A füleskuvik (Otus scops) hangja

A füleskuvik (Otus scops) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A füleskuvik (Otus scops) hangja

A füleskuvik (Otus scops) egyike azoknak a madaraknak, akiknek a hangja valóban megigazítja az éjszakát. Ez a kis ragadozó madár nemcsak megjelenésében, hanem hangjában is rendkívül különleges.

A füleskuvik hangja főként az éjszakai órákban hallható, amikor ébred és vadászni kezd. A hímek a párzási időszakban különösen aktívak hangjukkal, és hozzák létre az ikonikus „huhu” vagy „hoo-hoo” hívóhangjukat. Ez a hívóhang messziről hallható, és azt szolgálja, hogy jelezze a területüket, illetve meghívja a nőstényeket.

A füleskuvikok hangja a természet egyik ikonikus éjszakai dallama, és sokak számára emlékezetes élményt jelenthet, amikor meghallják ezt a különleges hívást a sötét éjszakában. Hangja segít nekik kommunikálni és kapcsolatot teremteni párjukkal a vadászat és a szaporodás idején.

Érdemes megfigyelni, hogy a füleskuvikok hívása a különböző régiókban kissé változhat, és a hímek egymásnak is válaszolhatnak, ami egy izgalmas hangjátékot eredményez az éjszakai erdőkben. A füleskuvikok hangja tehát egy kis csoda, amely még gazdagabbá teszi az éjszakai természet hangulatát és szépségét.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/URREFGVMYF

A füleskuvik (Otus scops) hangja
A füleskuvik (Otus scops) hangja

A füleskuvik hangja egyedülálló és könnyen felismerhető a madárvilágban. Hangja nem hasonlít a többi bagolyfaj huhogására, sokkal inkább dallamos fütyüléshez vagy trillázáshoz hasonlítható.

A hang jellegzetességei:

 • Magas hangterjedelem: A füleskuvik hangja viszonylag magas frekvenciájú, 2-5 kHz tartományban mozog.
 • Gyors ismétlés: A hangot gyakran gyorsan ismétlik, akár 10-20 alkalommal is percenként.
 • Változatos dallamok: A füleskuvikok képesek bonyolult dallamokat produkálni, melyekben különböző hangszínek és ritmusok váltakoznak.

A hangkeltés mechanizmusa:

A füleskuvik hangját a légcsőben lévő membránok rezgése kelti. A madár képes befolyásolni a membránok feszességét, amivel megváltoztathatja a hang hangszínét és hangerejét.

Hangszínek és jelentésük:

 • Magas hangú fütyülés: A hím füleskuvikok ezt a hangot használják a területük jelölésére és a tojók csalogatására.
 • Gyors trillázás: A tojók ezt a hangot használják a hímre való válaszként, vagy a fiókák hívogatására.
 • Durva hangok: A füleskuvikok ezeket a hangokat a veszély jelzésére adják ki.

Hangok és kontextus:

A füleskuvikok hangjait a napszaktól és a helyzettől függően adják ki. Legaktívabbak alkonyatkor és hajnalkor, ekkor hallhatók a leggyakrabban a hangjaik. A hímek hajlamosabbak hangozni, mint a tojók, különösen a párzási időszakban.

Hangok változása:

A füleskuvikok hangjai egyénenként is változhatnak. Egyes madarak hangja dallamosabb, míg másoké durvább. A hangok idővel is változhatnak, a madár életkorától és a környezetétől függően.

Érdekességek róla

A füleskuvik (Otus scops) egy aprócska, de annál bájosabb madár, amely számos érdekességgel szolgál a természet kedvelőinek. Most osszunk meg néhány érdekes tényt róla:

 1. Mini méret: A füleskuvik igazi törpemadár, hossza általában csak 19-21 centiméter, ami azt jelenti, hogy egy kézbe is simán beférne. A füleskuvikok szép kis méretükkel és jellegzetes megjelenésükkel hívják fel magukra a figyelmet.
 2. Hangjáték: A füleskuvikok nemcsak a megjelenésük miatt különlegesek, hanem hangjuk miatt is. A hímek rendkívül hangosan hívják párjukat, keltetőhelyüket és területüket hangos „huhu” vagy „hoo-hoo” hangokkal, amelyek messziről is hallhatóak.
 3. Éjszakai élet: A füleskuvikok igazi éjszakai madarak. Napközben inkább pihennek, és esti órákban kelnek életre, hogy vadásszanak. Kiválóan alkalmazkodtak az éjszakai világhoz, kiváló hallójárataikkal és látásukkal.
 4. Északi vándorok: A füleskuvikok nem állandó lakosok Magyarországon. Ők vándormadarak, akik hidegebb időszakokban délebbre vonulnak. Tavasszal és ősszel láthatjuk őket, amikor átrepülnek hazánk felett.
 5. Fészekbarátok: Néha a füleskuvikok más madarakkal is együtt fészkélnek, például veréb- vagy cinegefajokkal. Ez egy érdekes szimbiózist képez, ahol a különböző fajok együtt osztoznak a fészkelőhelyen.

A füleskuvikok tehát nem csak szépek és bájosak, hanem számos érdekességgel is rendelkeznek, ami még izgalmasabbá teszi a megfigyelésüket. Ezek a kis madarak fontos részei a természetnek, és a megfelelő védelemmel és odafigyeléssel tovább élvezhetjük jelenlétüket a magyar éjszakákon.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate