki környezet akusztikai tulajdonságaihoz való alkalmazkodás eredménye.Érdekességek róla

A hegyi fakusz, vagy hosszúkarmú fakusz (Certhia familiaris) egy kis és izgalmas madár, amely számos érdekességet rejt magában. Ismerjük meg néhány érdekes tényt róla:

 1. Kiváló fahasználók: A hegyi fakuszok mesterei a fák törzsén és kérgén való mozgásnak. A hosszú és vékony csőrükkel képesek rovarokat és lárvákat keresni a fák repedéseiben és részeiben, miközben lefelé kapaszkodnak. Ez a képesség teszi lehetővé számukra, hogy hatékonyan vadásszanak és táplálkozzanak.
 2. Szociális madarak: A hegyi fakuszok gyakran csoportokban élnek, és egymás közötti kommunikációra és segítségnyújtásra építik társas életüket. Télen gyakran csatlakoznak más madárfajokhoz, mint például cinegékhez, hogy közösen vadásszanak és táplálkozzanak.
 3. Szokatlan fészkük: A fakuszok fészküket általában fa törzsének repedéseiben vagy lyukakban alakítják ki. Mivel ezek a fészkek rejtőznek, nehéz felfedezni őket.
 4. Hosszúkarmú név eredete: A „hosszúkarmú” név a fakuszok hosszú és karcsú lábaira utal, amelyeket a fa törzsén való kapaszkodáshoz és mozgáshoz használnak.
 5. Természetvédelmi fontosság: Bár a hegyi fakuszok nem tartoznak a legszembetűnőbb madarak közé, szerepük a természetben fontos. Mint ragadozó madarak, segíthetnek a rovarok populációjának ellenőrzésében, és hozzájárulnak az ökológiai egyensúlyhoz.
 6. Azonosítás: A hegyi fakuszokat könnyen azonosítani lehet a hosszúkarmú lábaik és a fák törzsén való mozgásuk alapján. Különleges tollazatuk is segít a rejtőzködésben, hiszen zöldes vagy barnás színük lehetővé teszi, hogy jól beolvadjanak környezetükbe.

Összességében a hegyi fakuszok igazi mesterei a fák világának, és érdekes és egyedi madarak, amelyeket érdemes megfigyelni az erdőkben vagy más természetes élőhelyeken. Az ő rejtélyes és rejtőzködő életmódjuk még a természetközeli kirándulásokat is izgalmasabbá teheti.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate